Sending Unit/Idle Help - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep CJ Forum > Sending Unit/Idle Help

Savvy/Currie Aluminum Control ArmsRockridge 4WD IS Taking Zone Offroad Suspension Lift Kits ZONE 4.25" combo lift for TJ available at Rockridge4w

Reply
Unread 05-29-2013, 06:38 PM   #1
SalParadise17
Registered User
1979 CJ7 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Berlin, MD
Posts: 18
Sending Unit/Idle Help

Hey guys, this is my first real post. If it is not thorough enough (I’m sure it won’t be) I will do my best to update the information that is needed. Unfortunately, this is my first “real” jeep so I’m still learning.

1979 Jeep CJ7- 258 (Originally a 304-PO swap not sure why)- Automatic Transmission- Quadratrac- (Locking Hubs so I think the conversion has been done, but haven’t done a thorough go through, Sorry).

When I first got the CJ it was running a little rough- I dropped the tank and then replaced it with a new 15 Gallon. Replaced the sending unit also. This did not solve my problem. There is a clear plastic filter, about a foot to the rear of the mechanical fuel pump, which was installed in lieu of the traditional filter near the carb. There is no return line. The lines have been “cleared”, but I am planning on replacing them as soon as I am able. The idle has been adjusted to keep it running to about 1300 RPM. I believe that the vacuum lines are all good but will be doing another go through in the near future.

Issue/Question- As you can see in the pictures below, the fuel filter never fills with gas. At most, there is 1-2 oz. of gasoline in the filter at any given time. About a week ago the filter filled all the way for the first time. Thinking most of the gunk from the lines was clear; I swapped filters for a new one. Since then, I have still been having the idle problem, and the filter does not have, what seems to me, enough gas flowing through it.

Is this a problem with my Sender Unit? Maybe not getting power?

Does anyone know what the fuse for this is labeled in the fuse box?

Any other suggestions? (I know I’m opening myself up here)

Photo Library address: Sorry if the Picture above isn't working: http://s1289.photobucket.com/user/rt...?sort=3&page=1


Last edited by SalParadise17; 05-29-2013 at 06:44 PM.. Reason: Taking away Picture link (wasn't working)
SalParadise17 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 05-29-2013, 08:22 PM   #2
LumpyGrits
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Jul 2010
Location: The Mojave Desert Palmdale Ca. U.S.A.
Posts: 5,181
You have either a misfire, vac. leak or a clogged carb jet.
Fuel tank had nut'n to do with it.
LG
LumpyGrits is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 05-29-2013, 08:29 PM   #3
86cj74.2L
Web Wheeler
 
86cj74.2L's Avatar
2004 WJ 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Stouchsburg, PA
Posts: 7,135
What carb do you have.

Don't be too worried about the filter being mostly empty. If you tilt it up the air pocket will go away.
86cj74.2L is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 05-29-2013, 09:18 PM   #4
SalParadise17
Registered User
1979 CJ7 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Berlin, MD
Posts: 18
I am running the carter 2bbl right now. I plan to upgrade to a MC2100 in the future but not an option now.

Since I've changed the idle to 1300 it hasn't stalled out. Before it would typically run for 3-6 minutes, begin to stall, and over a period of 5-8 seconds it will eventually shut off.

I'm hoping to rebuild the carburetor this weekend. I'm at least going to try. It's not something I've done before but figure there's no better time to learn.

I've inspected and replaced some of the vacuum hoses but I'll give it a once over again.
SalParadise17 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 05-29-2013, 09:36 PM   #5
robs7
Registered User
1983 CJ7 
 
Join Date: May 2013
Location: Louisville, Kentucky
Posts: 182
I don't believe the tank had anything to do with it either and the sending unit simply controls the gauge showing your fuel level. I'd also check around the base of the carb and the intake for air leaks. An air leak or a vacuum leak would cause it to run lean and stall at idle. How is everything on the ignition side of things? Plugs and wires all good? Sure there isn't a cylinder misfiring? I don't have the same carb but I recently rebuilt mine and is wasn't too bad. Take pictures along the way and don't throw anything away until your done!
robs7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 05-30-2013, 08:18 AM   #6
86cj74.2L
Web Wheeler
 
86cj74.2L's Avatar
2004 WJ 
 
Join Date: Jul 2006
Location: Stouchsburg, PA
Posts: 7,135
While your doing the rebuild don't forget to clean out the emulsion tubes. Those when clogged screw up the idle.

Did you try resetting your lean best idle with the idle mixture screws?
image-468389073.jpg   image-3967987798.jpg  
86cj74.2L is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 05-30-2013, 08:44 AM   #7
Matt1981CJ7
Web Wheeler
 
Matt1981CJ7's Avatar
1981 CJ7 
 
Join Date: May 2011
Location: Elbert, CO
Posts: 10,970
A simple and effective way to monitor fuel delivery is to install an in-line pressure gauge just before the carb.

A stock mechanical pump should supply 6-8 psi of pressure to the carb without a bypass filter. With a bypass filter between the pump and carb, the pressure should be 2-4 psi, which is what most carbs seem to prefer.

Good luck,

Matt
fuelgauge.jpg  
Matt1981CJ7 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 05-30-2013, 09:23 AM   #8
SalParadise17
Registered User
1979 CJ7 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Berlin, MD
Posts: 18
Thanks for the help guys.

I actually removed and cleaned the Venturi cluster a few days ago hoping that would solve my problem, but it is still stalling.

I'm replacing the wires, cap, and rotor today. Will be checking the timing with a light I am borrowing tomorrow afternoon.

As far as Vacuum system goes, can I cap all of the lines with the exception of the distributor line and adjust it from there? I have a fuel pump gauge I think I can use to test the vacuum lines, I'm just not sure where to attach the gauge for the different lines.
SalParadise17 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 05-30-2013, 09:38 AM   #9
LumpyGrits
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Jul 2010
Location: The Mojave Desert Palmdale Ca. U.S.A.
Posts: 5,181
Buy a copy of the Factory Service Manual(FSM).
It has some good troubleshooting info in it.
Did you blow compressed air through the v'cluster? They are a know clog point in the Carter carb.
LG
LumpyGrits is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-04-2013, 11:08 AM   #10
SalParadise17
Registered User
1979 CJ7 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Berlin, MD
Posts: 18
The Venturi cluster was cleaned out pretty well.

Before I rebuild the carb I had one quick question. Is it possible for the vacuum lines running to the transfer case to cause my idle issue? I didn't think of replacing them since I didn't think they would effect the idle.
SalParadise17 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-04-2013, 11:20 AM   #11
LumpyGrits
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Jul 2010
Location: The Mojave Desert Palmdale Ca. U.S.A.
Posts: 5,181
ANY leaking vac. line can/will cause idle issues.
LG
LumpyGrits is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-04-2013, 11:37 AM   #12
texasdave
Web Wheeler
 
texasdave's Avatar
1980 CJ7 
 
Join Date: Dec 2007
Location: Killeen, Texas
Posts: 1,015
Bad fuel evaporation cannisters will also cause idle problems. I don't know whether 79 had one or not.
texasdave is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-09-2013, 12:30 PM   #13
SalParadise17
Registered User
1979 CJ7 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Berlin, MD
Posts: 18
Hey guys,


So I spent the last couple days rebuilding the carburetor and put it back on this morning. There was about a 1/4" of crud in the bottom of the float bowl.

After installing the carb I seem to be having the same type of problem. The jeep starts up and runs for about 2-3 minutes and then stalls out. Now instead of running at 1200 rpm it is running at about 200 rpm and I can't seem to get the idle to go up.

I'm about at the end of my rope and I really need an Ah-ha moment so any help would be greatly appreciated.
SalParadise17 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-09-2013, 04:33 PM   #14
LumpyGrits
Registered User
1985 CJ7 
 
Join Date: Jul 2010
Location: The Mojave Desert Palmdale Ca. U.S.A.
Posts: 5,181
Did you make sure the float is set 'rite'?
LG
LumpyGrits is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 06-09-2013, 08:58 PM   #15
BagusJeep
Web Wheeler
 
BagusJeep's Avatar
1981 CJ7 
 
Join Date: Jul 2009
Location: Bali, Indonesia
Posts: 4,680
So what are you currently running? Have you capped off all the other vac lines apart from distributor? How about brake servo?

When it is running and you look down the carb at idle do you see the fuel dripping or slowly pouring?
__________________
BagusJeep lives in Bali, the Land of Temples.
With a Jeep every prayer counts.

1981 CJ7 258ci - Bagusjeep
1984 CJ7 258ci - Puthijeep
1981 J20 258ci - Gladys
1995 Cherokee 4.0 - CHEROKEE
BagusJeep is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Tags
fuel filter , fuel lines , idle , sending unit

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools






Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.