2005 Grand Cherokee Laredo Idle Problems - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > WK Grand Cherokee & XK Commander Forum > 2005 Grand Cherokee Laredo Idle Problems

The Original 3/8" Ruffstuff Diff Cover!Building a Bumper?Introducing MONSTALINER™ UV Permanent DIY Roll On Bed Line

Reply
Unread 07-19-2009, 07:58 PM   #1
johliatay
Registered User
 
Join Date: Jul 2009
Location: South Jersey
Posts: 5
2005 Grand Cherokee Laredo Idle Problems

Hello Everyone, After doing a lot of searching I am looking for feedback and clarification.
When I am sitting at a light my engine will rev high and then go way down. On a few occasions it has stalled because it idles too low. It will start right back up but the idle problem continues to persist.
After doing numerous searches it seems like it could be the Idle Control Valve.
So I have a few questions.
Could this actully be the issue? (I am not sure if the 2005 has one)
If this could be the issue, can anyone please let me know where I can find it on my Jeep? (on other threads I have seen where to find it, but those are on differnt model Jeeps and the pictures or diagrams do not match mine)
Also if this might be the problem, are they easy to clean?

Sorry for so many questions. I have taken it to the dealer twice and they can find no issues. Any help would really be appreciated.

johliatay is offline   Reply With Quote
Unread 07-19-2009, 08:09 PM   #2
bmuhlbach
Registered User
2005 WK 
 
Join Date: May 2008
Location: Hinckley,OH
Posts: 100
that is what my Daughters 01 Escape would do it never throw a code when it did it.
bmuhlbach is offline   Reply With Quote
Unread 07-20-2009, 11:45 AM   #3
colinzj
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Mar 2005
Location: Chandler, AZ
Posts: 1,418
Which engine? 3.7 and 4.7 definitely have an IAC and the 5.7 probably does (but I don't know and don't have the FSM in front of me).

On the 4.7 (and I believe the 3.7), it's in basically the same place it's always been, too: On the throttle body right next to the TPS. It's easy to miss it if the resonator's still on, though, which may be why you're not seeing it.
__________________
2006 WK Laredo 4x4 4.7L
1993 ZJ Laredo 4x4 4.0L — Dead, sold, and rolling again
colinzj is online now   Reply With Quote
Unread 07-20-2009, 02:18 PM   #4
kiesha
Registered User
2006 WK 
 
Join Date: Jun 2008
Location: london
Posts: 302
hi, i had same problem on my 4.7, went to dealer they said there was no codes but they coud see the problem so they kept my car for 3 days and there was very easy solution as software update!!!
it solved the problem.
Merlin have tsb for this and he help me out.
Regards
__________________
WK 4.7 V8
kiesha is offline   Reply With Quote
Reply
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.