Shudder/Vibration while driving - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 Old 09-15-2014, 09:04 AM Thread Starter
eneusiis
Registered User
2008 WK 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Caledonia
Posts: 35
Shudder/Vibration while driving

Need some help diagnosing. This has happened twice now, while towing a boat (not overloaded or a heaving boat).

Scenario #1 cruising a road at 55 mph in 4th gear (4 speed auto). Cruise control goes to accelarate and all of a sudden a high speed shudder/vibration is felt throughout the entire vehicle.

Scenario #2 on the interstate driving 75 mph go to accelarate to compensate for a hill and the same high speed shudder/vibratio nis felt throughout the entire vehicle.

It is NOT alighnement or wheel balancing issue. Each time I pulled over, stopped the engine, got out checked everything with nothing found. Got back in restarted and finished my trip with no issues.

I am stearing towards, drive shaft out of balance, u-joint about to fail, transmission sticking or engine bearing.

What are your thoughts?


2008 Jeep Grand Cherokee Loredo 3.7L
eneusiis is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 09-15-2014, 09:24 AM
keggles
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Nov 2011
Location: Riverview
Posts: 79
It could also be engine mount or tranny mounts especially with it being under load and that speed.

2006 WK GC 4.7 - BB 2" - Nitto Terra Grapplers 265/70/17
Silver WK Club #63
keggles is offline  
post #3 of 6 Old 09-15-2014, 06:36 PM
ksteve
Registered User
2009 WK 
 
Join Date: Feb 2014
Location: Kitchener
Posts: 49
I was noticing a shudder for a short period of time while trailering a small boat. Usually while coasting. A week later, all hell broke loose and now my Jeep keeps slipping into neutral. Ive been trying to fix this issue for a while now. Still working on it.
ksteve is offline  
post #4 of 6 Old 09-15-2014, 08:58 PM
ksteve
Registered User
2009 WK 
 
Join Date: Feb 2014
Location: Kitchener
Posts: 49
My transmission is mercedes, probably not related to what i am experiencing at all
ksteve is offline  
post #5 of 6 Old 09-16-2014, 03:18 AM Thread Starter
eneusiis
Registered User
2008 WK 
 
Join Date: Jan 2011
Location: Caledonia
Posts: 35
Mine is a Mercedes tranny too I mistyped above 4 speed but it is the 5 speed Mercedes

2008 Jeep Grand Cherokee Loredo 3.7L
eneusiis is offline  
post #6 of 6 Old 09-16-2014, 12:01 PM
ksteve
Registered User
2009 WK 
 
Join Date: Feb 2014
Location: Kitchener
Posts: 49
K well i started a thread about my issues yesterday. I have already checked fluid level, not the problem. I checked the round plug on the side of the tranny which is for the harness that goes to the TCM. Thats known to leak fluid onto the wires and connections and cause all sorts of problems. That was not my issue. So I went ahead and did research on that Mercedes transmission. It is a Mercedes 722.6 Tranny. It is infamous for the failure of the Conductor Plate. It is a plastic plate mounted above the valve body which has copper leads coming from the plug (TCM Harness) and spits these leads to the solenoids and various sensors which are all a part of this plate. I found it on Amazon for $130. My local dealer in Canada quoted me $574 for the same Mercedes OEM part. I recently changed that and all the shuddering and falling out of gear problems were fix. Or so I thought, right now I am waiting until I can take it to the dealer to have the TCM DTC codes cleared and then a Transmission Adaption to be preformed. I'll get back to ya on that.
ksteve is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome