Cant engage clutch when engine is on - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Wrangler Forums > TJ Wrangler Technical Forum > Cant engage clutch when engine is on

Dual Color LED Light Bars White/AmberTJ 5.25" Speaker Adapters - NalinMFGAlloy USA Still Available

Reply
Unread 08-24-2010, 10:09 PM   #1
FarouT
Registered User
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2010
Location: Anchorage Alaska
Posts: 12
Cant engage clutch when engine is on

I have a 98 wrangler 4.0l 5 speed(AX15).
I just replaced the clutch and right before and now i cannot put it into gear when engine is running. I can put it into gear when engine is off then turn it on, go all the way to fifth then back down to third but thats it. and i have to turn it off again to go into reverse......
I have a new slave cylinder in it that was replaced about 2 months ago.
the reason i put a new clutch in is because the pilot bearing burned up.
I am at a total lost of why it is acting like this.
does anybody have any ideas?

FarouT is offline   Reply With Quote
Unread 08-24-2010, 10:14 PM   #2
wrangler1977
Registered User
2002 TJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2010
Location: california
Posts: 81
It could be that you have air in the hydraulic line that needs to be bled off. Air compresses so there is nothing to push the slave sense the air smushes in the line. If this is not it then it is always possible that the slave cyl. is bad, even though it is newer. Either way it sounds like the clutch is not disengaging.
wrangler1977 is offline   Reply With Quote
Unread 08-24-2010, 10:25 PM   #3
FarouT
Registered User
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2010
Location: Anchorage Alaska
Posts: 12
im leaning toward bad slave. i bled the crap out of it.
FarouT is offline   Reply With Quote
Unread 08-28-2010, 01:06 AM   #4
FarouT
Registered User
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Feb 2010
Location: Anchorage Alaska
Posts: 12
i figured it out...
after doing a ton of research i found out that when i put it all back together i didnt pay enough attention to the clutch fork. although it looks the same, i install it wrong. the slots for the throw out bearing are suppose to be on the pivot ball side.
FarouT is offline   Reply With Quote
Unread 08-28-2010, 01:30 AM   #5
Kiwi_TJ
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Oct 2004
Location: Christchurch, NZL
Posts: 617
I had the same symptom when the springs holding the throwout bearing onto the clutch fork broke so that the bearing rotated into the gap on the clutch fork.
__________________
1997 TJ Soft Top/ Half Doors
4.0 I6 with 5 Speed Manual | K&N Panel Filter | D30/D44 | 3.07 Gears | Banks Torque Tube Header
31*10.5 R15 Maxxis Trepador Radial Tyres | 2" BDS Spring Lift | Bilstein 5100 Shocks | JKS Discos | JKS Rear Swaybar Links | 100W Narva Spotlights
Kiwi_TJ is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
clutch , engage , engine , running , on , tj , wrangler
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.