Speedometer stopped working after "light" off-roading... - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > TJ Wrangler Technical Forum > Speedometer stopped working after "light" off-roading...

FS: Wrangler RGB Multicolor Fog Light LEDs: Awesome EffectRockridge 4WD IS Taking Zone Offroad Suspension Lift Kits Rough Country Lift Kits and Parts!

Reply
Unread 04-18-2010, 06:10 PM   #1
shdwtek
Registered User
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2010
Location: East Hampton, CT
Posts: 22
Speedometer stopped working after "light" off-roading...

My speedometer died today after doing some "light" off-roading. I'm not sure if I broke something, or if it was coincidence, since it seems to be a common problem. All the other gauges work fine, with the exception of the shift arrow light. It comes on even when I'm in 5th gear. I pulled the cluster, and clean the connections. No luck so far. Any suggestions?

Jeep is a 2001 Wrangler Sport. Also.. ever since I had the Jeep, the 4wd lights never worked.

shdwtek is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-18-2010, 06:22 PM   #2
GOLENJEEPTJ
Running Secretly Amok!
 
GOLENJEEPTJ's Avatar
2002 TJ Wrangler 
 
Join Date: May 2007
Location: Ventura ,CA., California
Posts: 9,680
Check sensor plug at transfer case first.Could be torn up gear or bad sensor gear plugs into.
GOLENJEEPTJ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-18-2010, 06:47 PM   #3
shdwtek
Registered User
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2010
Location: East Hampton, CT
Posts: 22
Thank you, I'll check it out.

Is it possible I could have broke it somehow offroading? Like a tree branch or something?
shdwtek is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-18-2010, 06:58 PM   #4
GOLENJEEPTJ
Running Secretly Amok!
 
GOLENJEEPTJ's Avatar
2002 TJ Wrangler 
 
Join Date: May 2007
Location: Ventura ,CA., California
Posts: 9,680
Only if you wacked the rear of transfer case and maybe hit the plug at sensor? but I really doubt that.Good luck let us know.
GOLENJEEPTJ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-18-2010, 07:05 PM   #5
shdwtek
Registered User
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2010
Location: East Hampton, CT
Posts: 22
Ok. I look around tomorrow when it's light out. I did hear some noises here and there, like I kicked up a rock, or branch or something. ...Dragged a pretty big branch at one point.

Sorry for any stupid questions. This is my first Jeep, and I haven't had an issue like this before.
shdwtek is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-19-2010, 10:31 AM   #6
shdwtek
Registered User
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2010
Location: East Hampton, CT
Posts: 22
Well, I checked underneath, and it looks like it broke off. Now it wants to stall at a stop unless I give it gas, and then it's ok.
shdwtek is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-19-2010, 12:33 PM   #7
gtstricky
Registered User
2005 TJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2010
Location: Kennett Sq, PA
Posts: 251
Should be an easy fix. There is only one bolt holding the speedo gear into the transfer case. Unbolt it and pull everything apart. See what part is broke and get a new one. Probably $20 - $60 and about 30 minutes total.
__________________
[COLOR="White"]Must reads for new TJ Owners:[/COLOR]

[url=http://www.jeepforum.com/forum/f9/tj-tech-boot-camp-must-read-new-tj-owners-forum-members-722109/] [COLOR="Yellow"]TJ Boot Camp Threads[/COLOR][/url]

[url=http://www.jeepforum.com/forum/f27/winch-basics-1004426/] [COLOR="Yellow"]Winch Basics[/COLOR][/url]

[url=http://www.jeepforum.com/forum/f9/lift-tire-questions-new-jeep-owner-1004989/] [COLOR="Yellow"]Lift Basics[/COLOR][/url]
gtstricky is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 04-19-2010, 12:45 PM   #8
GOLENJEEPTJ
Running Secretly Amok!
 
GOLENJEEPTJ's Avatar
2002 TJ Wrangler 
 
Join Date: May 2007
Location: Ventura ,CA., California
Posts: 9,680
Quote:
Originally Posted by shdwtek View Post
Well, I checked underneath, and it looks like it broke off. Now it wants to stall at a stop unless I give it gas, and then it's ok.
Your stalling could be a dirty IAC valve on your throttle body.You could pick up a can of throttle body cleaner at the parts store for under $10 bucks.Follow the directions. Is your plug still in good condition that goes to the speedometer sensor?
GOLENJEEPTJ is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.