my engine cranks, but doesnt start - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 14 Old 11-06-2006, 07:07 PM Thread Starter
TXjeepTJ
Registered User
 
TXjeepTJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Magnolia and Lubbock TX
Posts: 1,024
my engine cranks, but doesnt start

my engine has been doing fine for the past year, no problems at all


this morning i started it up, shifted into reverse(ax15 manual 5sp) and let off the clutch a little and it died

once it died it wouldnt start back up

all fuses are intact and fine... what could be the problem?

TXjeepTJ is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 14 Old 11-06-2006, 07:13 PM
off-road arkie
Registered User
 
Join Date: Mar 2002
Location: Arkansas
Posts: 153
unhook your battery for 30 seconds and then hook it back. let the computer reset itself.

1987 6 banger " if it's runnin be happy" & 03 and it is running fine
off-road arkie is offline  
post #3 of 14 Old 11-06-2006, 07:38 PM
McLovin
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2006
Location: playing in the sand
Posts: 3,218
Well you are either not getting air, spark or gas. If your getting all 3 of those it will at least run. Check it and see, could be a fuel pump went out.
McLovin is offline  
post #4 of 14 Old 11-06-2006, 07:38 PM
daveg13
Registered User
 
daveg13's Avatar
1999 TJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2005
Location: Central NJ
Posts: 1,556
Could possibly be your fuel pump. Check to see if you have pressure at the fuel rail. They'll be a schrader valve on the rail.
daveg13 is offline  
post #5 of 14 Old 11-06-2006, 08:10 PM Thread Starter
TXjeepTJ
Registered User
 
TXjeepTJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Magnolia and Lubbock TX
Posts: 1,024
well i can hear the fuel pump activating when i turn the car on-- could it still be blown out?
TXjeepTJ is offline  
post #6 of 14 Old 11-06-2006, 10:11 PM
blkfreedom03
Registered User
 
blkfreedom03's Avatar
2003 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2005
Location: Shamong
Posts: 167
crank position sensor maybe?

Present: '03 Wrangler Freedom Ed. 4.0/NV3550 - Dynomax cat-back, 30" BFG ATs, black steelies..
Past: '94 ZJ Laredo 5.2/46RH

Black Jeep Society
blkfreedom03 is offline  
post #7 of 14 Old 11-06-2006, 10:43 PM
$lick
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 817
Quote:
Originally Posted by txjeeptj
well i can hear the fuel pump activating when i turn the car on-- could it still be blown out?


my fuel pump went..it would turn on when i had my ear to the tank and had someone click the key over. It was blown, i replaced the TPS and CPS.. thinking that would be the cheaper fix..NOPE.


and on my 97 i didnt have the shrader valve they speak of

1997 Wrangler 2.5L 5spd

Suspension specs:
RE 3.5, 1.25 JKS BL
Old Man Emu shocks
Teraflex adjustable front trac bar
JKS Disco's
Axle specs:
Dana 30- Superior 4.88's
Detriot tru-trac locker
Dana 35- Superior 4.88's
Riding on:
33x12.50 BFG A/T
Black Cragar soft 8's
$lick is offline  
post #8 of 14 Old 11-07-2006, 02:03 AM
Poor Boy
All Around Nice Guy
 
Poor Boy's Avatar
2007 JK Wrangler 
 
Join Date: Apr 2006
Location: Boston
Posts: 1,687
it'll never start if you keep calling it a car...

Quote:
Originally Posted by Hank Venture
It's like someone with a fever is yelling at my pants!
Feed my girlfriend.

Follow my girlfriend

Brew what you drink, drink what you brew

USN Hull number 54
Poor Boy is offline  
post #9 of 14 Old 11-07-2006, 04:32 AM
PDX_XJ
Registered User
 
PDX_XJ's Avatar
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2003
Location: Oregon
Posts: 442
Pop off your air tube and spray some wd40 or other flammable substance in there while someone cranks it for you. If it lights, you have a fuel problem. If not, you have a spark problem.

  • Armor's Axiom: Virtue is the failure to achieve vice.
  • The sooner you fall behind, the more time you have to catch up.
PDX_XJ is offline  
post #10 of 14 Old 11-07-2006, 08:11 AM Thread Starter
TXjeepTJ
Registered User
 
TXjeepTJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Magnolia and Lubbock TX
Posts: 1,024
Quote:
Originally Posted by PDX_XJ
Pop off your air tube and spray some wd40 or other flammable substance in there while someone cranks it for you. If it lights, you have a fuel problem. If not, you have a spark problem.
i used some starting fluid to do it, nothing happend at all

must be spark plugs?
TXjeepTJ is offline  
post #11 of 14 Old 11-07-2006, 08:43 AM
jeeptj19992001
Registered User
 
Join Date: Oct 2005
Location: Bushkill pa
Posts: 1,078
Quote:
Originally Posted by blkfreedom03
crank position sensor maybe?
if you are not getting spark, start here, also check your distributor cap and coil

03 rubi....growing bigger and better every day...
jeeptj19992001 is offline  
post #12 of 14 Old 11-07-2006, 10:29 PM Thread Starter
TXjeepTJ
Registered User
 
TXjeepTJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Magnolia and Lubbock TX
Posts: 1,024
Quote:
Originally Posted by jeeptj19992001
if you are not getting spark, start here, also check your distributor cap and coil
im not getting spark, so my guess is to go ahead and buy the crank positioning sensor? i hear its pretty easy to install and doesnt cost much
TXjeepTJ is offline  
post #13 of 14 Old 11-08-2006, 04:58 AM
PDX_XJ
Registered User
 
PDX_XJ's Avatar
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2003
Location: Oregon
Posts: 442
Check your distributor cap and coil first. I'd hate to be out the money (no matter how small) for the position sensor when it was something like a loose coil wire.

  • Armor's Axiom: Virtue is the failure to achieve vice.
  • The sooner you fall behind, the more time you have to catch up.
PDX_XJ is offline  
post #14 of 14 Old 11-08-2006, 05:01 PM Thread Starter
TXjeepTJ
Registered User
 
TXjeepTJ's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Magnolia and Lubbock TX
Posts: 1,024
Quote:
Originally Posted by PDX_XJ
Check your distributor cap and coil first. I'd hate to be out the money (no matter how small) for the position sensor when it was something like a loose coil wire.
i check the coil and distributor cap, i measured the coils ohms with my multimeter and it showed 11 ohms k, which is right

and the cap looks fine

... i bought a crank positioning sensor and held it in place(because i want to be able to return it) and had someone crank it, still nothing- didnt start

cam shaft positioning sensor maybe?
TXjeepTJ is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Cranks and Cranks, cranks some more and she wont start. crzylgzz YJ Wrangler Technical Forum 37 12-09-2011 03:44 PM
2.5 cranks but wont start...Cold start SnowdogMarc YJ Wrangler Technical Forum 4 08-04-2009 07:16 PM
4.0L cranks but no start, no roll start flame0086 YJ Wrangler Technical Forum 11 06-15-2009 05:00 PM
My Jeep Cranks And Cranks But No Start!!! b1ack2tar YJ Wrangler Technical Forum 5 01-14-2009 08:23 AM
Electrical short, engine cranks but won't start... JeepDad YJ Wrangler Technical Forum 1 10-23-2001 12:42 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome