Stalling when idle and cold - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 Old 10-10-2020, 03:26 PM Thread Starter
Anonymous666
Registered User
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 4
Stalling when idle and cold

Hello there,
I've had a lot of problems with this issue and it is a sporadic recurring problem.

If I haven't driven the jeep for a while or it is cold starting in the morning, sometimes it will idle fine, but sometimes it will stall and jolt a bit, then either die and have trouble starting or continue warming up like nothing happened
In addition to that, if I don't let it warm up to operating temperature (210) it will stall out and die when driving. Very frustrating and I can't find the source of the problem. I suspect bad connection somewhere.

Replaced
Distributor rotor, cap, starter, ignition coil etc.
Don't think it is fuel related as I can hear fuel pump engaging.
I am not very savvy when it comes to mechanical things that's why I'm asking for help here, thank you

Anonymous666 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 10-10-2020, 03:40 PM
kg6mov
Hears the voices
 
kg6mov's Avatar
1996 ZJ 
 
Join Date: Nov 2012
Location: Cupertino
Posts: 16,264
1) Clean your grounds
2) Clean your tb and iac
3) Follow this: https://www.jeepforum.com/forum/f13/...talls-1407423/


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

1984 F250, 460 BB, T19, work truck/future tow pig
1987 Mercedes 300D Turbo, the diesel daily, 30mpg in style

Quote:
Originally Posted by Texas ZJ1 View Post
I heard someone yell "mall crawler" from the back porch. I'll go see who said that. Be right back.
kg6mov is offline  
post #3 of 7 Old 10-10-2020, 06:07 PM
jtec
Web Wheeler
 
jtec's Avatar
2014 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2017
Posts: 8,841
What year, engine? SO just some general easy things to look at to get started-
check for codes,
Fuel Pressure - PSI.
Vacuum leaks.

When I see the price of OEM I think aftermarket.
When I see the quality of aftermarket I think OEM.
jtec is offline  
 
post #4 of 7 Old 10-10-2020, 06:19 PM Thread Starter
Anonymous666
Registered User
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by jtec View Post
What year, engine? SO just some general easy things to look at to get started-
check for codes,
Fuel Pressure - PSI.
Vacuum leaks.
1996 4.0

Will do,thanks
Anonymous666 is offline  
post #5 of 7 Old 10-10-2020, 06:20 PM Thread Starter
Anonymous666
Registered User
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by kg6mov View Post
1) Clean your grounds
2) Clean your tb and iac
3) Follow this: https://www.jeepforum.com/forum/f13/1...talls-1407423/
I have cleaned both and even replaced the actual and still nothing.
Will check ground connections
Anonymous666 is offline  
post #6 of 7 Old 10-10-2020, 06:21 PM Thread Starter
Anonymous666
Registered User
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 4
Quote:
Originally Posted by Anonymous666 View Post
Quote:
Originally Posted by kg6mov View Post
1) Clean your grounds
2) Clean your tb and iac
3) Follow this: https://www.jeepforum.com/forum/f13/1...talls-1407423/
I have cleaned both and even replaced the actual and still nothing.
Will check ground connections
*replaced the IAC stupid autocorrect
Anonymous666 is offline  
post #7 of 7 Old 10-18-2020, 02:08 PM
dzaby
Registered User
 
Join Date: Oct 2020
Posts: 1
Hi Jeepers!:-)

VEEERY SIMILAR ISSUE..

All of this concerns a 1998 GC 4.0 LTD, about 83,000 miles.

BTW I've owned this Jeep for eight yrs and, except for a regular maintenance, never had any problems with it.
Love the car..

NOW I'm really STUCK.. as it comes to the stalling issues I'm having these days.

Believe me, I have gone through various threads on this forum (and YTB) but must say I'm still not sure what the problem is.

For about a month now the Jeep has been randomly stalling on me, particularly at low RPM (stop, red light.., NEVER at full speed!),
then the RPM drops down to about 500 RPM.. and I know it's going to shut off in a few seconds.! And it IS!
And.. after a few seconds (usually) starts right back up.. like nothing has happened!! And goes and goes.. until the same happens again..
NO CHECK ENGINE or other warning light!
Tried the OBD check.. no code.

There's NO regular pattern to it.. engine cold, warm, hot.. Just happens.

So, I figured let's start with the usual culprits:

1. Took off the thottle body, cleaned it thorougly (not much carbon deposits anyway..), perfect condition..
2. Replaced all the three sensors, MAP, IAC, TPS..
3. New distributor cap + rotor
4. New spark plugs + wires
5. Cleaned/checked all relays and possible connectors, fuel pump, ASD..
6. Checked the battery terminals/ charge/ OK

Removed the ECM (PCM) computer.. just to check for any visible damage etc. Everything seems to be OK.
No loose connections, oxidations.. etc./ sprayed w contact cleaner
BTW mine doesn't come apart with just unscrewing a few TX bolts like in some previous PCMs. Totally sealed.
Have tried to wiggle the PCM connectors while the engine running.. Nope, didn't die..

After the last stall (about a week ago).. Tried to crank it over and over, spraying carb cleaner (all I had) to the intake.. and nothing.. DEAD.
One weird situation happened. At one point ALL relays started to click like crazy!! Then never again.

I had it towed to my place.
Recharged the battery over night, put in in..
AND.. the Jeep started right up, steady idle, smooth...

Every day I come by to start the Jeep up.. NO PROBLEM!! Purrs like kitten.. Steady RPM, no hick ups..

The next thing that comes to my mind is obviously the fuel pump/filter.
I can hear the fuel pump engage/prime the fuel rail.
I'm gonna check the fuel pressure asap..

As I expect, I should probably replace TPS, CMS, the coil..
and about a hundred of various components until I have found a loose ground wire, right??!!:-)

If you are one of the Jeep (ZJ 4.0) owners experiencing the same issues, please share.

We love our Jeeps and want them keep running as long as possible..!:-))

Thank you.
dzaby is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome