good old 4.0 - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 6 Old 03-21-2008, 11:13 AM Thread Starter
kinkydoints
Registered User
1991 FSJ Wagoneer 
 
Join Date: Feb 2008
Location: KY.
Posts: 10
good old 4.0

I have been working to get this 1991 4.0L wagoneer limited to run with out squeeling from the serpintine belt hitting on the timing chain cover. I can see it . I have changed waterpump , alltinater, ideler pully,and belt. this is the old style that has the adjuster under the powersteering pump. It seems like the belt is just too close to the timing chain cover at the engine were it comes off the cluchfan pully and to the engine main vibration damper pully? Im looking at the cluchfan pully now but that looks like a dealer part or junkyard. there seems to be no adjustment in the alltinators mount just the 2 bolts that hold it in place...Is there any way I missed something. I wondering if I file down the alt. mount on the alt and add a spacer washer to move the pully out about 2mm. Im just guessing!

kinkydoints is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 6 Old 03-21-2008, 08:05 PM
B_Mabus
Registered User
1994 XJ Cherokee 
 
Join Date: Jun 2007
Location: Pa
Posts: 115
I had this happen on my Cherokee. The harmonic balancer is going bad. Look under it and see if the Harmonic Balancer is walking back and rubbing on the cover. I had to get a new one good luck with it. I didnt have a squeal of the belt just that the harmonic balancer was rubbing on the timing chain cover.

'89 XJ 183,xxx BLACK with olive drab....parts jeep
'90 XJ 177,xxx WHITE....sold
'90 XJ 153,xxx RED...wip
'94 XJ 145,xxx WHITE...current ride

Nothing runs like a Renix
B_Mabus is offline  
post #3 of 6 Old 03-22-2008, 09:02 AM Thread Starter
kinkydoints
Registered User
1991 FSJ Wagoneer 
 
Join Date: Feb 2008
Location: KY.
Posts: 10
ya well this old engine has 165,000 miles but still goes good. Ill check this out thanks!
kinkydoints is offline  
post #4 of 6 Old 03-23-2008, 12:02 PM Thread Starter
kinkydoints
Registered User
1991 FSJ Wagoneer 
 
Join Date: Feb 2008
Location: KY.
Posts: 10
Checked that walking balancer out that was the trouble gave it a little push for now worked for a quick fix.
were did you get your Vibration Damper pully at? dealer or parts store? junk yard?
kinkydoints is offline  
post #5 of 6 Old 03-24-2008, 09:55 AM
carnuck
Registered User
1984 J-Series Truck 
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 3,211
you can get them new from NAPA.
carnuck is offline  
post #6 of 6 Old 03-31-2008, 11:48 AM Thread Starter
kinkydoints
Registered User
1991 FSJ Wagoneer 
 
Join Date: Feb 2008
Location: KY.
Posts: 10
Thats it ! the squeek! is gone.

any Idea about a head gasket change ? as far as parts needed, do I need to change the injecter seals, this motor has the mpi . Im guessing both intake and exhast gaskets, valve cover gasket
kinkydoints is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
4.56 with 35s good or no go? pfcstone777 XJ Cherokee Technical Forum 9 03-26-2009 02:07 PM
Defrost only good but not good samiam2714 XJ Cherokee Technical Forum 1 02-07-2008 01:24 AM
that's not good ehall XJ Cherokee Technical Forum 0 12-24-2007 08:47 PM
good PSI? slrmacro XJ Cherokee Technical Forum 8 12-09-2007 07:17 PM
Looking good? The_Other_One XJ Cherokee Technical Forum 10 03-11-2006 09:54 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome