speedo not working after sye install - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 Old 01-22-2011, 01:17 PM Thread Starter
ajamison
Web Wheeler
 
ajamison's Avatar
1991 MJ Comanche 
 
Join Date: Feb 2009
Location: York PA
Posts: 1,712
speedo not working after sye install

i installed a crown sye in my 231 last weekend. the speedometer worked for about 30 miles, then quit working. i tried tightening the bolt that holds the speedo gear assembly in the tcase, no luck. any ideas?


Jamison




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ajamison is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 01-22-2011, 01:58 PM
NinjaofDoom
Registered User
1990 XJ Cherokee 
 
Join Date: Apr 2007
Location: Colorado Springs
Posts: 568
It might have done what mine did and ate up the plastic gears.

There was the episode where I threw my shoe at the enemy, like this!.... my foots cold.
NinjaofDoom is offline  
post #3 of 7 Old 01-22-2011, 02:39 PM
xjfever
Web Wheeler
 
xjfever's Avatar
1995 XJ Cherokee 
 
Join Date: Feb 2008
Location: north Ga.
Posts: 14,216
Did you make sure the housing was clocked correctly for the gear you have?

  1. '95 XJ country edition, 4" coils/3/4" spacers, HD leafs with extra main added in, Ironman adjustable control arms, rough country shackles, aussie locker, JK rubicon shocks, 35" mudder's, soft 8's, cobra cb
  2. Sold'99 WJ limited, 4.7L, 3" IRO lift. Bilstein shocks, JK rubicon wheels, 255/70/17's, carolina driveshaft, IRO adjustable control arms, IRO adjustable A-arm
  3. Sold '00 TJ, 4" lift, rusty's adjustable control arms, skyjacker shocks, rock krawler adj. trac-bar,rugged ridge SYE and RE driveshaft, soft 8's, 35" mud king xt's,XJ HP D30 w/aussie locker, 4:88 yukon gears, hella 500's, rock crusher diff covers
4. 04 Dodge ram 1500 quadcab, yes, it has a hemi.
5. '08 BMW X3, Mods in progress.
xjfever is offline  
 
post #4 of 7 Old 01-22-2011, 02:54 PM Thread Starter
ajamison
Web Wheeler
 
ajamison's Avatar
1991 MJ Comanche 
 
Join Date: Feb 2009
Location: York PA
Posts: 1,712
Quote:
Originally Posted by xjfever View Post
Did you make sure the housing was clocked correctly for the gear you have?
no i didn't even think to check for anything like that

Jamison




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ajamison is offline  
post #5 of 7 Old 01-22-2011, 02:57 PM
xjfever
Web Wheeler
 
xjfever's Avatar
1995 XJ Cherokee 
 
Join Date: Feb 2008
Location: north Ga.
Posts: 14,216
The speed sensor housing will go in a few different ways to be able to use different size gears. You need to know how many teeth are on your gear to set it correctly. http://jeepin.com/features/speedogear This link will show how to do it.

  1. '95 XJ country edition, 4" coils/3/4" spacers, HD leafs with extra main added in, Ironman adjustable control arms, rough country shackles, aussie locker, JK rubicon shocks, 35" mudder's, soft 8's, cobra cb
  2. Sold'99 WJ limited, 4.7L, 3" IRO lift. Bilstein shocks, JK rubicon wheels, 255/70/17's, carolina driveshaft, IRO adjustable control arms, IRO adjustable A-arm
  3. Sold '00 TJ, 4" lift, rusty's adjustable control arms, skyjacker shocks, rock krawler adj. trac-bar,rugged ridge SYE and RE driveshaft, soft 8's, 35" mud king xt's,XJ HP D30 w/aussie locker, 4:88 yukon gears, hella 500's, rock crusher diff covers
4. 04 Dodge ram 1500 quadcab, yes, it has a hemi.
5. '08 BMW X3, Mods in progress.
xjfever is offline  
post #6 of 7 Old 01-22-2011, 03:49 PM Thread Starter
ajamison
Web Wheeler
 
ajamison's Avatar
1991 MJ Comanche 
 
Join Date: Feb 2009
Location: York PA
Posts: 1,712
ahhh thanks a bunch for the link! ill have to check under the jeep and see if the gear housing is in the correct location

Jamison




To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
ajamison is offline  
post #7 of 7 Old 09-16-2020, 07:57 PM
HVACman
Mmmmmm.... Milk!
 
HVACman's Avatar
1997 ZJ 
 
Join Date: Apr 2005
Location: Union City, California
Posts: 335
This thread has not gone to waste. I just learned from it in September of 2019. My gear was clocked wrong after a t-case swap. Works perfectly now.

Experience. It's what you get when you don't get what you want.

A beaver without a pelt is like a peacock without feathers.

Memberships: California Association Of 4WD Clubs - Friends Of The Rubicon - The Blue Ribbon Coalition

K6CKR
Quote:
Originally Posted by Grape Ape
How many times have we told you . DON"T DUMP THE BODIES CLOSE TO YOUR HOME!!
HVACman is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Rev counter and Speedo not working clanryan XJ Cherokee Technical Forum 2 08-30-2009 07:56 PM
speedo not working rescuejk XJ Cherokee Technical Forum 7 02-10-2009 11:05 PM
I've been researching but SPEEDO still not working. robmckim2 XJ Cherokee Technical Forum 6 10-19-2008 07:35 AM
Speedo guage not working nootch6969 XJ Cherokee Technical Forum 1 07-11-2007 11:27 AM
Speedo and Rev Counter not Working clanryan XJ Cherokee Technical Forum 1 05-13-2007 06:50 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome