Turn ignition key and NADA... - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > TJ Wrangler Technical Forum > Turn ignition key and NADA...

Rough Country Deals at JeepHut.comSave at JeepHut on Smittybilt Soft topsUp to $75 Cash Back on Your ARB Fridge Freezer Purchase

Reply
Unread 02-21-2011, 03:05 PM   #1
FlapDaddy
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2011
Location: North Port, Florida
Posts: 2
Turn ignition key and NADA...

Over the past 2-3 days I have been having a problem with starting. 97 TJ, 2.5, no mods. Get in, turn the key and no lights, no sounds, nothing. Today, trying to get to work I had the same experience so I left the key in the "ON" position and raised the hood, began visually inspecting around the PDC without touching anything and *POOF*... I hear the ding ding of the door open chime. Quick like a bunny hop in, turn the key and she starts. Recently changed the alternattor, all connections are tight, I checked the grounding braids, they're okay, found nothing loose anywhere, battery is hot (14.4 V). Any ideas? Thanks all in advance.


Last edited by FlapDaddy; 02-21-2011 at 03:06 PM.. Reason: bad typing
FlapDaddy is offline   Reply With Quote
Unread 02-21-2011, 03:19 PM   #2
grymsr
Vintage Member
 
grymsr's Avatar
2004 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2006
Location: maine
Posts: 953
bad key transponder? the manual says they can be effected by other transponders or magnetic fields. never heard of one acting like that but its worth a check
__________________
How's that Hope and Change workin for ya?

Black Jeep Club v1.0 and v2.0 #1776
DR Z MUST BE STOPPED #7
grymsr is offline   Reply With Quote
Unread 02-24-2011, 05:14 PM   #3
FlapDaddy
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2011
Location: North Port, Florida
Posts: 2
Well, it had to have been one of the battery cables. I figured I had to do something and started with the least costly option I could think of so after replacing both cables, I have not had any issues. Many thanks for the comeback. Been a lurker here for a good while and thought maybe it was time to sign up for a membership.

As a side note, this Wrangler had been sorely neglected by the original owner so after buying it in 2003, I am working my way down a list of tasks that are overdue and have gleaned so myuch valuable info from these forums I want to thank all the members for their input.
FlapDaddy is offline   Reply With Quote
Unread 02-24-2011, 05:23 PM   #4
tomsmoot
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jun 2010
Location: MD
Posts: 17
I didn't know they had key transponders in '97. I would have figured something loose. I had a similar problem with my '95 ZJ and it turned out to be corrosion on the giant gauge cables between battery, starter, etc. I cleaned all the connections and never saw the problem again. Good luck.... hope it's an easy fix.
tomsmoot is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
ignition problem , no start
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.