Occasional 5.7 long crank to start - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 11-29-2010, 11:42 AM Thread Starter
Jeeprage
Registered User
 
Jeeprage's Avatar
1986 CJ7 
 
Join Date: Jul 2003
Location: Braintree
Posts: 684
Occasional 5.7 long crank to start

I have a 2005 Hemi WK that currently has 75k miles, bought it around 60k. I drove it for a year and had an occasional slow start, as in it would crank for 5 seconds or so and then start. Usually it would fire right up, but it always started. I'd say 1 in 20 starts had a delay, both with the engine hot and cold.

My wife now drives the Jeep and recently mentioned that she noticed this same thing (which surprised me, as she notices nothing, so I'm making progress with her). I'm more worried about it dying with her driving the Jeep than when I am, so I'd like to figure out what is causing the problem.

My guess was a bad Crank Position Sensor, but really not sure. I've searched the forum and most similar post I found was of a 3.7 that thought a fuse box was to blame, then a fuel pump. I didn't see a follow up post saying that worked.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2015 JKU - 6m
Jeeprage is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 11-29-2010, 11:44 AM
ech0sh4y
Registered User
2005 KJ Liberty 
 
Join Date: Dec 2007
Location: Oshkosh, WI
Posts: 386
Mine does the same thing... although I have a 135,000 miles on it! Never left me stranded. So I didn't really bother figureing it out... should be intersteing to see what others have to say though..


~ Brian
2005 KJ CRD
2008 JK
ech0sh4y is offline  
post #3 of 8 Old 10-30-2011, 06:47 PM
wcjr
Registered User
2001 XJ Cherokee 
 
Join Date: Aug 2011
Location: Lebanon
Posts: 40
I have noticed a lot of threads about the long crank with no solutions posted.

'01 XJ Classic - stock
'05 WK Limited 5.7 HEMI QDII - stock
wcjr is offline  
post #4 of 8 Old 06-21-2014, 01:09 PM
jblakeman
Registered User
2008 WK 
 
Join Date: Aug 2012
Location: Twin Lakes
Posts: 32
This thread a bit dated however I have this same issue. Seems to only occur after the Jeep sits (cold overnight) or hot after about an hour or so.....it will always start right up it shut down for a quick run into a store or something...

It's had the 60K service (Mopar plugs / EGR valve), new battery over the winter, and just replaced crank / cam sensors. I'm leary about going to the dealer so looking for suggestions?

Jon
jblakeman is offline  
post #5 of 8 Old 06-22-2014, 12:41 AM
blizzboy283
Registered User
2005 WK 
 
Join Date: Sep 2005
Location: Philadelphia
Posts: 1,330
Sounds like the starter.

05 WK LTD 5.7L Hemi QD II Midnight Blue Pearl, Blue WK Club member #30
Intune, AFE Stage 2 CAI, BT Catch Can, Gibson Cat-back, OME HD, 255/75/17 BFG KM1s, 1.25" Spidertrax, LED Interior, Reverse & Tail Lights, 3/4" Grille, Chrome Fuel Door & handles, SRT8 Pedals, Taylor Shorties, XK knob, 4xGuard Front 4 & Rear Diff.
blizzboy283 is offline  
post #6 of 8 Old 06-22-2014, 05:01 AM Thread Starter
Jeeprage
Registered User
 
Jeeprage's Avatar
1986 CJ7 
 
Join Date: Jul 2003
Location: Braintree
Posts: 684
Quote:
Originally Posted by blizzboy283
Sounds like the starter.
I don't know where my response went , and it was a long one, but mine needed up being the starter. Eventually it failed and after replacing, slow start is gone. Been a few years since.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2015 JKU - 6m
Jeeprage is offline  
post #7 of 8 Old 06-23-2014, 12:04 PM
jblakeman
Registered User
2008 WK 
 
Join Date: Aug 2012
Location: Twin Lakes
Posts: 32
Ok, looks like I'll be buying a starter this weekend....is this a simple R&R...last starter I replaced was on a 95 Jeep with the 4.0...took about 1/2 hour. Also should I address the power wire terminal issue I've been hearing about (corrosion) and any difference between picking up a NAPA starter vs. Mopar....

Thanks again,

Jon
jblakeman is offline  
post #8 of 8 Old 06-23-2014, 12:07 PM Thread Starter
Jeeprage
Registered User
 
Jeeprage's Avatar
1986 CJ7 
 
Join Date: Jul 2003
Location: Braintree
Posts: 684
Quote:
Originally Posted by jblakeman View Post
Ok, looks like I'll be buying a starter this weekend....is this a simple R&R...last starter I replaced was on a 95 Jeep with the 4.0...took about 1/2 hour. Also should I address the power wire terminal issue I've been hearing about (corrosion) and any difference between picking up a NAPA starter vs. Mopar....

Thanks again,

Jon
It is not easy. I rebuilt my CJ in my garage myself, including paint, and even I brought the WK to the dealer. Granted it was dead in the driveway and raining hard, and wife needed it the next day.

You need to drop skid plate and remove a driveshaft if I recall correctly. Best of luck.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2015 JKU - 6m
Jeeprage is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
1997 5.2 crank but no start, need help with crank sensor replacement. titan66 ZJ Grand Cherokee Forum 8 01-28-2011 08:34 PM
Taking a long time to crank/start Tweaks ZJ Grand Cherokee Forum 2 10-25-2010 04:51 PM
Long crank to start sluggish at high rpm? maverick911 ZJ Grand Cherokee Forum 4 01-11-2010 09:03 PM
Takes a long time to crank before it starts jeepman1919 ZJ Grand Cherokee Forum 4 11-09-2009 10:44 PM
Long Crank / Rough Idle adgjqetuo ZJ Grand Cherokee Forum 5 03-20-2008 06:34 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome