07 Compass Sport Rattling/High Idle - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 Old 06-03-2013, 02:39 PM Thread Starter
Mattaua
Registered User
 
Join Date: Jun 2013
Location: Greenville
Posts: 3
07 Compass Sport Rattling/High Idle

I've searched through your forum quite a bit and I can't find any info on the specific problem/s I am having. I have a 2007 Compass sport automatic with 94k miles. Just recently I started noticing a rattling noise coming from the engine compartment. Based on what I have read it points to either a bad pulley or pulley bearings...However, along with that it is having some idle issues. About every other time I start it up the idle jumps up to a little over 2 on the tac. It will drop down to about 1.5 but I have never been patient enough to see if it goes lower while sitting in park but the idle drops to normal when I put it in gear. In addition when slowing/stopping the idle seems to hang up a bit. It again will drop to about 1.5-2 but will stay up there till completely stopped.

I realize these may be two totally different issues but they both started at the same time...best I can tell. Otherwise we have had no issues with this vehicle and have not had to have any mechanical repairs done in the 4 years we have owned it. Any Help is greatly appreciated.

Mattaua is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 06-04-2013, 10:02 AM
LKWJEEPER
Registered User
2009 KK Liberty 
 
Join Date: Nov 2012
Location: Clover
Posts: 1,060
I'm also in SC!

Anyway you said any help is appreciated so... Have you tried any fuel system cleaners? Maybe try the CVT reset? I'm not sure if it's posted on this site but theres another site that I know it's listed on. You'll just have to search google since JF doesn't like us posting links.
LKWJEEPER is offline  
post #3 of 9 Old 06-24-2013, 11:09 PM Thread Starter
Mattaua
Registered User
 
Join Date: Jun 2013
Location: Greenville
Posts: 3
Well I have run a bottle of fuel system cleaner through the motor with no results.....anybody got anything????
Mattaua is offline  
post #4 of 9 Old 06-24-2013, 11:26 PM
xrunndonex
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: coffeyville
Posts: 2,971
Quote:
Originally Posted by Mattaua View Post
Well I have run a bottle of fuel system cleaner through the motor with no results.....anybody got anything????
Was it seafoam?
xrunndonex is offline  
post #5 of 9 Old 06-24-2013, 11:37 PM Thread Starter
Mattaua
Registered User
 
Join Date: Jun 2013
Location: Greenville
Posts: 3
no it wasn't seafoam, I think it was lucas brand. I actually starting to think I have two problems. The more I read I think maybe the rattle is the alternator getting ready to crap a brick, and the idle is is a separate problem. I'm no mechanic though just some freeking guy.
Mattaua is offline  
post #6 of 9 Old 06-25-2013, 12:36 AM
xrunndonex
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: coffeyville
Posts: 2,971
Quote:
Originally Posted by Mattaua View Post
no it wasn't seafoam, I think it was lucas brand. I actually starting to think I have two problems. The more I read I think maybe the rattle is the alternator getting ready to crap a brick, and the idle is is a separate problem. I'm no mechanic though just some freeking guy.
Does the Compass come with a volt gauge on the dash?
xrunndonex is offline  
post #7 of 9 Old 06-26-2013, 10:37 AM
tomhale114
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 18
Quote:
Originally Posted by xrunndonex

Does the Compass come with a volt gauge on the dash?
No unfortunately it doesn't.
tomhale114 is offline  
post #8 of 9 Old 06-26-2013, 03:11 PM
xrunndonex
Registered User
1994 ZJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: coffeyville
Posts: 2,971
Quote:
Originally Posted by tomhale114 View Post

No unfortunately it doesn't.
Go toautozone or somthing and have them test the alt just for ****s and giggles
xrunndonex is offline  
post #9 of 9 Old 07-23-2013, 04:52 PM
benlaw2006
Registered User
2007 MK Compass 
 
Join Date: Jul 2013
Location: Midvale
Posts: 5
Any updates? This sounds like a problem I'm having. Startup the RPMs float towards 1750, but usually come down to around 750 pretty quick. Also having the same problem slowing down/stopping.
benlaw2006 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome