Power Steering Question - JeepForum.com

LinkBack Thread Tools
post #1 of 2 Old 10-15-2012, 03:02 PM Thread Starter
Registered User
1992 YJ Wrangler 
Join Date: Oct 2010
Location: Lehi
Posts: 2,504
Power Steering Question

Got a question for you mechanics out there. My power steering pump was whining bad and my steering box was seeping fluid out near the rear seal so i decided it was time to replace both of them. At the same time i also put in a cooler and a filter inline. i believe i put the filter up too high since each time i would start the engine the pump would squeal for a few seconds and then go quiet almost like it had air in the system and then got to the fluid. At that point the steering was so so but the pump squealed during turning so i was certain it was starving for fluid. I removed the filter, hooked it back up normally, now it doesnt squeal on startup but has a low whine at all times. The fluid also came out dark brown so im thinking it burned or something. My power steering works but the wheel is very stiff almost like my front locker is always engaged type of feeling.

Anyway at this point im going to assume i killed my pump and will be replacing it, my question is that as far as the steering gear/box itself would it be possible i killed that as well? seems like the box wouldnt burn out like a pump would but im not a master mechanic.

It was a Jeep thing, but all that stuff broke
92 Jeep YJ Wrangler
"YJ's are for poor people" - Brian
team1k is offline  
Sponsored Links
post #2 of 2 Old 10-16-2012, 05:02 AM
311LJ's Avatar
2004 LJ Wrangler 
Join Date: Sep 2008
Location: Springville
Posts: 7,474
Sounds like my Wj pump. I actually took mine to cleggs and had them do it cause I was sick of the whine. Just a little bit of bubbles really effects them.

Cleggs put in a reman pump and they tightened the bolt to tight so the whole pump cracked in half while on the freeway.. Ugh.. So I went back and they put in a second. This one whined a lot like yours and was stiff. Always a low whine and loud under load and start up. So they put in a third brand new one from another supplier and it worked great.

It might quiet up if you keep it full of fluid and drive it for a few days but if it continues to whine then the pump is toast...

04 TJ Unlimited, GenRight Armor, 37's Unlimited Build Thread
89 XJ Laredo, 31's
07 WK Overland, Hemi, Chrome bug deflector
[SOLD] Jimmer 01 WJ *2009 GCOTY* WJ Build Thread

Originally Posted by Tuffjeeper View Post
I ♡ John
311LJ is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome