JeepForum.com

JeepForum.com (https://www.jeepforum.com/forum/)
-   ZJ Grand Cherokee Forum (https://www.jeepforum.com/forum/f13/)
-   -   unusual overdrive issues please need advice from all you veterans (https://www.jeepforum.com/forum/f13/unusual-overdrive-issues-please-need-advice-all-you-veterans-3036521/)

jeeperforlife13 02-25-2015 12:25 PM

unusual overdrive issues please need advice from all you veterans
 
Hello ,
I have just recently purchased a 1995 zj 4x4 4.0l a/t and have been working on some of the issues with it any advice on common problems would be appreciated. My main is issue is i only have o/d at about 65+ when i lift the throttle and allow it to shift and apply light throttle when resuming. i will list the following things i have tried/checked

#1 check trans fluid temp and was 2 qts low i added atf+4 (not burnt either)
#2 adjusted tv cable on throttle body to achieve only a little firmer shift no effect on o/d shift timing
#3 checked fuses and all wires to transmission and common systems

I appreciate your time and effort for helping me diagnose this problem and some background on my skills

10+ years professional mechanic and have common sense so i wont be wasting your time
mostly ford and honda
i have worked on most things with an engine

ZeeJay1997 02-25-2015 12:40 PM

1 Attachment(s)
All I can offer is the chart from the book.

Oldfrog 02-25-2015 12:45 PM

Welcome to JF.
Good info, Zee....that's as good as it gets.

jeeperforlife13 02-25-2015 01:24 PM

Thank you for the help i really appreciate it, i was wondering if the tps might have something to do with it ill check that next , all other gears shift perfectly and even when its shifts into o/d its smooth

jeeperforlife13 02-25-2015 01:40 PM

im also having issues with fuse #12 ive disconnected the trailer harness and have fixed several shorts but when i turn the lights on it blows the 15a every time

HighLonesome 02-25-2015 02:08 PM

I don't think TPS has anything to do with it on a 95. Correct me if I am wrong.

Oddly enough, my 95 V8 starting doing the exact same thing after I regeared from 3.73 to 4.56. 1-3 shift perfect. 3-4 happens late and I have to let off the throttle and then it chunks into OD.

ZeeJay1997 02-25-2015 02:20 PM

the 95 I6 uses the 42re so the tps comes into the equation.

if you want to take it step at a time, once you verify everything is okay outside the transmission, change the solenoid out. if all else fails, you may come out ahead to rebuild the OD unit.

ZeeJay1997 02-25-2015 02:25 PM

Quote:

Originally Posted by jeeperforlife13 (Post 28548145)
im also having issues with fuse #12 ive disconnected the trailer harness and have fixed several shorts but when i turn the lights on it blows the 15a every time

fuse 12 in the cab or under the hood?

jeepjeepster 02-26-2015 08:05 AM

Are you sure its going into O/D and just not locking the torque convertor?

jeeperforlife13 02-26-2015 08:46 AM

fuse #12 in cab passenger fuse box, and yes i am sure it is actually engaging o/d revs drop from 3700 down to 2400 once it shifts and it does it all smoothly and no burnt fluid , thank you all for the help in trying to figure this out


The time now is 04:03 PM.

Powered by vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
vBulletin Security provided by vBSecurity v2.2.2 (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.