JeepForum.com - Reply to Topic
Thread: 5.2 engine cooling Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
06-11-2021 02:16 AM
HassZJ1998
Quote:
Originally Posted by PolkaPower View Post
Quote:
Originally Posted by HassZJ1998 View Post
yes it is the original, btw i marked one of the fan with white spray so i can see how fast it's going, yea it looks slow.

question, is it possible that the fan runs only on one speed ? or it is the relay that needs to be checked ? you know these 2 black relays under the edge of the right (passenger) side fender !! and if so how to check the relays ?

appreciate your help

It's possible that one speed only works. Relay or temp sender could be not working. I don't use the factory fan wiring so someone else will have to elaborate.


Sent from my iPhone using Tapatalk

thanks again Polka, narrowing the places to start looking always helps.

I really appreciate it.
06-10-2021 09:57 AM
sldoaktree So driving in 90+ weather up a decent grade a/c full blast i stayed at 205 temp with windows down no a/c i was runnin 190… thanks for the help and pics… glad i didnt do a head gasket like someone was so sure of..
06-08-2021 06:15 AM
sldoaktree Thanks! Hope you get what you need and ill keep you updated on temps after i test run it..

Front bumper looks great wish you had a spare lol
06-08-2021 12:15 AM
HassZJ1998
Quote:
Originally Posted by sldoaktree View Post
Well this is what were lookin like now
wishing you the best buddy, massive job, thanks for sharing the photos
06-08-2021 12:12 AM
HassZJ1998
Quote:
Originally Posted by PolkaPower View Post
Home made. I copied this XJ bumper I liked. I still need to add the fairlead.Attachment 3991477
Attachment 3991479


Sent from my iPhone using Tapatalk
looks great, job well done.
06-07-2021 09:59 PM
PolkaPower
5.2 engine cooling

Quote:
Originally Posted by sldoaktree View Post
Polka what front bumper is that btw? Who makes it?

Home made. I copied this XJ bumper I liked. I still need to add the fairlead.Attachment 3991477
Attachment 3991479


Sent from my iPhone using Tapatalk
06-07-2021 09:32 PM
sldoaktree Polka what front bumper is that btw? Who makes it?
06-07-2021 06:53 PM
sldoaktree Well this is what were lookin like now
06-06-2021 04:55 PM
PolkaPower I'm eventually going to cut it all out and weld in something smaller and stronger but it'll be awhile. For now it cools well in summer with the bumper on.Attachment 3991277


Sent from my iPhone using Tapatalk
06-06-2021 12:14 PM
hilljacknm
Quote:
Originally Posted by PolkaPower View Post
You'll want to move those down as far as you can. I have the same set up and it blocked enough airflow to cause higher temperatures. I moved them down and cut out some sheet metal to create more surface area for the radiator and it helped quite a bit.



Sent from my iPhone using TapatalkAttachment 3991123



Cut a little out of my bumper also.....





It helps when driving. Figured I could always cut more out. Thanks for posting yours.
06-06-2021 04:34 AM
HassZJ1998
Quote:
Originally Posted by PolkaPower View Post
It's possible that one speed only works. Relay or temp sender could be not working. I don't use the factory fan wiring so someone else will have to elaborate.


Sent from my iPhone using Tapatalk
it's ok buddy, i appreciate it.
06-06-2021 04:15 AM
PolkaPower
Quote:
Originally Posted by HassZJ1998 View Post
yes it is the original, btw i marked one of the fan with white spray so i can see how fast it's going, yea it looks slow.

question, is it possible that the fan runs only on one speed ? or it is the relay that needs to be checked ? you know these 2 black relays under the edge of the right (passenger) side fender !! and if so how to check the relays ?

appreciate your help

It's possible that one speed only works. Relay or temp sender could be not working. I don't use the factory fan wiring so someone else will have to elaborate.


Sent from my iPhone using Tapatalk
06-06-2021 03:39 AM
HassZJ1998
Quote:
Originally Posted by PolkaPower View Post
Depending on how old the fan motor is, it's possible that it's not operating at 100%. I replaced the original motor on my 5.9 fan with a new one and it was a noticeable difference.
If your fan motor is original it might be worth it to replace it.


Sent from my iPhone using Tapatalk
yes it is the original, btw i marked one of the fan with white spray so i can see how fast it's going, yea it looks slow.

question, is it possible that the fan runs only on one speed ? or it is the relay that needs to be checked ? you know these 2 black relays under the edge of the right (passenger) side fender !! and if so how to check the relays ?

appreciate your help
06-06-2021 03:08 AM
PolkaPower
Quote:
Originally Posted by HassZJ1998 View Post
well, in my ZJ, there is a steering cooler (also on my WJ and my KJ) guess it is the extras fitted for the middle east region !!

the trans cooler is actually fitted as an upgrade, that was back in 2007 when i had the trans rebuilt, i tried the paper test the other day and the fan albeit spinning slowly yet it sucked the paper glued on the grill.

sometimes i think there is nothing that bad with its cooling and it's just me being me, over-thinked over-worried and always better-safe-than-sorry !!

i will keep in mind the horizontal cooler thing in mind, thank you.

Depending on how old the fan motor is, it's possible that it's not operating at 100%. I replaced the original motor on my 5.9 fan with a new one and it was a noticeable difference.
If your fan motor is original it might be worth it to replace it.


Sent from my iPhone using Tapatalk
06-06-2021 02:45 AM
HassZJ1998
Quote:
Originally Posted by PolkaPower View Post
There is no steering cooler from the factory. I added one because of my oversized tires.
Make sure the new cooler is rated as good as the current one or close. From what I understand the horizontal finned coolers are not as good.


Sent from my iPhone using Tapatalk
well, in my ZJ, there is a steering cooler (also on my WJ and my KJ) guess it is the extras fitted for the middle east region !!

the trans cooler is actually fitted as an upgrade, that was back in 2007 when i had the trans rebuilt, i tried the paper test the other day and the fan albeit spinning slowly yet it sucked the paper glued on the grill.

sometimes i think there is nothing that bad with its cooling and it's just me being me, over-thinked over-worried and always better-safe-than-sorry !!

i will keep in mind the horizontal cooler thing in mind, thank you.
This thread has more than 15 replies. Click here to review the whole thread.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome