Jeep Won't Start (Clicking Sound) - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 29 Old 01-25-2011, 12:09 PM Thread Starter
Gantt
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Oxford, MS
Posts: 7
Jeep Won't Start (Clicking Sound)

Jeep won't start and there is a clicking sound.

I turn the key and it makes the clicking sound while it is turned to the "on" position. The the gauges will shoot up and the it will tell me how much gas I have. But all other gauges will fall. Also, the radio will not stay on.

Also, the "Check Engine" light will flash briefly then stay on. The "Check Gauges" light will stay on as well.

Is this as simple as the battery needs to be changed?

Looking forward to your answers.

Gantt

Gantt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 29 Old 01-25-2011, 12:12 PM
Erik T.
Registered User
 
Erik T.'s Avatar
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,774
Sounds similar to the problem I had when my CPS went out. (Crankshaft Position Sensor).

Easy fix, cheap part.

-Erik.

Quote:
Originally Posted by mrblaine View Post
Hack work? :rofl: You just described half the modified jeeps on this board.
Erik T. is offline  
post #3 of 29 Old 01-25-2011, 12:14 PM
JBTJ
Registered User
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2006
Location: Dallas
Posts: 11,571
Bad battery, Extream heat and cold are very hard on batteries.
JBTJ is offline  
post #4 of 29 Old 01-25-2011, 12:14 PM
teesh
Registered User
2006 TJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: Utah
Posts: 73
Tried jumping it yet? Sounds like dead battery.

What kind of Jeep?
teesh is offline  
post #5 of 29 Old 01-25-2011, 12:15 PM
Noxian
Registered User
2011 JK Wrangler 
 
Join Date: Mar 2006
Location: Winnipeg MB
Posts: 1,137
First, check your battery cables, loose battery cable can do this, try tightening and cleaning them.
Also
Mine did that when the TPS (throttle position sensor went bad)
Also
When the battery was bad too.
Noxian is offline  
post #6 of 29 Old 01-25-2011, 12:19 PM Thread Starter
Gantt
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Oxford, MS
Posts: 7
I figured it was the battery.

I changed my Throttle Position Sensor about two or three months ago. The battery cables seem fine. I will try jumping it off and if that doesn't work I will look into the Crankshaft Position Sensor.

Anyone have good directions on how to change the CPS out?

Gantt
Gantt is offline  
post #7 of 29 Old 01-25-2011, 12:26 PM
Noxian
Registered User
2011 JK Wrangler 
 
Join Date: Mar 2006
Location: Winnipeg MB
Posts: 1,137
Quote:
Originally Posted by Gantt View Post
I figured it was the battery.

I changed my Throttle Position Sensor about two or three months ago. The battery cables seem fine. I will try jumping it off and if that doesn't work I will look into the Crankshaft Position Sensor.

Anyone have good directions on how to change the CPS out?

Gantt
When you say the battery cables seem fine, did you just visually inspect them?

Mine became loose this summer and they were tight if checked by hand however they still wouldn't start the jeep, measuring using a multimeter showed resistance between the cable and the post.

I had to actually take the cables off put them back on and tighten.
Noxian is offline  
post #8 of 29 Old 01-25-2011, 12:29 PM Thread Starter
Gantt
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Oxford, MS
Posts: 7
I inspected them by hand. I figured the battery is most likely dead. After I made the original post I remembered it coming close to dying almost a year ago. Not sure how it even lasted this long. I will try to take them off though. I love to save as much money as possible.

BTW for the poster that asked. It is a 2003 TJ. Nothing special, but I will never get rid of it.
Gantt is offline  
post #9 of 29 Old 01-25-2011, 12:30 PM Thread Starter
Gantt
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Oxford, MS
Posts: 7
I inspected them by hand. I figured the battery is most likely dead. After I made the original post I remembered it coming close to dying almost a year ago. Not sure how it even lasted this long. I will try to take them off though. I love to save as much money as possible.

BTW for the poster that asked. It is a 2003 TJ. Nothing special, but I will never get rid of it.
Gantt is offline  
post #10 of 29 Old 01-25-2011, 12:33 PM
champelite210
Registered User
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2007
Location: Wheelersburg
Posts: 526
Mine started doing this but I knew the battery was good. Terminals at the battery were tight. checked the connections at the starter. Seemed tight but corroded. Took them loose cleaned them up and now starts everytime.

1998 TJ, 4.0 HO, 5 speed, 3.5" RE Super Flex Adj SA lift, AA SYE, Currie steering, 4.88 Gears, 8.8 Rear with Eaton E-Locker, HP Dana 30 with Detroit locker and chromoly shafts, 36x12.5x15 TSL-SX, TNT Customs front 3.5 fenders, XRC rear crusher corners with 3.5 flare, A to Z rock sliders, PSC steering pump PSC steering Bx, XRC 8000 winch.
champelite210 is offline  
post #11 of 29 Old 01-25-2011, 12:37 PM
finsout
Registered User
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jul 2006
Location: York, PA
Posts: 488
Quote:
Originally Posted by champelite210 View Post
Mine started doing this but I knew the battery was good. Terminals at the battery were tight. checked the connections at the starter. Seemed tight but corroded. Took them loose cleaned them up and now starts everytime.
This is exactly what happened to me a few days ago. Try to get someone to start it while you move the positive terminal. mine fired right up. I tightened everything and haven't had the problem since.
finsout is offline  
post #12 of 29 Old 01-25-2011, 12:37 PM
JBTJ
Registered User
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2006
Location: Dallas
Posts: 11,571
Quote:
Originally Posted by Gantt View Post
I figured it was the battery.

I changed my Throttle Position Sensor about two or three months ago. The battery cables seem fine. I will try jumping it off and if that doesn't work I will look into the Crankshaft Position Sensor.

Anyone have good directions on how to change the CPS out?

Gantt
Dude, how can it be the CPS if it won't even turn over. Think about it.
JBTJ is offline  
post #13 of 29 Old 01-25-2011, 01:02 PM Thread Starter
Gantt
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Oxford, MS
Posts: 7
Quote:
Originally Posted by JBTJ View Post
Dude, how can it be the CPS if it won't even turn over. Think about it.
No clue, I am not expert on this. But, thanks to the help of everyone at JeepForum I usually can fix the problems. Someone mentioned that the CPS could be the problem earlier in the thread.

Gantt
Gantt is offline  
post #14 of 29 Old 01-25-2011, 01:09 PM
JBTJ
Registered User
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2006
Location: Dallas
Posts: 11,571
Quote:
Originally Posted by Gantt View Post
No clue, I am not expert on this. But, thanks to the help of everyone at JeepForum I usually can fix the problems. Someone mentioned that the CPS could be the problem earlier in the thread.

Gantt
It's you battery.!!!!
JBTJ is offline  
post #15 of 29 Old 01-25-2011, 04:01 PM
Erik T.
Registered User
 
Erik T.'s Avatar
2001 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 2,774
That's my fault, I was thinking the CPS when I meant TPS.

-Erik.

Quote:
Originally Posted by mrblaine View Post
Hack work? :rofl: You just described half the modified jeeps on this board.
Erik T. is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Jeep won't start, battery fine, no clicking. Fischey TJ Wrangler Technical Forum 5 12-02-2010 11:20 AM
Jeep won't start - no clicking noise rrclimber YJ Wrangler Technical Forum 8 04-08-2010 06:31 PM
Engine will not start...Only clicking sound Borla87 YJ Wrangler Technical Forum 19 01-28-2010 09:51 PM
Key on clicking sound, rough idle on cold start, pcm resetting itself nshock TJ Wrangler Technical Forum 2 10-10-2009 05:59 PM
clicking sound??? help firefighter570 TJ Wrangler Technical Forum 2 07-27-2002 03:10 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome