post #1 of Old 08-20-2014, 07:25 AM Thread Starter
DVB
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Aug 2013
Location: Chicago
Posts: 239
ESP BAS Traction light on

I have these lights going on/off now for about a month. They don't blink they just stay on for a while and then turn off and then back on the next day. I don't feel any difference in handling or performance. The few things I found on here were a possible bad speed sensor. Any other suggestions? I'm doing an oil change this weekend so if there is anything in particular I can check while I'm down there let me know.


2006 4.7 Limited QD II, Stock
DVB is offline  
post #2 of Old 08-20-2014, 07:28 AM
BonesWK
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Wilmington
Posts: 2,022
9 times out of 10 is a wheel speed sensor going bad. If you take it to autozone or advanced you can get a code read and you can determine which one it is.

Just had mine do the same thing, it was going bad for about a month and I finally got it fixed

Ryan
2006 Black WK Limited 4.7 4x4 QD II SOLD

Current - 2008.5 Mazdaspeed 3

If you want to achieve greatness, stop asking for permission
BonesWK is offline  
post #3 of Old 08-20-2014, 07:55 AM Thread Starter
DVB
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Aug 2013
Location: Chicago
Posts: 239
Thanks Bones. Do they use a different reader to check the code?

2006 4.7 Limited QD II, Stock
DVB is offline  
post #4 of Old 08-20-2014, 11:18 AM
BonesWK
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Apr 2008
Location: Wilmington
Posts: 2,022
I took it to a shop and had them change it out, but any code reader will do. You can even do the "Key Dance" to get any code as well, no need to go to a store.

Ryan
2006 Black WK Limited 4.7 4x4 QD II SOLD

Current - 2008.5 Mazdaspeed 3

If you want to achieve greatness, stop asking for permission
BonesWK is offline  
post #5 of Old 08-20-2014, 07:42 PM
sheepdog918
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: May 2014
Location: Russell Springs
Posts: 756
Just a trick that worked on mine, when I first got my wk it did the same thing, someone on here told me to start it, turn the wheel to the right full cut, hold it for about 5 seconds then to the left and hold it for about 5 seconds, and about a 1/4 mile down the road it went off, hasn't been back on since
sheepdog918 is offline  
post #6 of Old 08-21-2014, 12:03 PM Thread Starter
DVB
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Aug 2013
Location: Chicago
Posts: 239
The key dance didn't work, I may have other issues though. Last night I noticed a noise, let's see, how do I describe it... it's the kind of sound you might hear if there's a plastic wrapper stuck on your wheel and you can just slightly hear it each time it goes around. It's not really loud though, I happen to have the radio off and was on a quiet street. I thought it might have been a rock or something but I didn't see anything. Would a going bad wheel bearing sound like that?

2006 4.7 Limited QD II, Stock
DVB is offline  
post #7 of Old 08-21-2014, 05:45 PM
Fast55
Registered User
2010 WK 
 
Join Date: Feb 2014
Location: Ventura
Posts: 195
Possibly, or a plastic wrapper actually stuck in there somewhere.

Maybe time to throw it on a lift and give it a once over. I vote wheel speed sensor for the lights. I've got one that throws the lights now and 1-2 key on/off cycles and it clears itself so I haven't bothered with it yet.

2010 WK Limited QDII
Hemi, Volant, SC 3872, SS Gibson, Bilstein 5100's, 265/70 AT 2's, LED's, etc.
Fast55 is offline  
post #8 of Old 08-21-2014, 10:28 PM
sheepdog918
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: May 2014
Location: Russell Springs
Posts: 756
I could imagine hat it may be a wheel bearing, you could take it to any tire shop and they should be able to tell ya if it is or not, or yes you could have a plastic wrapper stuck in there somewhere lol
sheepdog918 is offline  
post #9 of Old 08-22-2014, 07:14 AM Thread Starter
DVB
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Aug 2013
Location: Chicago
Posts: 239
Yeah, I'm beginning to think It may have been something stuck in there that I couldn't see. I've been trying to listen for it again but haven't heard anything. I think the ESP BAS thing has me a little paranoid. I'll be underneath it this weekend so I'll see what I can find. Hopefully Autozone can be helpful with the code, not holding my breath though. Thanks guys.

2006 4.7 Limited QD II, Stock
DVB is offline  
post #10 of Old 08-22-2014, 06:40 PM
sheepdog918
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: May 2014
Location: Russell Springs
Posts: 756
They should've put a sticker beside the airbag warning label that says "warning lights and trouble codes may cause paranoia" lol
sheepdog918 is offline  
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome