JeepForum.com - Reply to Topic
Thread: Oil pressure running a little high? Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
08-09-2015 10:19 AM
18Fox20
Quote:
Originally Posted by 1 Long CJ View Post
Mine's an '06 and it just started running a little high. Use to be just past the middle dot, now it runs halfway between middle dot and the next. I thought the newer model senders were basically yes or no. Why would it change by a little bit?
I don't think that they are necessarily "yes or no" but they don't actively fluctuate with rpms. Mine varies following a switch to synthetic oil (winter), a different filter brand, ambient temperature, etc. It also shows lower pressure at idle as it warms up and oil thins. Always between 2nd and 3rd mark (1/2 to 3/4) though.

The story is that the actual representation of oil pressure rising and falling with rpms led lesser informed owners to believe something was wrong and were driving the techs nuts by bringing them in. Mine doesn't even show psi, just dots.
08-08-2015 02:28 PM
JealousDad If the gauge shows a little above half way when you are driving that is normal, and it should go down to about the 1/4 area at idle. When our sending unit went out it suddenly showed 30 or 40 lbs too high, so idle was showing around 50 and when driving it would go up to 80.
What kind of readings did you normally get?
08-08-2015 08:46 AM
Deadhorse Mine seems to have figured it's self out especially on long trips, I wouldn't worry about it too much but it's very easy to change and cheap if you want peace of mind.
08-08-2015 08:00 AM
1 Long CJ Mine's an '06 and it just started running a little high. Use to be just past the middle dot, now it runs halfway between middle dot and the next. I thought the newer model senders were basically yes or no. Why would it change by a little bit?
06-04-2015 01:53 PM
biffgnar
Quote:
Originally Posted by Deadhorse View Post
So would it be correct to say that it's not really running high but that the sending unit is just reporting an incorrect reading?
Can't say for sure, but it is common for the sending units to go bad and they are a cheap and easy first step to take. If it doesn't fix it you aren't out much time or money and you move on to other potential causes.
06-04-2015 01:46 PM
JBTJ Correct.
06-04-2015 01:31 PM
Deadhorse So would it be correct to say that it's not really running high but that the sending unit is just reporting an incorrect reading?
06-04-2015 12:47 PM
biffgnar The sending unit
06-04-2015 12:47 PM
Deadhorse
Oil pressure running a little high?

I've owned my 97 TJ for about 6-7 years and this morning I notices the oil pressure seemed to be a little high, peeking just over half way when starting from a stop and at high speed. I've never seen it do before and was wondering what could cause the sudden change, what can I check?

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome