JeepForum.com - Reply to Topic
Thread: New clutch and it wont start Reply to Thread
Title:
Message:
Post Icons
You may choose an icon for your message from the following list:
 
 
 
   

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
04-26-2021 09:21 AM
michael72 https://www.jeepforum.com/forum/f8/t.../#post41258023

Put together a new post with a better description of the current status now that I know that it is the transmission and not the clutch.

Please help if you can.
02-09-2021 07:37 PM
michael72 Since you are great at getting back to people on these forums, I wanted to let you know that I haven't gotten a chance to get back to this, once I got her running, I moved onto that and made a really silly mistake:

https://www.jeepforum.com/forum/f8/o...butor-4424041/

When I get finished, I will come back to the transmission.
01-27-2021 09:38 PM
JEEPFELLER Unrelated---sorta

With my T-150

In order to remove OR replace the shifter top

The Stick must be in 2nd gear

Otherwise, in neutral, the front fork cannot clear the case and will not come out/ or go back in.

The tranny must also be in 2nd gear (the other fork (rear) and other synchronizer would remain in the neutral position)

I sorta lean the top to one side and ease the forks over the synchronizer grooves (everything is still in 2nd gear) There comes a point where you can't see inside anymore!

Once the top is on and a few bolts in place, you can test shift the shifter

MAYBE YOURS HAS TO BE IN A GEAR OTHER THAN NEUTRAL???? (I have no experience with yours)

Good luck--keep us updated.

----JEEPFELLER
01-27-2021 07:26 PM
michael72 I got her started! As I mentioned earlier, this was the end of a project that I started six months ago not related to this so this was a big deal for me and my wife (my best helper.)


I only have 2nd and Reverse working. If I put it into any other gear, she wants to stall out.

I am going to take the top off tomorrow again and try a different configuration of the forks and synchros.

I will do some more research as I believe that I came across a post mentioning this problem while looking for overall advice for the T-176. If anyone has some advice, I would appreciate it.
01-27-2021 02:50 PM
ECJ-7 yes, make sure the shifter is in neutral when you drop the top on.
01-27-2021 12:59 PM
michael72 I got it! Reattached the clutch and the 1/2 synchro slid out. Before I put the top on, is this the correct configuration for the synchros?
01-27-2021 12:38 PM
michael72
Quote:
Originally Posted by oldschool74cj5 View Post
hello


in the picture you have the transmission locked in 1st and 4th gear at the same time. pull the 3rd-4th synchro back then try and pull the 1st synchro forward to take it completely out of gear. when you install the cover you have to have the synchros and the forks in neutral. then there is a lot of feel involved in reinstalling it.



oldschool
Thank you! Helped me understand what is going on in there a little more. Gave it a try and it didn't work. I am going to re-attach the clutch and try again.

I will update. Again, Thank You.
01-27-2021 11:55 AM
oldschool74cj5 hello


in the picture you have the transmission locked in 1st and 4th gear at the same time. pull the 3rd-4th synchro back then try and pull the 1st synchro forward to take it completely out of gear. when you install the cover you have to have the synchros and the forks in neutral. then there is a lot of feel involved in reinstalling it.



oldschool
01-27-2021 11:40 AM
michael72 I moved the 3/4 synchro assembly and she turns over without the clutch. I cannot get the 1/2 synchro assembly to move and cannot get the top back on. I have attached a picture and an email that I sent to a guy that puts videos out about rebuilding transmissions.

Any help would be appreciated.

Video:

Email Sent:

Paul,

I am putting my 1984 Jeep CJ-7 back together and am having a problem getting the top on my T-176.

I did not do any work on the transmission itself. The transmission had to come out when I did the clutch.

Since I thought that I had a T-4, I took the top off unnecessarily.

The problem that I am having is with the 1/2 synchronizer assembly. I cannot get it to slide forward. Everything worked when I took it apart.

Any advice would be appreciated, your video was great and I thank you for it.

Michael
01-26-2021 11:17 PM
Chiss Timing Chain, mmmmmm
01-26-2021 09:47 PM
BagusJeep Is it stuck in gear?

The T176 has a known issue with the shifter and the pins on either side of the tower that the shifter rotates on. They wear in their holes and drop out!!! This can make the shift awful. Have a look at your pins, if missing or in poor shape you can buy a kit. I used bolts and epoxy putty to hold them in.

Not saying it is your issue, but it is a common one with similar symptoms that is worth looking at.
01-26-2021 08:12 PM
ECJ-7 Hey Mike, slow down, you're babbling. Take this one step at a time. Starting the engine has nothing to do with the clutch. What exactly is happening when you turn the key to start?
Eric
01-26-2021 05:02 PM
michael72 Update:

I took the top off of my T-176 transmission while doing the clutch and was not happy with the way the gears cycled after I re-installed it because they were not smooth. I figured that once she was running, things would sync up. Almost certain that I was wrong.

I went downstairs and pushed the clutch in and turned the engine over. While it was turning, I tried to cycle the gears and now it is stuck.

I have not started the engine yet and am now concerned that if I do and release the clutch, I will have bigger problems.

I am going to take the top back off and try again. Any advice would be appreciated, I had a heck of a time getting the top back on.

I found this video for guidance:
01-26-2021 03:55 PM
michael72
New clutch and it wont start

Hello,

I started working on a leaky valve cover and ended up replacing the rear main seal, timing chain, clutch and every gasket I could get to.

At this point, she will only turn over with the clutch engaged.

I have not adjusted the clutch so the release rod is not putting any pressure on the clutch fork unless the pedal is depressed.

My instinct is that I did something wrong while installing the clutch. There were a lot of things wrong when I was taking it out.

I considered adjusting the clutch to apply some pressure to the fork but decided to check in with you for some advice.

Battery and starter tested. All grounds checked. Everything works as long as the clutch is depressed.

This has been a big project and I am hopefully near completion. I will have tons of pictures and updates when I am done.

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome