WJ Codes - P0138, P0700, P1494 - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > WJ Grand Cherokee Forum > WJ Codes - P0138, P0700, P1494

JK Front Lower Adjustable Control Arms!QTP Low Profile Cutouts Now @ MarylandSpeed- Free ShippingOPTIC ARMOR WINDOWS all sale now !!!!!!!!

Reply
Unread 04-25-2010, 04:48 PM   #1
jeeplover93
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Nov 2008
Location: Washington USA
Posts: 94
WJ Codes - P0138, P0700, P1494

Yesterday I pulled some codes on my Jeep (1999 Grand Cherokee 4.7L) using the key in the ignition method.

Current problems that I notice on my Jeep:
  • Check engine light on
  • Exhast sort of white with a strange scent
  • Transmission shifts hard

Codes I got:
  • P0138: O2 Sensor Circuit No Activity Detected (Bank 1 Sensor 2)
  • P0700: Check Transmission DTC's (This code indicates that the EATX (Transmission controller) has an active fault and has illuminated the MIL via a BUS message. The specific fault must be acquired from the EATX via a DRBIII tool. (Input or Output Speed Sensor failures often cause this code and are a common failure part on WJ Grand Cherokees).)
  • P1494: Leak Detection Pump Sw or Mechanical Fault (Incorrect input state detected for the Leak Detection Pump (LDP) pressure switch.)

Can someone please help me better explain what these are? If they need to be fixed or if the car is safe to drive? Could any of these cause the unusual exhaust?

Thanks in advance!

jeeplover93 is offline   Reply With Quote
Unread 04-25-2010, 07:58 PM   #2
wonderbrd937
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Jan 2009
Location: Illinois
Posts: 530
p0138- clean your 02 sensor and maybe you will have to replace it. dont take my word on this but im pretty sure its the last one by the cat
good luck
__________________
99 WJ 4" SA lift
rolled fenders
35" bfg km2
tons of fabrication
wonderbrd937 is offline   Reply With Quote
Unread 09-14-2010, 06:46 AM   #3
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
What do you do about P1494? My jeep just had this come up...
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote
Unread 09-14-2010, 07:38 AM   #4
99JGCWJ
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Mar 2010
Location: Nassau County, New York
Posts: 365
The P1494 may not be the pump itself. When I got that code it turned out to be just an old hose that needed to be replaced. It won't harm your engine at all but you won't pass emissions either.
__________________
SIX IN A ROW MAKES IT GO!!!
99JGCWJ is offline   Reply With Quote
Unread 09-14-2010, 07:42 AM   #5
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
I can actually hear the leak. I'll have to take off the bumper and look.
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote
Unread 09-14-2010, 11:24 AM   #6
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
Okay so I didnt find anything..... I cleared the code and its staying off.. I wounder what will happen!
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote
Unread 09-15-2010, 07:35 AM   #7
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
So to no surprise t CEL ame back on this morning, what should I start checking? The code is p1494
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote
Unread 09-15-2010, 11:02 AM   #8
99JGCWJ
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Mar 2010
Location: Nassau County, New York
Posts: 365
All your hoses from the pump are good? Maybe it's the pump itself?
__________________
SIX IN A ROW MAKES IT GO!!!
99JGCWJ is offline   Reply With Quote
Unread 09-15-2010, 12:57 PM   #9
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
I'll check the hoses more today, maybe the gas cap? I had a friend say it could be a vaccum leak. Anyone have anymore ideas? Could it be the sensor itself? And where is it?
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote
Unread 09-15-2010, 06:19 PM   #10
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
Bump?


10char
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote
Unread 02-15-2011, 07:33 AM   #11
yrkoverland
Registered User
2000 WJ 
 
Join Date: Feb 2009
Location: PA
Posts: 760
What did you ever find out on this?

Mine has the same code. I need to check hoses yet but thought i'd be armed with as much info as I can
__________________
2000 WJ- 4.7L HO swap, 247, 4" tera-flex lift, 32's, KOR Rock Rails, IRO Skid, etc...

2007 VW Touareg V10 TDI gobs of torque!

2004 Audi A8L Luxobarge

2008 Z06 cammed and slammed
yrkoverland is offline   Reply With Quote
Unread 02-15-2011, 08:01 AM   #12
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
Quote:
Originally Posted by yrkoverland
What did you ever find out on this?

Mine has the same code. I need to check hoses yet but thought i'd be armed with as much info as I can
Mine shorted out and I had to replace it. I have seen cracked hoses cause that. Also.. There is a filter in there you can get from the dealer for $10. I have seen that too.
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote
Unread 02-15-2011, 10:28 AM   #13
yrkoverland
Registered User
2000 WJ 
 
Join Date: Feb 2009
Location: PA
Posts: 760
Quote:
Originally Posted by SplitNail View Post
Mine shorted out and I had to replace it. I have seen cracked hoses cause that. Also.. There is a filter in there you can get from the dealer for $10. I have seen that too.
Thank you sir
__________________
2000 WJ- 4.7L HO swap, 247, 4" tera-flex lift, 32's, KOR Rock Rails, IRO Skid, etc...

2007 VW Touareg V10 TDI gobs of torque!

2004 Audi A8L Luxobarge

2008 Z06 cammed and slammed
yrkoverland is offline   Reply With Quote
Unread 02-15-2011, 10:31 AM   #14
SplitNail
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Aug 2008
Location: Katy, TX
Posts: 4,015
Quote:
Originally Posted by yrkoverland

Thank you sir
You are welcome!
__________________
1999 WJ 4.7L V8, 242 TC, Front Aussie Locker, 4 Inch RC X-Series lift, 17x8 w/ 4.5BS Black Rock Vipers, 285/70/R17 BFG KM2's, All AMSOIL Synthetic Fluids

SplitNail is offline   Reply With Quote
Reply

Tags
exhaust , p0138 , p0700 , p1494 , transmission
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.