post #1 of Old 09-01-2010, 05:40 PM Thread Starter
jeepgunner12
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2009
Location: edenton
Posts: 493
Bucking like a pissed off mule.......

My 97 I6 4L TJ recently came with me to college in the mountians of NC. I had every fluid and seal you can possibly think of changed before I left but during the last hour of my 8 hours trip I noticed a severe loss of power (like pedal to the floor = 45mph). Being the 'flat lander' I am I assumed it was just like this driving in the mountians with a box. After I moved in and was looking for freshman parking she started shaking horribly, I'm talking like a whipped dog that swallowed an egg beater during an earthquake/thunderstom shaking. She was running at around 230 degrees which is 20-30 degrees hotter then what im use to seeing. The next day I took her out for a spin an she did fine, no problems, no shaking, but still that damn power loss. The other day she wouldnt start at all and i had to have her flat bedded from the parking lot. I picked her up from the stealership today, they changed out a crankshaft sensor promising everything was ok. Within 5 minutes of the ride home she started somthing else. Lets say I am at 55mph with 2000rpms. Every 15-20 seconds (without pushing on the gas) she would jump a 1000 rpms and 5mph (felt like she was gonna do a wheelie) then back off after like 2 seconds of that. Then 15-20 seconds later VROOOOMMM shes flooring herself again. I even stopped at a few stop lights and every 15-20 seconds my tires are squealing as she reves up and tries to jump off the line. This is with my foot COMPLETELY on the brake and NO WHERE NEAR the gas, trust me, I was scared as hell.

Im kind of thinking my problem is a throttle position sensor, or that I may have bad spark plugs and only a few of my 6 cylinders are firing all the time. Am I on the right track? Does anybody know the answers for these things? Has anyone ever had a simillar problem?


GREEN JEEP CLUB #385

PM me if you have an old hilift and/or a 31x10.5 R15 youd like to trade or sell, im in the market for a jack and a trailspare. Cheers!

Last edited by jeepgunner12; 09-01-2010 at 07:56 PM.
jeepgunner12 is offline  
post #2 of Old 09-01-2010, 06:55 PM
freeskier93
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Oct 2009
Location: Longmont
Posts: 7,125
Auto or Manual?
freeskier93 is offline  
post #3 of Old 09-01-2010, 07:56 PM Thread Starter
jeepgunner12
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2009
Location: edenton
Posts: 493
auto
10 char........

GREEN JEEP CLUB #385

PM me if you have an old hilift and/or a 31x10.5 R15 youd like to trade or sell, im in the market for a jack and a trailspare. Cheers!
jeepgunner12 is offline  
post #4 of Old 09-01-2010, 08:00 PM
TinkerAB
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Aug 2009
Location: Tacoma, WA
Posts: 410
not saying its the case with a jeep but i had similar issues with my old chevy 4.3 and it turned out to be bad computer.

97 TJ Locked Front and Rear on 35's
TinkerAB is offline  
post #5 of Old 09-01-2010, 08:13 PM
wushaw
Rockin jeep
 
wushaw's Avatar
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2007
Location: Texas
Posts: 8,165
Disconnect the battery, clean the terminals and try it again. Do you have a CEL light?
wushaw is offline  
post #6 of Old 09-01-2010, 08:16 PM
Smallz
Registered User
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Cleveland OH
Posts: 120
power loss

I had some severe power loss after i went wheeling one day. I couldn't get over 35 mph by the time I got home. It was a bad cat.
Smallz is offline  
post #7 of Old 09-01-2010, 08:33 PM
Tryer
Registered User
2006 TJ Wrangler 
 
Join Date: May 2010
Location: Roseburg
Posts: 80
Quote:
Originally Posted by wushaw View Post
Disconnect the battery, clean the terminals and try it again. Do you have a CEL light?
This is what I would do first too. You really don't want it to be the computer.


Although, I can't see it being the battery if you are able to move.
Tryer is offline  
post #8 of Old 09-02-2010, 01:16 PM Thread Starter
jeepgunner12
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2009
Location: edenton
Posts: 493
The mechanic i just got home from said it is the distributor cap and everything around it. Apparenly during my last water crossing, (the highway home about 6 months ago) i flooded it and its finally starting to go bad. My spark plugs also need to be replaced. Im not arguing with him that my distributor might be bad, and i know my spark plugs are bad, but why is it taking this long to kick in?

PS she was shaking horribly all the way home ~20 miles.

GREEN JEEP CLUB #385

PM me if you have an old hilift and/or a 31x10.5 R15 youd like to trade or sell, im in the market for a jack and a trailspare. Cheers!
jeepgunner12 is offline  
post #9 of Old 09-02-2010, 01:25 PM
emahan01
Registered User
1999 TJ Wrangler 
 
Join Date: Sep 2008
Location: Parsippany
Posts: 328
could be tps sensor but distributor could have corroded now and not getting consistant spark. cap and plugs are cheap do them your self see how it goes if not try the tps clean your throttle body see what happens.

2.5 susp,1.25 body,aussie front 33x12.5 mud country, rokmen front,trail gear rear bumper, winch, straps
emahan01 is offline  
post #10 of Old 09-02-2010, 02:42 PM Thread Starter
jeepgunner12
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2009
Location: edenton
Posts: 493
tps = throttle position sensor?

How reliable are the computers in these things? The mechanic and all of his buddys are starting to sound like if the computer dosent say it is broken then there is nothig wrong.

GREEN JEEP CLUB #385

PM me if you have an old hilift and/or a 31x10.5 R15 youd like to trade or sell, im in the market for a jack and a trailspare. Cheers!
jeepgunner12 is offline  
post #11 of Old 09-02-2010, 02:44 PM Thread Starter
jeepgunner12
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2009
Location: edenton
Posts: 493
Quote:
Originally Posted by wushaw View Post
Disconnect the battery, clean the terminals and try it again. Do you have a CEL light?
CEL = Check engine light? Yea, the check engine light and the check guages light are taking turns running. Right now it is the check engine light.

GREEN JEEP CLUB #385

PM me if you have an old hilift and/or a 31x10.5 R15 youd like to trade or sell, im in the market for a jack and a trailspare. Cheers!
jeepgunner12 is offline  
post #12 of Old 09-02-2010, 03:18 PM
wushaw
Rockin jeep
 
wushaw's Avatar
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2007
Location: Texas
Posts: 8,165
Did the mechanic get any trouble codes?
wushaw is offline  
post #13 of Old 09-02-2010, 04:18 PM Thread Starter
jeepgunner12
Registered User
1997 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2009
Location: edenton
Posts: 493
Yes, he said they were commng from the distributor cap

GREEN JEEP CLUB #385

PM me if you have an old hilift and/or a 31x10.5 R15 youd like to trade or sell, im in the market for a jack and a trailspare. Cheers!
jeepgunner12 is offline  
post #14 of Old 09-03-2010, 06:26 AM
Pillswoj
Registered User
1999 TJ Wrangler 
 
Join Date: Dec 2007
Location: Ontario, Canada
Posts: 2,765
BS, The distributer cap doesn't throw codes, maybe the cam position sensor but not the cap. Get the codes read and post the actual numbers.

Friends don't let Friends run Bosch
Pillswoj is offline  
post #15 of Old 09-03-2010, 03:01 PM
kenmel
Registered User
1998 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Sheridan, Arkansas
Posts: 104
you might also check the tranny and torque converter had one go out in a dodge dakota and it did the same things you are describing . I wound up having to replace both
kenmel is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Savvy LJ Test Mule Savvy TJ Wrangler Technical Forum 1328 08-09-2015 06:40 AM
should I be pissed? wudnme TJ Wrangler Technical Forum 19 10-08-2007 08:49 PM
YJ buckin like a Mule & my saddle dont fit...HELP! Coolhand1 YJ Wrangler Technical Forum 10 05-05-2007 01:52 PM
im so pissed!!! bloke279 TJ Wrangler Technical Forum 28 04-22-2007 09:37 PM
Anyone else pissed? slabb42 TJ Wrangler Technical Forum 2 07-27-2004 10:16 PM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome