JeepForum.com

JeepForum.com (http://www.jeepforum.com/forum/)
-   Jeep CJ Forum (http://www.jeepforum.com/forum/f8/)
-   -   Pooched Starter Solenoid? (http://www.jeepforum.com/forum/f8/pooched-starter-solenoid-1366768/)

Jeepkid1995 05-08-2012 10:33 PM

Pooched Starter Solenoid?
 
Hey all, I am on the verge of starting up my newly rebuilt AMC 258. All the wiring is where it should be, but I am getting no action from the starter. Here's what's happening. The negative ground runs from the negative terminal down to the top starter bolt. The other starter wire runs from the solenoid to the connector on the starter. Now, with a voltmeter I took some readings. With the key off, there is 12v on the side of the solenoid that hooks to the positive battery terminal. With the key in the on position, there is 12v on the red ignition wire on the solenoid, like there should be (right?), in addition to the positive terminal hook up. With the key on start, there is now 12v on the blue start wire as well as the other two wires, but none on the side of the solenoid that leads to the starter (hence, no start). Is this a faulty solenoid? For fun, I touched the wire that runs to the positive post to the one that runs to the starter, and voila, it turns over. Is the solenoid pooched? Any help is appreciated, thanks.

VACJ7 05-08-2012 10:49 PM

Sounds like bad solenoid. When the blue wire goes hot in start it closes the switch between the battery cable and starter cable. Unless of course you have an automatic and then it could be the NSS.

And yes, in run position the I post should have 12v. The S post gets 12v during crank.

BagusJeep 05-09-2012 12:59 AM

Sounds like a sticking solenoid. You have the right mix:

Good ground
12V on blue wire in start on S tab
12V on Red wire on I tab
12V on big red wire to battery
Red wire to starter connected

You could take it off and bench test it but there are a couple of things you can try to get your starter to crank the engine over.

The first thing to try is to see if the blue wire on the solenoid is tightly in place. If it is loose, see if you can reinstall it tighter or try slightly crimping the spade lug to make it fit tighter. If this does not help, try tapping on the starter solenoid with a hammer or screwdriver handle while someone in the vehicle turns the key to the Start position. The tapping can help the solenoid make contact and send current to the starter motor.

sarfu 05-09-2012 04:33 AM

starter solenoids today are junk, I have gone through three in a year, just replaced mine again last weekend:mad:

Jeepkid1995 05-09-2012 06:34 PM

All right, so I have the new solenoid all hooked up, turned the key expecting a start, and........ nothing. Again. With another test, I'm getting 12v all the places it needs to be except on the post of the solenoid that leads to the starter. Any Ideas? I have the battery grounded to the top bolt that holds the starter in place. Does the starter need another ground somewhere?

13riverking 05-09-2012 06:50 PM

only thing i can think is to make sure you have a good ground between the solinoid and where it mounts, problably the fenderwell, maybe put a small ground from the mounting bolt on the solinoid to the negivitive post, maybe 10 or 12 gage

Jeepkid1995 05-09-2012 09:29 PM

Thanks for the info, turns out the ground wire was hanging loose from it's home on the frame (have a glass body, inconvenient for grounding). Thanks for the help

John Strenk 05-10-2012 03:31 AM

And thanks for reporting back on your solution also.


The time now is 05:10 AM.

Powered by vBulletin Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.