1998 Jeep Tj help needed - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 Old 08-23-2019, 11:34 PM Thread Starter
RedRocketTJ
Registered User
 
RedRocketTJ's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 3
1998 Jeep Tj help needed

Hey everyone, I’ve been lurking on the form for a while reading about various things on my jeep and now I have to make my first post. I have a 1998 Jeep Wrangler 4.0, that I’m having an issue with. The problem i’m having currently, is it will crank and fire off right away, run for about 15 seconds just fine, sputter once or twice and then the whole thing starts missing horribly to the point it barely runs. Everything smells like gas, and while it won’t die on its own we have to shut it off(also the tac goes crazy and jumps all over the place after about 15 seconds). So far we have replaced:
02 Sensor
Full tune up (Cap and rotor, spark plugs, wires ect.)
Crankshaft position sensor
Distributor position sensor
Throttle position sensor
Intake air temperature sensor
Cleaned the throttle body

We have also reset the computer by touching the battery terminals together away from the battery, and checked for vacuum leaks all around the system. Really at a loss here, and need to get this thing back up and running without hopefully taking it to a shop. I’m attaching a video of what it does just before it shuts off, before it acts like that it runs perfectly find for about 15-20 seconds.
- video I took: https://youtu.be/1l1crsG7wHk

RedRocketTJ is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 08-24-2019, 02:55 AM
Shark_13
Registered User
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Post falls
Posts: 1,903
Garage
Any codes?
Have you tested fuel pressure?
What plugs did you use?

Get out and explore.
Shark_13 is offline  
post #3 of 7 Old 08-24-2019, 05:22 AM
cmarshand1
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2018
Location: Winter Haven
Posts: 36
Sounds like youre not getting any fuel check fuel pressures


Sent from my iPhone using Tapatalk
cmarshand1 is offline  
 
post #4 of 7 Old 08-24-2019, 09:37 AM Thread Starter
RedRocketTJ
Registered User
 
RedRocketTJ's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 3
Bought a expensive pair of spark plugs when I did the tune up on it, also no codes thrown other that one awhile ago that said the cam and the crank are off sink.
RedRocketTJ is offline  
post #5 of 7 Old 08-24-2019, 11:05 AM
Shark_13
Registered User
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Post falls
Posts: 1,903
Garage
The TJ's are picky on plugs, only use champion or autolite.
Also, any sensors should be genuine Mopar, don't use the AutoZone special etc.

Did it have issues before the tune up?

Get out and explore.
Shark_13 is offline  
post #6 of 7 Old 08-24-2019, 01:15 PM Thread Starter
RedRocketTJ
Registered User
 
RedRocketTJ's Avatar
 
Join Date: Aug 2019
Posts: 3
Did not have an issue
RedRocketTJ is offline  
post #7 of 7 Old 08-24-2019, 01:38 PM
jtec
Registered User
2014 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 6,255
you posted "Full tune up (Cap and rotor, spark plugs, wires ect.)" and added no problem before tune up SO that is where I would concentrate.

use correct spark plug - RC12LYC gap .035

Recheck codes... yes even if light is offf.
Attached Images
 

When I see the price of OEM I think aftermarket.
When I see the quality of aftermarket I think OEM.
jtec is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome