JeepForum.com - Reply to Topic
Thread: Engine Temperature Question Reply to Thread
Title:
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 
 
 
   

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
03-16-2021 12:34 PM
diverscale Mine does the same. Electric fan. Thermostat opens at about 88 celcius, but, on idle or warmer temps, fan only starts at about 105 celcius, which is about the same as you. Found it weird as it is my first jeep, but totally normal after verification.

Fan will start at an higher temp then bring down the temp to about 88 celcius, then up to 105, then back to 88 and again. I see the needle rise and go down all the time. If I punch the jeep hard on the highway, the needle can almost reach 1/2 of the gauge and over 105celcius, but goes back down very fast.

Trucks with a clutch fan have a steady temperature because well.. the fan always turns.
03-16-2021 09:48 AM
ColdCase They are expensive and a big job if you do it by the book. If you have a OBD scanner that can send commands to the PCM, you can easily test the fan.
03-16-2021 09:32 AM
Vahomboy I'll have to check it when I go out again. That puppy is $$$! to replace.
03-15-2021 10:28 AM
ColdCase Is the fan spinning, and at more than idle speed when called for? The North American market 2013 Overland 4x4 has tow package standard, which includes the variable speed HD radiator fan.
03-15-2021 10:15 AM
Vahomboy
Engine Temperature Question

2013 JGC Overland w/5.7. I suspect this is normal but asking to be sure. A couple of months ago, when it was colder/cooler, my temp gauge was roughly at the 1/4 way mark. On EVIC, it would read 190 to 204. Back and forth due to thermostat. Now since it's warmer, on the highway it reads 1/4 way mark or maybe one mark higher. Now in town in traffic with warmer temps, it will read from the 1/4 mark to nearly 1/2 way, 193 to 224 on EVIC while in traffic. Will drop back down when back on open road. I'm assuming this is normal. Radiator is full, tested coolant and reads ok, overflow is at correct level as well.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome