JeepForum.com - Reply to Topic
Thread: unusual overdrive issues please need advice from all you veterans Reply to Thread
Title:
Message:

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in










  Additional Options
Miscellaneous Options

  Topic Review (Newest First)
02-26-2015 08:46 AM
jeeperforlife13 fuse #12 in cab passenger fuse box, and yes i am sure it is actually engaging o/d revs drop from 3700 down to 2400 once it shifts and it does it all smoothly and no burnt fluid , thank you all for the help in trying to figure this out
02-26-2015 08:05 AM
jeepjeepster Are you sure its going into O/D and just not locking the torque convertor?
02-25-2015 02:25 PM
ZeeJay1997
Quote:
Originally Posted by jeeperforlife13 View Post
im also having issues with fuse #12 ive disconnected the trailer harness and have fixed several shorts but when i turn the lights on it blows the 15a every time
fuse 12 in the cab or under the hood?
02-25-2015 02:20 PM
ZeeJay1997 the 95 I6 uses the 42re so the tps comes into the equation.

if you want to take it step at a time, once you verify everything is okay outside the transmission, change the solenoid out. if all else fails, you may come out ahead to rebuild the OD unit.
02-25-2015 02:08 PM
HighLonesome I don't think TPS has anything to do with it on a 95. Correct me if I am wrong.

Oddly enough, my 95 V8 starting doing the exact same thing after I regeared from 3.73 to 4.56. 1-3 shift perfect. 3-4 happens late and I have to let off the throttle and then it chunks into OD.
02-25-2015 01:40 PM
jeeperforlife13 im also having issues with fuse #12 ive disconnected the trailer harness and have fixed several shorts but when i turn the lights on it blows the 15a every time
02-25-2015 01:24 PM
jeeperforlife13 Thank you for the help i really appreciate it, i was wondering if the tps might have something to do with it ill check that next , all other gears shift perfectly and even when its shifts into o/d its smooth
02-25-2015 12:45 PM
Oldfrog Welcome to JF.
Good info, Zee....that's as good as it gets.
02-25-2015 12:40 PM
ZeeJay1997 All I can offer is the chart from the book.
02-25-2015 12:25 PM
jeeperforlife13
unusual overdrive issues please need advice from all you veterans

Hello ,
I have just recently purchased a 1995 zj 4x4 4.0l a/t and have been working on some of the issues with it any advice on common problems would be appreciated. My main is issue is i only have o/d at about 65+ when i lift the throttle and allow it to shift and apply light throttle when resuming. i will list the following things i have tried/checked

#1 check trans fluid temp and was 2 qts low i added atf+4 (not burnt either)
#2 adjusted tv cable on throttle body to achieve only a little firmer shift no effect on o/d shift timing
#3 checked fuses and all wires to transmission and common systems

I appreciate your time and effort for helping me diagnose this problem and some background on my skills

10+ years professional mechanic and have common sense so i wont be wasting your time
mostly ford and honda
i have worked on most things with an engine

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome