Starting Problems.....Electrical? - JeepForum.com
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 19 Old 02-10-2011, 01:58 PM Thread Starter
bdrayer
Registered User
2015 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Macomb
Posts: 254
Starting Problems.....Electrical?

Hey guys,

I have a quick question. It could be a very easy answer or a complicated. This issue has happened twice with about a month in between the occurrences. Twice now my jeep, a 98 Wrangler with a 3.25 RC lift, a 2 in body lift, RC trackbar and a Warn Skid Plate, has not done anything when I have tried to start it. One occurrence just happened after I turned the engine off while pumping gas and then went to turn it back on and nothing happened. The other happened after I had left it overnight without driving for the night.

The issue that happens is that it seems as if the electrical system is dead, so I am thinking possibly battery.

Nothing lights up, nothing turns on. After trying to start it about 5-10 times it will finally begin to get stuff lighting up again and then it will finally start. The engine will crank and start but run a little rough until I give it some gas to keep it going for a few seconds.

The thing is that the month between these occurrences I have had no issues at all. It starts strong and I have no electrical issues.

My question is could this be as simple as a battery or could it be my starter or alternator?

Any info you guys could give me would be great.

Thanks,
Brett

bdrayer is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 19 Old 02-10-2011, 02:04 PM
biffgnar
Moderator
 
biffgnar's Avatar
2006 TJ Wrangler 
 
Join Date: May 2008
Location: Westchester, NY
Posts: 18,757
Are your battery terminal connections clean and tight?

Dakar Style Rally Raid in North America: www.sonorarally.com
biffgnar is online now  
post #3 of 19 Old 02-10-2011, 02:14 PM Thread Starter
bdrayer
Registered User
2015 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Macomb
Posts: 254
I'd have to check again, but I haven't messed with them in about 3 months. When I did reconnect them, they were tight and pretty clean. Even if this was the case why would it finally begin to start after turning the key 5-10 times as I said.....

And I also forgot to say it is a manual, 6 Cyl.
bdrayer is offline  
post #4 of 19 Old 02-10-2011, 06:13 PM
jeepnwayne
Registered User
 
Join Date: Aug 2006
Location: boston
Posts: 10
I've had the same problem. Turn key, nothing, nothing lights up or makes a sound, then on the 5th or 6th turn it will start but run rough or just die, then I'll turn the key it'll start but i have to put the gas on for a minute. That has been going on for a few months every once in a while. Recently my battery die (dome light on over night) jump started it a few days later the battery wouldn't hold a charge. Picked up a new battery yesterday, and now starts like a dream.
jeepnwayne is offline  
post #5 of 19 Old 02-10-2011, 07:45 PM
wushaw
Rockin jeep
 
wushaw's Avatar
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2007
Location: Texas
Posts: 8,165
Clean the battery terminals with a battery post cleaner, make em shine...then see what happens.
Looking at them won't cut it when it comes to battery post connections.
wushaw is offline  
post #6 of 19 Old 02-10-2011, 11:53 PM Thread Starter
bdrayer
Registered User
2015 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Macomb
Posts: 254
So the general consensus is that it is the battery?? Does any one think that it could possibly be a wire not properly grounded? This is a thought I got from some of my fraternity brothers.

Where are all of the grounds located?
bdrayer is offline  
post #7 of 19 Old 02-11-2011, 08:51 AM Thread Starter
bdrayer
Registered User
2015 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Macomb
Posts: 254
bump

if anyone has anymore advice it would be greatly appreciated....I would love to get this figured out before I get stranded somewhere.....
bdrayer is offline  
post #8 of 19 Old 02-15-2011, 09:55 AM Thread Starter
bdrayer
Registered User
2015 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Macomb
Posts: 254
bump......

anyone?
bdrayer is offline  
post #9 of 19 Old 02-15-2011, 10:02 AM
Ahrnsbrak14
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2011
Location: owings
Posts: 302
Yeah, first replace your terminals if they are old, make sure BOTH sides of the battery cables are connected. Not sure exactly the problem, dose the electrical come on but then you turn the key and nothing happens at all or dose nothing happen at all, no radio or lights or anything?
Ahrnsbrak14 is offline  
post #10 of 19 Old 02-15-2011, 10:04 AM
Ahrnsbrak14
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2011
Location: owings
Posts: 302
If it was your alternator your battery would be dead completely in about 3 days (brand new battery). Another thing you could do is go to a local auto parts store and have them check your battery, alternator and starter. Takes like 2 min
Ahrnsbrak14 is offline  
post #11 of 19 Old 02-15-2011, 10:08 AM
TheBoogieman
Disturbed
 
TheBoogieman's Avatar
2003 TJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2006
Location: CharlottesHELL
Posts: 32,261
Quote:
Originally Posted by Ahrnsbrak14 View Post
If it was your alternator your battery would be dead completely in about 3 days (brand new battery). Another thing you could do is go to a local auto parts store and have them check your battery, alternator and starter. Takes like 2 min
X 2,Free is good.
TheBoogieman is online now  
post #12 of 19 Old 02-16-2011, 11:57 AM Thread Starter
bdrayer
Registered User
2015 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Macomb
Posts: 254
Quote:
Originally Posted by Ahrnsbrak14 View Post
Yeah, first replace your terminals if they are old, make sure BOTH sides of the battery cables are connected. Not sure exactly the problem, dose the electrical come on but then you turn the key and nothing happens at all or dose nothing happen at all, no radio or lights or anything?
Nothing happens at all. No lights no radio no anything.

And all of that sounds good guys I will clean up my battery and then get everything checked out. I'll let you know if anything happens.
bdrayer is offline  
post #13 of 19 Old 02-16-2011, 12:40 PM
Ahrnsbrak14
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2011
Location: owings
Posts: 302
Quote:
Originally Posted by bdrayer View Post
Nothing happens at all. No lights no radio no anything.

And all of that sounds good guys I will clean up my battery and then get everything checked out. I'll let you know if anything happens.
Yeah then I would guess its something to do with your battery
Ahrnsbrak14 is offline  
post #14 of 19 Old 02-17-2011, 08:26 AM Thread Starter
bdrayer
Registered User
2015 JK Wrangler 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Macomb
Posts: 254
ok so the guy at autozone said that my battery, starter and alternator were all good. The only comment he made was that my alternator was pushing out 13.9 amps rather than 14.2 or so. Besides that all was good. So tomorrow when its supposed to be about 50 degrees here, I am going to go out and check out all my wires and grounds and make sure they are good....

any other ideas?
bdrayer is offline  
post #15 of 19 Old 02-17-2011, 09:38 AM
Ahrnsbrak14
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2011
Location: owings
Posts: 302
Quote:
Originally Posted by bdrayer View Post
So tomorrow when its supposed to be about 50 degrees here
62 degrees here right now

Along with your wires make sure all the terminals are good and tight.
Ahrnsbrak14 is offline  
Reply

Tags
battery , electrical issue , starting

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
YJ Starting/Electrical Prob. No-Doors YJ Wrangler Technical Forum 12 07-27-2010 11:54 AM
starting/electrical issue??? need help twizz TJ Wrangler Technical Forum 1 05-24-2010 05:27 PM
YJ starting issue (perhaps electrical) Inch7706 YJ Wrangler Technical Forum 1 09-06-2008 04:33 PM
Odd electrical/starting problem tommygdbr TJ Wrangler Technical Forum 8 12-29-2006 12:33 PM
Need help with starting/electrical problem BaaBaa TJ Wrangler Technical Forum 4 05-06-2006 11:20 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome