Need a nother mind to help out here - JeepForum.com
Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 16 Old 12-24-2005, 09:30 AM Thread Starter
92blazn
Registered User
 
92blazn's Avatar
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: May 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 8,284
Need a nother mind to help out here

Ok posted about 2 weeks ago that I went in a nasty mud hole, I got stuck in it and was just above the front bumper, The jeep tryed to die, keep giving it gas then it died, Ok got it home wont turn over nothing, Ok what else am I looking at here? We hooked up a reader to the computer and its giving us no codes(cause most jeep has to drive before they will) so my friend put the reader on something and it told use the starter was only kicking 150 RPMs (not enought to turn the motor) thats why I replaced the starter plus after takeing it out the starter gear would not turn , Got a new one, replaced the plugs, cleans the Crank Postion Sensor, Now I got the motor turning over but not fireing!! If you have ever heard a dead engine trying to start (making the wisleing sound),

There was no muddy water in oil, plus I kicked it over a few times with the plugs out to be safe no water came out, my next guess is how can I check to see if the coil packs are toast? and would that be my next guess here? any help would be great, cause I dont get it, My friends XJ was under water over the hood for 13 hrs we pulled it out and it started right up? I get stuck in a mud hole and only half my jeep was in it and mine is dead.

Thanks


2004 TJ (SOLD), 2010 4 Door 4x4 JK , 99 TJ , 99 WJ
Quote:
Originally Posted by The Mean Fish
I'm not actually going for the wheeling, I just want to watch Ed drive his Jeep. :o
92blazn is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 Old 12-24-2005, 10:01 AM
Jerry Bransford
Administrator
 
Jerry Bransford's Avatar
2004 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2003
Location: Escondido, California
Posts: 64,030
Is your exaust system plugged with mud?

Getting Savvy...

When you have a choice, buy American.
Jerry Bransford is online now  
post #3 of 16 Old 12-24-2005, 10:07 AM
igofshn
Locked @ both ends
 
igofshn's Avatar
 
Join Date: Oct 2001
Location: Lemoore, CA
Posts: 7,775
Most people think rocks are hard on your rig, but mud has got to be the worst thing you can do to your rig. Next time avoid the mud.

Not being there makes it really hard to diagnose. You almost need to check all your sensors and everything under the hood for mud.

2007, 4 door, powered by a minivan engine, locked and riding on 35's.


[Jeep Pics
igofshn is offline  
post #4 of 16 Old 12-24-2005, 11:02 AM Thread Starter
92blazn
Registered User
 
92blazn's Avatar
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: May 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 8,284
Quote:
Originally Posted by igofshn
Most people think rocks are hard on your rig, but mud has got to be the worst thing you can do to your rig. Next time avoid the mud.

Not being there makes it really hard to diagnose. You almost need to check all your sensors and everything under the hood for mud.

I cleaned it all out, Right now checking for the omhs for the Crank & Camshaft position sensor? Any one got those FAQ's, I got it for the coil pakc .71-.88 ohms.

Can some one post up here what the Crank & Camshaft position sensor ohms should be, So I can nerrow this down?


Yep mud is bad, and I have had it with mud!! Sticking to the rocks and what ever else

2004 TJ (SOLD), 2010 4 Door 4x4 JK , 99 TJ , 99 WJ
Quote:
Originally Posted by The Mean Fish
I'm not actually going for the wheeling, I just want to watch Ed drive his Jeep. :o
92blazn is offline  
post #5 of 16 Old 12-24-2005, 11:05 AM
Jerry Bransford
Administrator
 
Jerry Bransford's Avatar
2004 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2003
Location: Escondido, California
Posts: 64,030
Once again, you're absolutely sure your exhaust system is free of mud? If it is plugged, your engine will crank but it won't start.

Getting Savvy...

When you have a choice, buy American.
Jerry Bransford is online now  
post #6 of 16 Old 12-24-2005, 11:33 AM Thread Starter
92blazn
Registered User
 
92blazn's Avatar
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: May 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 8,284
Quote:
Originally Posted by Jerry Bransford
Once again, you're absolutely sure your exhaust system is free of mud? If it is plugged, your engine will crank but it won't start.

I not sure have not checked it yet, but the back of my jeep was up and the exhaust pipe was have in the watery mud hole and half not, I will check that some how rusted bolts and nuts I am glad I have air tools

Just in case any one got those ohms reading?

2004 TJ (SOLD), 2010 4 Door 4x4 JK , 99 TJ , 99 WJ
Quote:
Originally Posted by The Mean Fish
I'm not actually going for the wheeling, I just want to watch Ed drive his Jeep. :o
92blazn is offline  
post #7 of 16 Old 12-24-2005, 11:54 AM Thread Starter
92blazn
Registered User
 
92blazn's Avatar
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: May 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 8,284
Okey dokey Nothing in my exhaust to plug her up! Ok the muddy water was only up to my motor mounts (right under the bracket) So what would get screwed up Crank Position sensor!!?? My guess

2004 TJ (SOLD), 2010 4 Door 4x4 JK , 99 TJ , 99 WJ
Quote:
Originally Posted by The Mean Fish
I'm not actually going for the wheeling, I just want to watch Ed drive his Jeep. :o
92blazn is offline  
post #8 of 16 Old 12-24-2005, 11:59 AM
Jerry Bransford
Administrator
 
Jerry Bransford's Avatar
2004 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2003
Location: Escondido, California
Posts: 64,030
Clean the CPS off with a thorough rinsing using WD-40.

Getting Savvy...

When you have a choice, buy American.
Jerry Bransford is online now  
post #9 of 16 Old 12-24-2005, 12:09 PM Thread Starter
92blazn
Registered User
 
92blazn's Avatar
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: May 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 8,284
Quote:
Originally Posted by Jerry Bransford
Clean the CPS off with a thorough rinsing using WD-40.

Cleaned the Crank PS good was not even dirty?? that did nothing the Camshaft PS is clean 2?

2004 TJ (SOLD), 2010 4 Door 4x4 JK , 99 TJ , 99 WJ
Quote:
Originally Posted by The Mean Fish
I'm not actually going for the wheeling, I just want to watch Ed drive his Jeep. :o
92blazn is offline  
post #10 of 16 Old 12-24-2005, 12:26 PM Thread Starter
92blazn
Registered User
 
92blazn's Avatar
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: May 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 8,284
To make sure I am on the money The Crank PS is attached to the bellhousing with 2 bolts and has the U shaped bracket?

2004 TJ (SOLD), 2010 4 Door 4x4 JK , 99 TJ , 99 WJ
Quote:
Originally Posted by The Mean Fish
I'm not actually going for the wheeling, I just want to watch Ed drive his Jeep. :o
92blazn is offline  
post #11 of 16 Old 12-24-2005, 12:52 PM
StealthTJ
Registered User
 
Join Date: Dec 2003
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,774
Quote:
Originally Posted by 92blazn
To make sure I am on the money The Crank PS is attached to the bellhousing with 2 bolts and has the U shaped bracket?

Yup....






Fred

Base - '98 Sahara, 4.0L 6 cyl, Auto (swap from 5 sp)
Suspension- 4.0" Procomp Springs + 1 1/4" bl. Rear tri-link. Currie J arms, F&R. Warn hubs with WJ knuckles, custom cross over/hi-steering setup, Currie A/R Sway Bar.
HPD30/D44 (rear disk conversion, WJ dual piston caliber conversion in the front); Detroits; 4.56
Misc - Tera 2wd lo.
Tires - 35x12.50 MT/R's siped on 15x7 Champion Beadlocks.
Recovery - Warn XD9000i
StealthTJ is offline  
post #12 of 16 Old 12-24-2005, 02:01 PM Thread Starter
92blazn
Registered User
 
92blazn's Avatar
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: May 2004
Location: The Woodlands, TX
Posts: 8,284
Well I dont know, I am getting spark, getting fuel, but no start, motor turning over sounds week

friend & I just been tring to make it crank and now its trying? So starting to charge the battery and just keep tying that since we are making some progress

2004 TJ (SOLD), 2010 4 Door 4x4 JK , 99 TJ , 99 WJ
Quote:
Originally Posted by The Mean Fish
I'm not actually going for the wheeling, I just want to watch Ed drive his Jeep. :o
92blazn is offline  
post #13 of 16 Old 12-24-2005, 03:04 PM
Butters98TJ
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Queens, N.Y.
Posts: 65
Check your vacumn hoses. A loose/cracked/plugged one might cause it not to start.

1998 Jeep Wrangler Sport loaded with TONS of extras!_
4 liter 6cyl, 5speed but thats just where it starts._
Full Borla stainless exhaust (header and cat back)
Rock-it intake with K&N air filter
Hi Capacity 3 core radiator
Steering box skid plate
Bullet proof bumpers FRONT AND REAR
4" Skyjacker Double flex lift
Currie anti-rock sway bar
33" Super Swamper Radials on AR767s
Butters98TJ is offline  
post #14 of 16 Old 12-26-2005, 08:20 PM
jeepx02
Registered User
 
Join Date: Nov 2005
Location: Junction City, Kansas
Posts: 3
You got fuel and spark, what about your intake? Air?

Whatever is going to happend is going to happend. Love life!!
jeepx02 is offline  
post #15 of 16 Old 12-27-2005, 06:01 AM
Tumbleweed01
Registered User
2006 LJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2004
Location: Boise, Idaho
Posts: 961
If it will start and run above an idle, with throttle partially open-then your TPS ThrottlePosition Sensor is dirty/bad. It will not run at an idle if that is the case.
Tumbleweed01 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Nother OME Lean question 3stripes TJ Wrangler Technical Forum 19 08-14-2007 03:02 PM
nother newb ? Maverick98 TJ Wrangler Technical Forum 3 05-07-2007 09:11 AM
'Nother Rattle question 3stripes TJ Wrangler Technical Forum 13 03-13-2007 10:55 AM
'Nother LED Question redrubi04 TJ Wrangler Technical Forum 5 08-13-2005 12:43 AM
'Nother new guy Azzhauler YJ Wrangler Technical Forum 5 09-11-2003 05:17 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome