P2074 - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 15 Old 05-15-2012, 11:57 PM Thread Starter
teajay33
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: May 2012
Location: lexington
Posts: 12
P2074

driving home tonight and my engine cut off and wouldnt turn back on, so i cut off the engine and waited a moment then cranked it up, and it turned back on. my engine light is still on and the DTC code is P 2074. so does anyone know what this means?

teajay33 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 15 Old 05-16-2012, 12:02 AM
JRLT
Registered User
2010 WK 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Mitchell
Posts: 1,648
Can't find it.

http://www.wkjeeps.com/trouble_codes.htm

2010 3.7L, 4XGuard Matrix, Fastman TB, TB Ground Mod, Injen CAI, 255/60/18 Nitto Terra Grapplers, Bilstein Shocks & Struts, Cruiser Alloy Wheels - Switchblade, Stillen Brakes, Cargo Light Strip Mod, Electric Ashtray Mod, Jet-powered, Monkey Navigated...
JRLT is online now  
post #3 of 15 Old 05-16-2012, 12:07 AM
06WKHEMI
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Sep 2011
Location: lake stevens
Posts: 1,309
Found this on a ram forum but I believe the code should have the same meaning....... P2074-Manifold Pressure/Throttle Position Correlation - High Flow/Vacuum Leak

2006 Black wk overland HEMI QDII. OME HD bilstein struts with 58643 monroe load levelers RRO uca, afe cold air intake,hella 500FF behind grille, RC 1.5 wheel spacers s4xc cb antenna mount with 5ft firestik and midland 1001wx CB,265/70-17 falken rockymountain ats, pinch weld mod, door lock mod, Rola basket with 2 Hella 500 FF`s.
06WKHEMI is offline  
post #4 of 15 Old 05-16-2012, 12:10 AM
06WKHEMI
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Sep 2011
Location: lake stevens
Posts: 1,309
The same code popped up on a neon forum also and they were all explaining the same issues as you were

2006 Black wk overland HEMI QDII. OME HD bilstein struts with 58643 monroe load levelers RRO uca, afe cold air intake,hella 500FF behind grille, RC 1.5 wheel spacers s4xc cb antenna mount with 5ft firestik and midland 1001wx CB,265/70-17 falken rockymountain ats, pinch weld mod, door lock mod, Rola basket with 2 Hella 500 FF`s.
06WKHEMI is offline  
post #5 of 15 Old 05-16-2012, 12:16 AM Thread Starter
teajay33
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: May 2012
Location: lexington
Posts: 12
ok so what do i fix to correct this problem? MAP sensor?
teajay33 is offline  
post #6 of 15 Old 05-16-2012, 12:20 AM
JRLT
Registered User
2010 WK 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Mitchell
Posts: 1,648
Wonder if it has to do with this: http://www.jeepforum.com/forum/f67/e...check-1354443/

2010 3.7L, 4XGuard Matrix, Fastman TB, TB Ground Mod, Injen CAI, 255/60/18 Nitto Terra Grapplers, Bilstein Shocks & Struts, Cruiser Alloy Wheels - Switchblade, Stillen Brakes, Cargo Light Strip Mod, Electric Ashtray Mod, Jet-powered, Monkey Navigated...
JRLT is online now  
post #7 of 15 Old 05-16-2012, 12:22 AM
06WKHEMI
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Sep 2011
Location: lake stevens
Posts: 1,309
Check out this link to srt forums it goes over some possible fixes http://www.srtforums.com/forums/f10/...-p2074-422201/

2006 Black wk overland HEMI QDII. OME HD bilstein struts with 58643 monroe load levelers RRO uca, afe cold air intake,hella 500FF behind grille, RC 1.5 wheel spacers s4xc cb antenna mount with 5ft firestik and midland 1001wx CB,265/70-17 falken rockymountain ats, pinch weld mod, door lock mod, Rola basket with 2 Hella 500 FF`s.
06WKHEMI is offline  
post #8 of 15 Old 05-16-2012, 12:29 AM Thread Starter
teajay33
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: May 2012
Location: lexington
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by JRLT View Post
dont think thats it, i dont smell anything. the car smells normal. no exhaust smells or anything
teajay33 is offline  
post #9 of 15 Old 05-16-2012, 12:30 AM Thread Starter
teajay33
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: May 2012
Location: lexington
Posts: 12
Quote:
Originally Posted by 06WKHEMI View Post
Check out this link to srt forums it goes over some possible fixes http://www.srtforums.com/forums/f10/...-p2074-422201/
dont think it is a leak either. the car wasnt idling high, it just shut off on the way home while doing about 35-45 mph.
teajay33 is offline  
post #10 of 15 Old 05-16-2012, 06:29 AM
yzjwk
Registered User
2005 WK 
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lac du Bonnet
Posts: 1,221
Here it is out of the wk service manual

P2074-MAP/TPS CORRELLATION - HIGH AIRFLOW/VACUUM LEAK DETECTED (CONTINUED)
For the Engine circuit diagram (Refer to 9 - ENGINE - SCHEMATICS AND DIAGRAMS).
For a complete wiring diagram Refer to Section 8W.
Theory of Operation
This DTC sets when an unexpected high intake manifold air flow condition exists that can lead to increased engine
speed and puts the NGC into a High Air flow Protection limiting mode. The High Air flow Protection feature includes
RPM limits for when a Throttle and/or MAP sensor limp-in fault is present.
When Monitored:
During all drive modes
Set Condition:
If vacuum drops below 1.59Hg with engine RPM greater than 2000 RPM and closed throttle. One Trip Fault.
Three good trips to turn off the MIL.
Possible Causes
VACUUM LEAK
RESISTANCE IN THE (F856) 5-VOLT SUPPLY CIRCUIT
(F856) 5-VOLT SUPPLY CIRCUIT SHORTED TO GROUND
RESISTANCE IN THE (K1) MAP SIGNAL CIRCUIT
(K1) MAP SIGNAL CIRCUIT SHORTED TO GROUND
RESISTANCE IN THE (F855) 5-VOLT SUPPLY CIRCUIT
(F855) 5-VOLT SUPPLY CIRCUIT SHORTED TO GROUND
RESISTANCE IN THE (K22) TP SENSOR NO.1 SIGNAL CIRCUIT
(K22) TP SENSOR NO.1 SIGNAL CIRCUIT SHORTED TO GROUND
RESISTANCE IN THE (K900) SENSOR GROUND CIRCUIT
MAP SENSOR
THROTTLE POSITION SENSOR
PCM

I would first clear it and see if it was just an anomalie or if the condition comes back .Check all the electrical connectors for dirt/moisture corrosion .
If you have over 60k i would just change the map sensor cause it's cheap .

good luck

5 and counting :05 WK 5.7 HEMI
90 YJ Islander 4.2L
94 ZJ Ltd 5.2 ,00 WJ 4.0
2010 MK Patriot
yzjwk is offline  
post #11 of 15 Old 05-16-2012, 09:36 AM Thread Starter
teajay33
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: May 2012
Location: lexington
Posts: 12
yeah im at 87k miles. ill change it out. is there a diagram or youtube video that shows how to do it?
teajay33 is offline  
post #12 of 15 Old 05-16-2012, 11:03 AM
yzjwk
Registered User
2005 WK 
 
Join Date: Apr 2011
Location: Lac du Bonnet
Posts: 1,221
they are pretty much plug and play . 2 screws depending on which v8 you have . I think there has been some discussion on here if you want to search about an updated part and having to cut an extra tab off . here's the discription .

REMOVAL
4.7L V-8
The MAP sensor (3) is located on the front of the
intake manifold. An o-ring seals the sensor to the
intake manifold.
1. Disconnect electrical connector at sensor.
2. Clean area around MAP sensor.
3. Remove two sensor mounting bolts (2).
4. Remove MAP sensor from intake manifold.
5. Check condition of sensor o-ring.

5.7L V-8
The Manifold Absolute Pressure (MAP) sensor (1) is
mounted to the front of the intake manifold air plenum
box.
1. Disconnect electrical connector at sensor by sliding
release lock out (1). Press down on lock tab (2) for
removal.
2. Rotate sensor 1/4 turn counter-clockwise for
removal.
3. Check condition of sensor o-ring

INSTALLATION

4.7L V-8
The MAP sensor is located on the front of the intake manifold. An o-ring seals the sensor to the intake manifold.
1. Clean MAP sensor mounting hole at intake manifold.
2. Check MAP sensor o-ring seal for cuts or tears.
3. Position sensor into manifold.
4. Install MAP sensor mounting bolts (screws). Refer to Torque Specifications.
5. Connect electrical connector.
5.7L V-8
The Manifold Absolute Pressure (MAP) sensor is mounted to the front of the intake manifold air plenum box.
1. Clean MAP sensor mounting hole at intake manifold.
2. Check MAP sensor o-ring seal for cuts or tears.
3. Position sensor into manifold.
4. Rotate sensor 1/4 turn clockwise for installation.
5. Connect electrical connector.

5 and counting :05 WK 5.7 HEMI
90 YJ Islander 4.2L
94 ZJ Ltd 5.2 ,00 WJ 4.0
2010 MK Patriot
yzjwk is offline  
post #13 of 15 Old 05-16-2012, 01:53 PM Thread Starter
teajay33
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: May 2012
Location: lexington
Posts: 12
cool, thanks!
teajay33 is offline  
post #14 of 15 Old 05-16-2012, 06:22 PM Thread Starter
teajay33
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: May 2012
Location: lexington
Posts: 12
fixed it. seems to have helped the unsteady idle it used to have too. thanks for all the help guys.
teajay33 is offline  
post #15 of 15 Old 09-10-2013, 11:56 AM
Jvenrick
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Centennial
Posts: 569
Hey guys, I am having a hell of a time getting this sensor out. Just seems there is not enough room to twist it out. Anyone have any tips, tricks or even better a video? Anything can help at this point. I'm out of ideas, and need to get this done!

2007 Grand Cherokee Rocky Mountain Edition: 4.7L V8- QTII- Green

The build: http://www.jeepforum.com/forum/f67/j...hread-1373720/
Jvenrick is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Engine Cut Off Doing 75MPH DTC P2074 jbothell WK Grand Cherokee & XK Commander Forum 1 07-23-2011 09:27 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome