Compass Radio Tuning in Europe??? - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 Old 07-12-2007, 06:18 AM Thread Starter
albanor
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: Germany
Posts: 1
Compass Radio Tuning in Europe???

Hello all,

Just picked up my new 2007 Compass yesterday here in Germany. It's a US Spec model (I'm US Citizen working with our Govt here) and I noticed pretty quickly that the radio only scans or tunes to stations with odd numbered decimal numbers as in the States (101.1, 101.3, etc.). I also own a Volvo we bought back in 2000 with US Specs. That car had a section in instruction manual on how to change regional settings on the radio so it would work in Europe, if you were there. Unfortunately, I can't find a section in the Compass manual saying how to do this. Does anyone know if it can even be done, or am I doomed to listening only to those stations broadcasting off frequency or my CDs?

BTW, in the few hours I've had it I'm impressed with the Compass.

Rocco

albanor is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 07-12-2007, 06:37 AM
lynnk
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Maryland
Posts: 25
From the service manual:

COUNTRY CODE AND CABIN EQ SETTING - RAR/REC RADIO ONLY
The RAR and REC radio may require the country code and cabin EQ setting to be set if not programmed correctly. If battery power is lost to radio, the anti-theft code must be entered before radio will operate. If the region the vehicle will be driven in uses 10 kHz spacing on the AM band (i.e. 95C. 960 etc.). set the Country Code to "USA'. If the region uses 9 kHz spacing, has LW and MW Bands. and uses RCS (i.e AF. PTY. TA. etc.). set the radio for 'EUR'. If neither of the previous settings apply, and the vehicle is not being driven in Japan. set the radio to 'ROW'. Vehicles driven in Japan should have the radio set to'JPN'. The following chart list selected coun¬try codes and radio broadcast standards.
To enter the country code and EQ setting. use a scan tool.

Germany (8CJ) ..... EUR

LynnK

2007 Jeep Compass Limited
CVT2 Autostick
Remote Start
RAQ Radio w/ Sirius
lynnk is offline  
post #3 of 9 Old 07-12-2007, 06:47 AM
lynnk
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Maryland
Posts: 25
also ... just in cast you need it:

Available radios for this vehicle include:
• AM:FM:cassette/CD/MP3 (RAK sales code)
• AM/FM/6CD/MP3 (RAQ sales code)
• AM/FM/6CD (RAR sales code) - export only
• AM/FM/CD (REF sales code)
• AM/FM/6CD/MAP/DVD/GPS Navigation (REC sales code) - export, only

LynnK

2007 Jeep Compass Limited
CVT2 Autostick
Remote Start
RAQ Radio w/ Sirius
lynnk is offline  
post #4 of 9 Old 10-22-2007, 04:45 PM
resistme
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: London
Posts: 1
I have the same problem in my Dodge Caliber:-

Quote:
Originally Posted by lynnk
From the service manual:

COUNTRY CODE AND CABIN EQ SETTING - RAR/REC RADIO ONLY
The RAR and REC radio may require the country code and cabin EQ setting to be set if not programmed correctly. If battery power is lost to radio, the anti-theft code must be entered before radio will operate. If the region the vehicle will be driven in uses 10 kHz spacing on the AM band (i.e. 95C. 960 etc.). set the Country Code to "USA'. If the region uses 9 kHz spacing, has LW and MW Bands. and uses RCS (i.e AF. PTY. TA. etc.). set the radio for 'EUR'. If neither of the previous settings apply, and the vehicle is not being driven in Japan. set the radiRAo to 'ROW'. Vehicles driven in Japan should have the radio set to'JPN'. The following chart list selected coun¬try codes and radio broadcast standards.
To enter the country code and EQ setting. use a scan tool.

Germany (8CJ) ..... EUR

However, I've got a RAQ radio, not a RAR model. Is there a way to reprogram these to the European settings?

If so how do you use a 'scan tool'

Thanks
resistme is offline  
post #5 of 9 Old 11-10-2007, 03:22 PM
dtocks
Registered User
 
Join Date: Jul 2007
Location: U.K.
Posts: 2
I've always had that problem, even with after markets. So I rarely listen to U.K. radio. Sorry, but you will probably need to buy a EU after market or just listen to your iPod.
dtocks is offline  
post #6 of 9 Old 02-08-2008, 02:05 AM
sir1173
Registered User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Italy
Posts: 2
Hi, I've got the same problem with my radio Raq on my grand cherokee. I also have a radio Rar that work fine for tuning FM. I think it's possible to do the setting because it's only a software setting.
Someone tells me about some special menus avaiable only pressing some buttons at the same time.
Someone knows something about this?
Thanks
sir1173 is offline  
post #7 of 9 Old 05-07-2008, 07:47 PM
the1ks
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: IL
Posts: 19
Country settings on 2005 RAQ radio

I found out that Alpine is the manufacturer of the RAQ radio - not sure if this helps.

Does anybody know how to access the country setting on the RAQ radio?




(I asked a similar question in another thread, but think the topic of this one fits better - so, sorry for cross-posting)
the1ks is offline  
post #8 of 9 Old 05-08-2008, 08:32 AM
lynnk
Registered User
 
Join Date: Sep 2006
Location: Maryland
Posts: 25
To enter the country code and EQ setting. use a scan tool.

LynnK

2007 Jeep Compass Limited
CVT2 Autostick
Remote Start
RAQ Radio w/ Sirius
lynnk is offline  
post #9 of 9 Old 07-04-2008, 09:49 AM
the1ks
Registered User
 
Join Date: Apr 2008
Location: IL
Posts: 19
Does someone know the the item/option to be changed in the starscan tool in order to have european frequency settings (like 100.2MHz)? I asked my US dealer to change the country settings of the radio, but he said they could not find an option to change this - altough their software is up-to-date.

Thanks!

edit: My car is a 2005 Grand Cherokee Limited 5.7l

Last edited by the1ks; 07-05-2008 at 06:16 PM.
the1ks is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Installed an aftermarket Pioneer AVIC-F700BT radio in My Jeep Compass w4rh4wk Jeep Compass & Patriot Forum 5 04-03-2009 12:44 PM
CB radio for compass options plunderisley Jeep Compass & Patriot Forum 3 03-09-2009 03:01 PM
Anybody know where I can get Europe maps for the 07 Patriot? snakeeyes237 Jeep Compass & Patriot Forum 0 01-09-2009 02:12 PM
08 Compass and REN Radio Jawa78 Jeep Compass & Patriot Forum 1 09-17-2008 05:51 AM
STARTECH SD3 tuning kit for the Compass CRD Urr Jeep Compass & Patriot Forum 4 07-28-2008 01:58 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome