Strange Oil pressure - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > WJ Grand Cherokee Forum > Strange Oil pressure

Smittybilt Products at Oconee Off-Road!Building a Bumper?Ruffstuff Axle Simple Swap Kit!

Reply
Unread 10-10-2013, 07:11 PM   #1
79chiefs
Registered User
1988 XJ Cherokee 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Lillington, NC
Posts: 936
Strange Oil pressure

Lately after my recent oil change i noticed that when stopping at a stop sign my oil pressure hits zero. When i am driving it is ~45psi. It only drops when stopping in gear. If i had a bad sender would that not just cause it to not work, and if the pump was bad no pressure all the time?

__________________
79FSJ Cherokee Chief 350SBC_2x88 XJ Laredo I6-A 4wd_92XJ Laredo I6-A 4wd-SOLD
99WJ Laredo I6-A 2wd
79chiefs is offline   Reply With Quote
Unread 10-10-2013, 07:36 PM   #2
Duh
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 419
Can you hear excessive noise from the heads when idling? One of the first signs of bad pressure, low oil movement getting up to the heads.
Duh is offline   Reply With Quote
Unread 10-10-2013, 07:40 PM   #3
79chiefs
Registered User
1988 XJ Cherokee 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Lillington, NC
Posts: 936
Quote:
Originally Posted by Duh
Can you hear excessive noise from the heads when idling? One of the first signs of bad pressure, low oil movement getting up to the heads.
only one head LOL, no, I have no noise that is why I thought this was strange.
__________________
79FSJ Cherokee Chief 350SBC_2x88 XJ Laredo I6-A 4wd_92XJ Laredo I6-A 4wd-SOLD
99WJ Laredo I6-A 2wd
79chiefs is offline   Reply With Quote
Unread 10-10-2013, 07:49 PM   #4
Duh
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Posts: 419
Dont see on iphone app which engine you have.
Duh is offline   Reply With Quote
Unread 10-10-2013, 07:51 PM   #5
79chiefs
Registered User
1988 XJ Cherokee 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Lillington, NC
Posts: 936
It my 99 WJ I6 4.0 2wd, if that helps.
__________________
79FSJ Cherokee Chief 350SBC_2x88 XJ Laredo I6-A 4wd_92XJ Laredo I6-A 4wd-SOLD
99WJ Laredo I6-A 2wd
79chiefs is offline   Reply With Quote
Unread 10-10-2013, 08:00 PM   #6
-OIIIIIIIO-01
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: Apr 2013
Posts: 43
I have the 4.7, but I had the same issue. It was my oil sending unit.

Good luck!
-OIIIIIIIO-01 is offline   Reply With Quote
Unread 10-10-2013, 09:44 PM   #7
grussell
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: May 2013
Location: Longmont, CO
Posts: 362
If its not a bad oil pressure switch which is on the side of the block then your camshaft bearings may be worn excessively.
__________________
2001 GC Laredo 4x4 Black
New 4.0 @ 149
grussell is offline   Reply With Quote
Unread 10-11-2013, 07:38 AM   #8
Jaspah
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Oct 2012
Location: Hamilton, NY
Posts: 227
Hmm, interesting. I believe mine is on its way out since sometimes when driving in the city the potholes and stuff will cause my oil pressure gauge to spike at 80 PSI-- which will fix itself after I restart the engine. I highly suspect that it is just the sensor, since there is no change in how the motor responds to throttle or any changes in sound. Other than that, I'm not sure how much oil pressure differs between vehicles, but I idle at 45 PSI and cruise around 60 PSI.
Jaspah is offline   Reply With Quote




Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.