TBI problems - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep CJ Forum > TBI problems

Rockridge 4WD IS Taking Zone Offroad Suspension Lift Kits ZONE 4.25" combo lift for TJ available at Rockridge4wG2 Disc Brake Conversion Kit for Jeep Wrangler YJ TJ LJ Ch

Reply
Unread 08-23-2011, 02:46 PM   #1
CJ7Rubicon
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Pascagoula,MS
Posts: 481
TBI problems

I read thru the EFI sticky,could not find what I need.

I have a junkyard tbi upgrade,but with a affordable fi wiring kit and chip tuned to my upgrades.258,272? cam dual exhaust and bored 60 over..all clifford parts.

The jeep ran fine for 2 years,now when its warmed up it dies and the injectors flood the tbi after the motor stops.I have replaced the ecm and checked wiring.Any suggestions?

__________________
85 CJ7,Clifford equipped 258,TBI,RE4.5,35" Claws,Aussie lockers,8.8 rear.
Blue Jeep Club Member #134
http://www.youtube.com/watch?v=1tQ_AE6iqis
http://www.freedomoffroad.org
CJ7Rubicon is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2011, 02:50 PM   #2
79jeepincj7
Registered User
1979 CJ7 
 
Join Date: Jul 2010
Location: Burlington, Vermont
Posts: 935
Id log some data.. and go here and repost your issue

http://www.binderplanet.com/forums/f...splay.php?f=75
__________________
Wheel - Wreck - Wrench - Repeat!

The VIN says its a 79 CJ
79jeepincj7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2011, 02:59 PM   #3
scrapman
Registered User
1984 CJ7 
 
Join Date: Apr 2010
Location: Tyler, TX
Posts: 704
It might be time to clean your injectors. I think I remember seeing a thread on here how to tear them apart and clean them.

If they are dumping fuel after your engine is off, it sounds like they are stuck open.
scrapman is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2011, 03:16 PM   #4
jcal73
Web Wheeler
 
jcal73's Avatar
1979 CJ5 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Alabama Roll Tide
Posts: 1,076
Do you have computer controlled spark?
Sounds like it's dying when you go into closed loop.
What distributor are you running?

Jeff
jcal73 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-24-2011, 01:01 AM   #5
CJ7Rubicon
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Pascagoula,MS
Posts: 481
Quote:
Originally Posted by jcal73 View Post
Do you have computer controlled spark?
Sounds like it's dying when you go into closed loop.
What distributor are you running?

Jeff
No on the controlled spark,just fuel.Stock dist with the tfi upgrade using a msd6al.Whenever it dies the injectors continue to pump as if in crank mode,dumping more fuel than while running.
__________________
85 CJ7,Clifford equipped 258,TBI,RE4.5,35" Claws,Aussie lockers,8.8 rear.
Blue Jeep Club Member #134
http://www.youtube.com/watch?v=1tQ_AE6iqis
http://www.freedomoffroad.org
CJ7Rubicon is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-24-2011, 11:31 AM   #6
jcal73
Web Wheeler
 
jcal73's Avatar
1979 CJ5 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Alabama Roll Tide
Posts: 1,076
May be the MSD 6.
You could try to unplug the coolant temp sensor it may let it run in open loop and you could see if it dies when warmed up.
I don't know how to test the MSD, but I'm sure that someone on here can chime in with that.


Hope that helps
Jeff
jcal73 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 09-08-2011, 11:27 PM   #7
CJ7Rubicon
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Pascagoula,MS
Posts: 481
Well its not the coolant temp sensor,I put a new one in.Same thing.Are the injectors sopposed to continue firing after the motor dies?The fuel pump continues to run also.
__________________
85 CJ7,Clifford equipped 258,TBI,RE4.5,35" Claws,Aussie lockers,8.8 rear.
Blue Jeep Club Member #134
http://www.youtube.com/watch?v=1tQ_AE6iqis
http://www.freedomoffroad.org
CJ7Rubicon is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 09-09-2011, 10:21 AM   #8
79jeepincj7
Registered User
1979 CJ7 
 
Join Date: Jul 2010
Location: Burlington, Vermont
Posts: 935
I'm telling you, go post this on the binder planet site. Bill is a Genius with this stuff
__________________
Wheel - Wreck - Wrench - Repeat!

The VIN says its a 79 CJ
79jeepincj7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 09-09-2011, 10:43 AM   #9
jcal73
Web Wheeler
 
jcal73's Avatar
1979 CJ5 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Alabama Roll Tide
Posts: 1,076
Quote:
Originally Posted by CJ7Rubicon View Post
Well its not the coolant temp sensor,I put a new one in.Same thing.Are the injectors sopposed to continue firing after the motor dies?The fuel pump continues to run also.
I didn't say it was the temp sensor.
I said unplug it to see if it would still run in open loop when warmed up.
If will run in open loop it may be something in the TBI.
If it will not it may be in the ignition or someting else.

Jeff
jcal73 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 09-09-2011, 10:46 AM   #10
jcal73
Web Wheeler
 
jcal73's Avatar
1979 CJ5 
 
Join Date: Nov 2007
Location: Alabama Roll Tide
Posts: 1,076
Quote:
Originally Posted by 79jeepincj7 View Post
I'm telling you, go post this on the binder planet site. Bill is a Genius with this stuff
X100 MR. BILL is the man on these things.

Jeff
jcal73 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 09-09-2011, 10:57 AM   #11
CJ7Rubicon
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Pascagoula,MS
Posts: 481
Thanks,the cts was cheap to try,thats why i replaced it.
__________________
85 CJ7,Clifford equipped 258,TBI,RE4.5,35" Claws,Aussie lockers,8.8 rear.
Blue Jeep Club Member #134
http://www.youtube.com/watch?v=1tQ_AE6iqis
http://www.freedomoffroad.org
CJ7Rubicon is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 09-18-2011, 02:13 PM   #12
dslywalker
Registered User
1983 CJ7 
 
Join Date: Feb 2010
Location: Glendale,Arizona
Posts: 1,560
Don't know if you got this fixed yet.I had the same problem on a Howell system a few years back.It turned out to be a shorted starter solenoid.
dslywalker is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 09-18-2011, 03:37 PM   #13
CJ7Rubicon
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Sep 2004
Location: Pascagoula,MS
Posts: 481
Quote:
Originally Posted by dslywalker View Post
Don't know if you got this fixed yet.I had the same problem on a Howell system a few years back.It turned out to be a shorted starter solenoid.
Did it still allow you to crank and run it for 10mins?I hope it turns out to be that simple!While at work I was reading up on it and that explains why it thinks its still running.I have yet to put together a cable to record data.
__________________
85 CJ7,Clifford equipped 258,TBI,RE4.5,35" Claws,Aussie lockers,8.8 rear.
Blue Jeep Club Member #134
http://www.youtube.com/watch?v=1tQ_AE6iqis
http://www.freedomoffroad.org
CJ7Rubicon is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 09-18-2011, 07:28 PM   #14
dslywalker
Registered User
1983 CJ7 
 
Join Date: Feb 2010
Location: Glendale,Arizona
Posts: 1,560
Quote:
Originally Posted by CJ7Rubicon View Post
Did it still allow you to crank and run it for 10mins?I hope it turns out to be that simple!While at work I was reading up on it and that explains why it thinks its still running.I have yet to put together a cable to record data.
Yep i could start it drive it. Just when i turned it off the fuel pump would run and pump fuel in till it run out the TB. It was just enough of a short at the solenoid it wouldn't turn the starter or make a noise. Finally after about a week it started ticking a little. I always had to disconnect the battery to shut the fuel off. It started after my son-in-law put a radio in it. Course he said he didn't cross any wires???? and maybe he didn't. Make sure you change oil in it,in case it got into the crankcase from overfilling into the cylinder. I went thru every procedure i could think of,even Howell was guessing after awhile.
dslywalker is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.