2007 Compass - Cant go more than 25mph - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 Old 09-08-2014, 08:37 AM Thread Starter
boanerges57
Registered User
2007 MK Compass 
 
Join Date: Sep 2014
Location: Janesville
Posts: 18
2007 Compass - Cant go more than 25mph

So saturday on my way to work i had an apparent loss of power going up a hill and slowed to 45.

Later on my way home I lost power completely and had to pull over.

the engine sounds fine and is running fine - revs freely when in neutral.

The transmission seems to be overheating but i get no warning lights for it.

The fluid smells bad.

do I just need to replace it or does this seem like a more serious issue?

I can no longer drive faster than 25 mph for a short period of time before I have to pull over.

I figure I will try replacing the fluid (valvoline CVT is only $9 a quart at autozone - and its made for the jatco)

boanerges57 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 09-08-2014, 09:16 AM
The_War_Wagon
Registered User
2007 XK Commander 
 
Join Date: Oct 2011
Location: da' 'BURGH
Posts: 242
Oooh! Sounds like you got the "Overland Limited" edition - it REACHES 25mph!

SOUNDS like a burned torque converter, if not the whole transmission. If you don't have a good, TRUSTWORTHY, transmission shop nearby, sounds like it's BACK to the dealership time.

'07 Commander, Rocky Mountain Edition, 67k miles, & looking for advice!!!
The_War_Wagon is offline  
post #3 of 5 Old 09-11-2014, 07:54 PM Thread Starter
boanerges57
Registered User
2007 MK Compass 
 
Join Date: Sep 2014
Location: Janesville
Posts: 18
I think you are right about the torque converter since the transmission isnt throwing any codes or actually overheated.

i cant find anyone that will replace just the torque converter and torque converter clutch.
boanerges57 is offline  
 
post #4 of 5 Old 09-24-2014, 03:35 PM Thread Starter
boanerges57
Registered User
2007 MK Compass 
 
Join Date: Sep 2014
Location: Janesville
Posts: 18
looks like it may be a clogged catalytic converter or bad O2 sensors. wierd. The car idles just fine, it can rev in neutral but cant handle a load on it.
boanerges57 is offline  
post #5 of 5 Old 10-11-2014, 07:46 AM Thread Starter
boanerges57
Registered User
2007 MK Compass 
 
Join Date: Sep 2014
Location: Janesville
Posts: 18
update 10-11-14

I replaced the maniverter with a magnaflow.

The car was working great. I was getting better mpg and everything.

Now this morning was cold (there was a frost) and I got about three miles from home and got a flashing CEL and shuddering. manually shifting the transmission between ratios seems to kind of fix the issue by making it drive smoother...ish

When it is in drive there is a shuddering right around 1500 to 2200 rpm.

I at least got a code this time so i am going to go have the codes read.
boanerges57 is offline  
Reply

Tags
compass , cvt , patriot , power loss , transmission

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome