new to me wk, cruise quit working on the way home - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 Old 10-24-2013, 04:14 AM Thread Starter
chance_p
Buddy Guy
2008 WK 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sioux City
Posts: 1,023
new to me wk, cruise quit working on the way home

Hey guys I just picked up a 2008 wk today. About 1 hr into my 6 hour drive home I shut the cruise off because of traffic. When I turned it back on the cruise letters pop up on the dash but it will not set. Im going to try swapping a fresh fuse tomorrow, but does anyone have any other suggestions? Im pretty disappointed that this has happened. Could I have changed a setting that would cause this? I searched but all the threads I found people said that their dash wouldn't display "cruise" when turned on, which is why I started a new thread.


08 WK 4.7 QTII - 4" Superlift - JK Moabs - 265/70 Cooper AT/3 - Flashpaq
chance_p is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 10-24-2013, 04:31 AM
Eastwk
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: Jul 2013
Location: FarmVille
Posts: 71
I have to hit cruise then hit it again to set
Eastwk is offline  
post #3 of 9 Old 10-24-2013, 05:15 AM
chrali
Registered User
2006 XK Commander 
 
Join Date: Jul 2012
Location: Great Yarmouth
Posts: 302
Are your tyres evenly worn? My xh drops out of cruise as mine hadn't been rotated. I feel the jeep tugging as it thinks it's losing grip and I assume it's braking a wheel thus dropping out of cruise. When is really bad then the tcs light shows. If I disable the tcs I haven't a problem.

Encourage alternative fuels - use all the petrol!
GDE HOT Tune
chrali is offline  
post #4 of 9 Old 10-24-2013, 05:51 PM Thread Starter
chance_p
Buddy Guy
2008 WK 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sioux City
Posts: 1,023
CEL came on. Read codes.P0457, p2299, p0884n, c2100 (check gascap has been on since I bought it, but I was informed of this at purchase). I erased all codes and now cruise works again. From those codes, does anyone have a clue as to what caused my issue?

08 WK 4.7 QTII - 4" Superlift - JK Moabs - 265/70 Cooper AT/3 - Flashpaq
chance_p is offline  
post #5 of 9 Old 10-24-2013, 06:13 PM Thread Starter
chance_p
Buddy Guy
2008 WK 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sioux City
Posts: 1,023
Appears I could have applied the gas and brake at the same time causing the p2299 which can cause the cruise to stop engaging. Hope this helps someone

08 WK 4.7 QTII - 4" Superlift - JK Moabs - 265/70 Cooper AT/3 - Flashpaq
chance_p is offline  
post #6 of 9 Old 10-25-2013, 04:46 AM Thread Starter
chance_p
Buddy Guy
2008 WK 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sioux City
Posts: 1,023
Well it quit working again. No CEL. Gas cap/evap problem hasnt been fixed yet. Anyone have any ideas?

08 WK 4.7 QTII - 4" Superlift - JK Moabs - 265/70 Cooper AT/3 - Flashpaq
chance_p is offline  
post #7 of 9 Old 10-25-2013, 11:23 AM
modernblueWK
Registered User
 
Join Date: Jan 2010
Location: Gunnison, CO
Posts: 2,620
Cruise doesnt work if there is a cel fault i think.

SOLD 2008 WK 4.7 V8
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

2013 Hemi Durango Crew
2007 Silverado Crewcab LT3
modernblueWK is offline  
post #8 of 9 Old 10-25-2013, 06:02 PM Thread Starter
chance_p
Buddy Guy
2008 WK 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sioux City
Posts: 1,023
Pulled codes today... none were found. Told my scanner to clear codes anyways. Cruise works again. What gives? Ive got an appointment to get my PCM flashed next week. Maybe that will help sort it out.

08 WK 4.7 QTII - 4" Superlift - JK Moabs - 265/70 Cooper AT/3 - Flashpaq
chance_p is offline  
post #9 of 9 Old 11-02-2013, 11:48 PM Thread Starter
chance_p
Buddy Guy
2008 WK 
 
Join Date: Aug 2006
Location: Sioux City
Posts: 1,023
Incase anyone finds this in search results... my vaccum purge solenoid was stuck causing BOTH of my issues. Hooked it up to a snapon computer, ran a purge test on the evap system, both issues immediately cleared up. The test must have put a little more pressure on the solenoid to unstick it.

08 WK 4.7 QTII - 4" Superlift - JK Moabs - 265/70 Cooper AT/3 - Flashpaq
chance_p is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome