Engine stalls at idle & while driving tries to stall, but doesn't.... No CEL. Ideas?? - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 11 Old 11-19-2009, 10:35 AM Thread Starter
mtngoat
Registered User
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ohio River Valley
Posts: 133
Engine stalls at idle & while driving tries to stall, but doesn't.... No CEL. Ideas??

OK.... I have searched on the forum for stalling, fuel issues, O2 sensors, TPS issues, PCM issues and I have yet to find someone that seems to have had the same issues I am seeing.

Problem: Just since the weather has been getting colder, I will go out and start the jeep. It starts easy with no issues, idles fine, but will just stop (like I turned off the key). Ok.... I thought....it's just cold. Well last week it started "stopping" while I was driving. Not bucking or spluttering that you might see with an upstream O2 sensor, or bad gas....its like I just turned the key off and back on fast enough that the gauges start to fall back to off state then it resumes where it left off while driving.... It never jumps more than once at a time, but it may do that 2-3 times during the first 15 minutes or so of my daily 40 min commute....

I am completely stumped on this one....I also considered the possibility that the tranny was slipping (auto) but my tach doesn't spike high and it really acts like I shut it off and back on faster than the blink of an eye.... could it be a PCM issue?

Anybody heard or know of this kind of issue?

Thanks!


2010 Unlimited Sport - Mods coming!
2000 Sport - SOLD

WTB: 2" Used OME Springs. PM me w/details

Live for Him.... because He died for you....!
mtngoat is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 11 Old 11-19-2009, 04:08 PM Thread Starter
mtngoat
Registered User
2010 JK Wrangler 
 
Join Date: Jan 2008
Location: Ohio River Valley
Posts: 133
I considered it might be an electrical issue, but to answer some of your questions first:

When it dies at idle, it just stops (like turning off the key), but all power is still on....radio, lights, etc... While driving, I feel a distinct, sharp lag, like when you hit a slick spot in the road and you lose tire grip. That is why I considered it might be tranny related, but I can see the gauges (tach, speedo) drop then climb back up, but it happens literally as fast as blinking and I do not notice any flicker in lights or distruption from the radio.

So I would be suprised if it was simply power related. I do not have any other noticeable electrical issues or symptoms. Could it be some computer issue, or is there a sensor that I am not familiar with that may cause this?

2010 Unlimited Sport - Mods coming!
2000 Sport - SOLD

WTB: 2" Used OME Springs. PM me w/details

Live for Him.... because He died for you....!
mtngoat is offline  
post #3 of 11 Old 08-01-2010, 10:56 AM
Bova20
Registered User
1996 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2010
Location: Buffalo
Posts: 4
was there a solution? having the exact same problem
Bova20 is offline  
post #4 of 11 Old 08-01-2010, 11:22 AM
Douglas S.
Registered User
1991  
 
Join Date: Jun 2007
Location: Saskatchewan, Canada
Posts: 2,645
Check your battery cables.

1991 Land Cruiser HDJ81
1987 YJ Laredo
Douglas S. is offline  
post #5 of 11 Old 09-01-2010, 10:21 PM
Sidewaize
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Apr 2006
Location: Grants Pass OR
Posts: 56
Mine too. I have this problem. Any fixes?
Sidewaize is offline  
post #6 of 11 Old 09-01-2010, 10:24 PM
spencerk73
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Jul 2008
Location: OP, KS
Posts: 152
Battery Cables can cause some funky things to happen. Check them first.

"Its not illegal, just frowned upon. Like masturbating on an airplane."
What's you're build? http://www.jeepforum.com/forum/f7/vin-build-sheet-website-1169312
spencerk73 is offline  
post #7 of 11 Old 09-02-2010, 11:12 AM
Bova20
Registered User
1996 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2010
Location: Buffalo
Posts: 4
Changed spark plug wires on mine seemed to help but it still hesitates with slight rpm drops occasionally.... not as bad as before. Next step im gona take is replacing my battery terminals to see if that will do the rest bc they dont look the greatest
Bova20 is offline  
post #8 of 11 Old 10-02-2011, 02:41 PM
joeygto
Registered User
1999 FSJ Cherokee 
 
Join Date: Oct 2011
Location: toledo
Posts: 2
My jeep stalls when I am go 35 mph just stalls out sentry key light comes on
joeygto is offline  
post #9 of 11 Old 10-03-2011, 07:30 PM
joeygto
Registered User
1999 FSJ Cherokee 
 
Join Date: Oct 2011
Location: toledo
Posts: 2
my jeep the sentry key light comes on then it stalls out but starts right back up sentry key light stays on
joeygto is offline  
post #10 of 11 Old 08-09-2013, 10:14 AM
venutoa
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2011
Location: las vegas
Posts: 60
1997 jeep wrangler

seeing same type of issue. my engine light is on. I know the crankshaft posiion sensor can send a signal to shut off the engine.
that could be it. my jeep would not start the other day and jiggled tge wires near battery and its started.
unsure at this point...but both of what people said in this article could be the problem

will post more when I figure it out
venutoa is offline  
post #11 of 11 Old 08-09-2013, 03:57 PM
venutoa
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2011
Location: las vegas
Posts: 60
went to autozone and did ODB II scan. mine was the pickup sensor(cam shaft sensor) and the crankshaft sensor. I got batter error showing that it verifyies my thought of a short ....when I jiggled the wires and it started. not sure if the short caused my 2 sensors to go bad...but I'll be looking into rewiring or tracing a short. agggh hate that kinda work. any tips on finding a short? kinda have idea where it is.

I wish someone sold complete wiring harness and I would replace all my wiring

cheers!
venutoa is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
High Idle on Start Up - Then Nearly Stalls on 4.0L Engine zoom1 TJ Wrangler Technical Forum 14 01-12-2012 11:13 PM
When driving jeep does not hold idle. Rpms just drop and Jeep stalls myoung YJ Wrangler Technical Forum 9 02-26-2010 09:22 PM
94 YJ Engine stutters/chokes at random idle running and driving Awall30 YJ Wrangler Technical Forum 4 02-10-2009 11:36 AM
stall while driving petersone JK Wrangler Technical Forum 1 05-24-2007 02:15 PM
wants to stall at idle robvb525 TJ Wrangler Technical Forum 8 03-14-2005 07:36 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome