threads/rpms-drop-or-stalls-when-put-in-gear-on-a-cold-start - JeepForum.com
 1Likes
  • 1 Post By ozyaus
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 Old 06-17-2021, 12:44 AM Thread Starter
ozyaus
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Jun 2021
Posts: 4
threads/rpms-drop-or-stalls-when-put-in-gear-on-a-cold-start

Engine stalls on braking once or twice after starting from cold. After that it is OK for the rest of the drive. The running is rough as if about to give up before the stall.

Being an absolute novice, was wondering if anyone has any feedback on using -
Lubegard Instant Shudder Fix, as I suspect it may be the Torque Converter

ozyaus is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 06-17-2021, 07:41 AM
jtec
Registered User
 
jtec's Avatar
2014 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 10,141
when you feel the stall is about to happen shift to N - did the engine smooth out?

A TCC solenoid issue would likely set a DTC - maybe SCAN for codes.. thise trans codes may NOT show up with the key on off code check. and trans codes may not set CEL to on.

When I see the price of OEM I think aftermarket.
When I see the quality of aftermarket I think OEM.
jtec is offline  
post #3 of 6 Old 06-17-2021, 03:32 PM Thread Starter
ozyaus
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Jun 2021
Posts: 4
Will try that and let you know, BTW the time to react to this is almost momentary!
ozyaus is offline  
 
post #4 of 6 Old 06-17-2021, 10:43 PM
sparky636
Registered User
 
sparky636's Avatar
2001 WJ 
 
Join Date: Jul 2018
Location: BAKERSFIELD
Posts: 84
Garage
Check your tranny fluid level. I had a similar issue in the past.
sparky636 is offline  
post #5 of 6 Old 06-18-2021, 07:12 AM
cDee63
Web Wheeler
 
cDee63's Avatar
2004 WJ 
 
Join Date: Mar 2018
Location: The Motor City
Posts: 1,402
Garage
Mine was doing the same though would not stall, rpm's would drop to around 400 or even less sometimes and then climb back up to normal. I replaced the PCM for a different issue and that fixed it for awhile. However recently I noticed it doing it again on occasion though not as drastic as prior to the PCM fix.

2004 Limited, 4.7 modded slightly, IRO 3" RockLink LA front, adjustable SA rear, Bilsteins, Addco bar, JKS disconnects. Coming attractions include 242hd, IRO SYE and Woods DS right after the new engine/trans..
1974 Ironhead Sportster, total custom
High speed, low drag
cDee63 is offline  
post #6 of 6 Old 06-24-2021, 01:34 AM Thread Starter
ozyaus
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Jun 2021
Posts: 4
sparky636, you are a champ - absolutely right on the solution!
Discovered that the 2 slender rubber hoses connecting the transmission oil cooler underneath the radiator had sprung a leak and the transmission oil had drained off. The DIPSTICK was bone dry - so that explains why it was running fine after a few stops - must have been running OK with the with the sump wash after the transmission warmed up.
Replaced the rubber hose pinch clips with C Hose clamp that screws tight and topped up with
Penrite FS MultiVehicle ATF

+
Lucas Transmission Fix Stop Slip 700mL

Been running a week without issues, fingers crossed!
sparky636 likes this.
ozyaus is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome