92 yj starting/electrical/ignition problems? - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 Old 07-10-2012, 04:57 PM Thread Starter
devereax9
Registered User
1992 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2012
Location: West Fork
Posts: 1
92 yj starting/electrical/ignition problems?

Jeep was running and starting good with no problems. I let it set for awhile to work on it (1 week). I cleaned the engine with a powerwasher and let it dry for several days. (possibly got water on the fuse block that did not have a cover, even though I taped it off). Took the battery out and charged it (has the correct voltage), put it back in, and tried to start it. I turned the key, normal dash lights came on and as I continued to engage the starter, I heard a click and all the dash warning lights went off and stayed off. I checked the fuses in the block under the hood and the fuses inside near the emergency brake and they looked fine. Nothing. Thinking maybe one of the relays needed a reset, I unhooked the battery, re-hooked (is that a word?) back, and went through the process again. Once again the lights came on when I turned the key but when i got to the ignition part of the key turn, one click, all warning lights stayed out, and turning the key back to start, then back, and nothing. No warning lights, nothing. Did this about five times and the same result.

Questions: 1. Could it be a starter relay in the fuse block( the square silver ones across from the fuses? (Are these relays?)) or a maxi fuse?
2. Could it be the starter solenoid?
3. Does the jeep need to"rocked" to get the starter out of a bind?
4. Do I need to have it towed to a shop for diagnosis and pay the big bucks?

All help is appreciated and if you were around where I live, I would buy you a beer for your help.

devereax9 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 07-22-2012, 01:54 PM
motownclown
Registered User
1991 YJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2012
Location: ann arbor
Posts: 14
It may not be the right answer but it will point you in the right direction, sounds like a starter solenoid going bad, it will draw amperage and overload it causing it to almost have the symptoms of a short, try tapping on the starter with a block of wood to prevent touching cables in the back but before you do inspect the rear connections on the back of the starter make sure they are clean and making good contact. Good luck.
motownclown is offline  
post #3 of 6 Old 07-22-2012, 03:30 PM
Grape Ape
Web Wanker
 
Grape Ape's Avatar
1992 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2005
Location: Everywhere and nowhere all at once.
Posts: 1,177
Sounds like a bad connection. Check the connections at the battery, starter, and the engine ground. Everything is working but when you hit the key it burns the tiny connection you have and doesn't let the big power needed through to start the jeep.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



EVERYBODY is pro-gun, some just don't know it. When an anti-gun person is in trouble, the first thing they do is call 911 and demand that they send somebody with a gun!

We've idiot proofed the world... now its full of idiots. - Spiritof76

You will truly be the same today as you will be five years from now, except for two things, the people you meet and the books you read. Charles E. Jones

I think I'll add some memorable quotes. blah blah blah..... FPKites

Trying to understand some people, is like trying to pick up a turd by the clean side.
Grape Ape is offline  
 
post #4 of 6 Old 07-22-2012, 06:58 PM
Que89YJ
Web Wheeler
2004 LJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Detroit
Posts: 25,627
Not the starter relay. You should be a little smarter about the spraying. You have a bad battery connection Check all your main power and ground wires. Use a set of jumper cables to bypass each until you find out which one is bad.
Que89YJ is offline  
post #5 of 6 Old 06-11-2021, 12:33 PM
Gunz17_92YJ
Registered User
 
Join Date: Jun 2021
Posts: 1
What ended fixing this problem? I have exact same issue. Jeep was running fine yesterday and all the sudden this exact description is happening.
Gunz17_92YJ is offline  
post #6 of 6 Old 06-11-2021, 01:58 PM
timatoe
Registered User
 
timatoe's Avatar
1990 YJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Grass Valley
Posts: 18,096
Quote:
Originally Posted by Gunz17_92YJ View Post
What ended fixing this problem? I have exact same issue. Jeep was running fine yesterday and all the sudden this exact description is happening.
I doubt he's going to answer you since he's posted here once in 2012.

I'd follow the advice given by Que in the post above yours and check your connections...

Quote:
Originally Posted by George Orwell
We sleep safe in our beds because rough men stand ready in the night to visit violence on those who would do us harm.
timatoe is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Another ignition / electrical problem Ziptied YJ Wrangler Technical Forum 32 07-31-2011 10:52 PM
Starting Problems.....Electrical? bdrayer TJ Wrangler Technical Forum 18 02-19-2011 12:43 PM
v8 ignition/electrical yj95dawg YJ Wrangler Technical Forum 1 07-30-2010 04:53 PM
ignition/electrical issue. romo1000 YJ Wrangler Technical Forum 11 09-24-2009 07:19 AM
Starting problems. Is it the ignition? Beebo TJ Wrangler Technical Forum 2 08-15-2007 06:10 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome