Rough idle at cold start --- 01' Grand with I-6 - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 08-27-2003, 02:57 PM Thread Starter
VA_Jeepster
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Richmond Va
Posts: 8
Rough idle at cold start --- 01' Grand with I-6

Hey everyone. Great site yall got here. Tons of info.

I have an 01 Grand with 40k on a 4.0. When I start it in the morning or after sitting a long time, it idles roughly for a few minutes until I start driving it. When it is started after running or any other time, it runs just fine. Any thoughts?

VA_Jeepster is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 08-27-2003, 06:55 PM
JEEPTECHNICIAN
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: greensboro, nc
Posts: 118
Is the MIL light on?
JEEPTECHNICIAN is offline  
post #3 of 8 Old 08-27-2003, 08:57 PM Thread Starter
VA_Jeepster
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Richmond Va
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by JEEPTECHNICIAN
Is the MIL light on?
Not sure what the mil light is, but no lights in the dash cluster are illuminated (ie check engine)
VA_Jeepster is offline  
post #4 of 8 Old 08-27-2003, 09:16 PM
JEEPTECHNICIAN
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: greensboro, nc
Posts: 118
Does it take longer than normal time to start after it sits a while also? BTW the mil is the engine light. Stands for malfunction indicator lamp.
JEEPTECHNICIAN is offline  
post #5 of 8 Old 08-28-2003, 01:01 PM Thread Starter
VA_Jeepster
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Richmond Va
Posts: 8
I have not noticed that it takes longer to start. It has the patent 4.0 start up sound, just when it revs down after starting it idles roughly until it is driven.
VA_Jeepster is offline  
post #6 of 8 Old 08-30-2003, 03:30 PM Thread Starter
VA_Jeepster
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Richmond Va
Posts: 8
bumping my post
VA_Jeepster is offline  
post #7 of 8 Old 09-02-2003, 12:05 PM
Joseph Humphrey
Registered User
 
Joseph Humphrey's Avatar
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 225
I drive a 98 ZJ with the I6 Engine. i have approx 120K miles on mine and its doing the exact same thing that yours is doing. i tore apart the throttle body about a month ago and it did clear up a little bit of the roughness in the idle, but its still there. i am going to take her in to the dealer and see what they recommend.

whatever happens, i will post back here and let you know. but you can look at the butterfly on your throttle body and see if it needs any cleaning. it might help.

joe
Joseph Humphrey is offline  
post #8 of 8 Old 09-02-2003, 05:07 PM
JEEPTECHNICIAN
Registered User
 
Join Date: May 2003
Location: greensboro, nc
Posts: 118
have you guys tried carbon cleaning the engine with mopar combustion chamber cleaner. if not go to the dealer and get you a can. it's about 8 bucks. and follow the directions on the back of the can.
JEEPTECHNICIAN is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
98 Grand Cherokee with Rough Start/Idle Squirrel69 ZJ Grand Cherokee Forum 24 06-20-2011 12:15 PM
94 GC 5.2 Rough idle when cold. smoulding ZJ Grand Cherokee Forum 3 11-09-2009 12:37 AM
rough cold start 3.1td grand cherokee yorkie38 ZJ Grand Cherokee Forum 0 07-29-2007 04:18 PM
rough idle when cold ? jeepunlimited ZJ Grand Cherokee Forum 1 07-26-2007 08:17 PM
93 Grand Cherokee Rough start, Idle problems, tries to stall dwills898 ZJ Grand Cherokee Forum 1 10-13-2003 01:11 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome