RB1 issue thats driing me crazy - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 19 Old 11-17-2010, 06:37 PM Thread Starter
BransJeep
Registered User
2000 WJ 
 
Join Date: Sep 2008
Location: Reno
Posts: 453
RB1 issue thats driing me crazy *disc error fixed*

so i have the AI version of the radio..and it didnt come with a disk when i bought it 5 monthes ago, i purchased 3 burned copies from ebay..and all of then said "disk read error" so i was told that the AI vesion of the radion doesnt read burned copies of the dvd. today i went and purchased a factory copy and it said "disk read error agian...now im frustrated
so i have a feeling the dvd lens might be burned out beacause it plays cd's fine..now my question is has anyone experinced this and found a fix??
if i have to sen it away for repair i will..and if anyone knows of any place that will do the repair??

thanks a ton JF


-Brandon
2000 WJ
4.0, 42re, 242
4.5 inch lift, front Ironman 4x4 adjustable CA's
RB1 and full J&L audio setup
Rola roof rack
BransJeep is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 19 Old 11-17-2010, 08:19 PM
billzcat1
Chicken in a Turkey Suit
2003 WJ 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Redmond
Posts: 8,532
I have the exact same problem. My solution? Garmin. Works way better anyway.
billzcat1 is offline  
post #3 of 19 Old 11-17-2010, 09:03 PM Thread Starter
BransJeep
Registered User
2000 WJ 
 
Join Date: Sep 2008
Location: Reno
Posts: 453
haha might end up with one..but i hate having things that dont work

-Brandon
2000 WJ
4.0, 42re, 242
4.5 inch lift, front Ironman 4x4 adjustable CA's
RB1 and full J&L audio setup
Rola roof rack
BransJeep is offline  
post #4 of 19 Old 11-17-2010, 10:49 PM Thread Starter
BransJeep
Registered User
2000 WJ 
 
Join Date: Sep 2008
Location: Reno
Posts: 453
bump^ any suggestions

-Brandon
2000 WJ
4.0, 42re, 242
4.5 inch lift, front Ironman 4x4 adjustable CA's
RB1 and full J&L audio setup
Rola roof rack
BransJeep is offline  
post #5 of 19 Old 11-18-2010, 08:58 PM Thread Starter
BransJeep
Registered User
2000 WJ 
 
Join Date: Sep 2008
Location: Reno
Posts: 453
FIXED! for any one that is interested in fixing thiers it can be done..it take some patience and a little know how. I figured i might as well try to see whats wrong so what i did was take the face off the radio..then the top casing..about 8 phillips screws.
then you have access to the cd slot and drive motors etc...there is four phillips screws the hold this unit in plce. remove them...then with a flashlight locate where the laser sits..use a q-tip with a little windex on it and clean the laser...i had a noticable amount of filth on mine..then with a dry q-tip polish it up and reinstall...it has worked all day today with no isues at all and even plays the cd's faster hopefully this works for others if they try it

-Brandon
2000 WJ
4.0, 42re, 242
4.5 inch lift, front Ironman 4x4 adjustable CA's
RB1 and full J&L audio setup
Rola roof rack
BransJeep is offline  
post #6 of 19 Old 05-18-2011, 10:01 AM
LAjeep
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Madison
Posts: 190
Quote:
Originally Posted by BransJeep View Post
FIXED! for any one that is interested in fixing thiers it can be done..it take some patience and a little know how. I figured i might as well try to see whats wrong so what i did was take the face off the radio..then the top casing..about 8 phillips screws.
then you have access to the cd slot and drive motors etc...there is four phillips screws the hold this unit in plce. remove them...then with a flashlight locate where the laser sits..use a q-tip with a little windex on it and clean the laser...i had a noticable amount of filth on mine..then with a dry q-tip polish it up and reinstall...it has worked all day today with no isues at all and even plays the cd's faster hopefully this works for others if they try it
Did this fix your problem or did the error message return? Mine is doing the same thing and works for about 15 minutes before I get the error message. I thought I had a bad disc but if this work, then I'll try.

Others can chime in

2007 GC Limited 2WD Hemi
LAjeep is offline  
post #7 of 19 Old 05-18-2011, 12:22 PM
jdrogers
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Sep 2006
Location: Scottsdale, AZ
Posts: 704
Quote:
Originally Posted by BransJeep View Post
FIXED!...use a q-tip with a little windex on it and clean the laser...
I did a similar fix on mine... I purchased a DiscWasher WET DVD/CD cleaning disk and after using it, all my read errors went away. Got the cleaner on eBay for like $7.

2002 WJ Limited, Stone White, 4.7L H.O., Quadra Drive
OME Springs, MX6 Shocks, BFG 265/70R17 All-Terrain, Level 8 Tracker Wheels
Scottsdale, AZ
jdrogers is offline  
post #8 of 19 Old 05-18-2011, 01:36 PM
LAjeep
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Madison
Posts: 190
Quote:
Originally Posted by jdrogers View Post
I did a similar fix on mine... I purchased a DiscWasher WET DVD/CD cleaning disk and after using it, all my read errors went away. Got the cleaner on eBay for like $7.
Thanks jdrogers. I am into the disassembly but man, there is a lot of disassembly to get to the laser and not even sure I can get to it. I guess I need one of those wet cleaners if all else fails. Sure woulda been easier.

2007 GC Limited 2WD Hemi
LAjeep is offline  
post #9 of 19 Old 05-18-2011, 02:01 PM Thread Starter
BransJeep
Registered User
2000 WJ 
 
Join Date: Sep 2008
Location: Reno
Posts: 453
Quote:
Originally Posted by jdrogers View Post
I did a similar fix on mine... I purchased a DiscWasher WET DVD/CD cleaning disk and after using it, all my read errors went away. Got the cleaner on eBay for like $7.
been a year with no errors now!

-Brandon
2000 WJ
4.0, 42re, 242
4.5 inch lift, front Ironman 4x4 adjustable CA's
RB1 and full J&L audio setup
Rola roof rack
BransJeep is offline  
post #10 of 19 Old 05-19-2011, 06:20 AM
LAjeep
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Madison
Posts: 190
Finished the cleaning and put all back together and everything seems to be good so far; only time will tell. There is a lag of actual position vs. location shown on map that wasn't happening before. Maybe the result of unhooking the unit and it may have to relearn positioning or something. We'll see!

2007 GC Limited 2WD Hemi
LAjeep is offline  
post #11 of 19 Old 12-02-2012, 07:29 PM
dukeryder
Registered User
1995 YJ Wrangler 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Boulder
Posts: 141
Wj

Quote:
Originally Posted by BransJeep View Post
FIXED! for any one that is interested in fixing thiers it can be done..it take some patience and a little know how. I figured i might as well try to see whats wrong so what i did was take the face off the radio..then the top casing..about 8 phillips screws.
then you have access to the cd slot and drive motors etc...there is four phillips screws the hold this unit in plce. remove them...then with a flashlight locate where the laser sits..use a q-tip with a little windex on it and clean the laser...i had a noticable amount of filth on mine..then with a dry q-tip polish it up and reinstall...it has worked all day today with no isues at all and even plays the cd's faster hopefully this works for others if they try it


Ok this is the only thing that helped to fix mine; and it was a PITA! I did 2 different cleaner CDs, one DVD specific the other a Wet one, neither worked. Once you get the top off of the unit you'll have to remove a tiny screw holding a 3 piece mechanism in place, reinstalling that piece is the most PITA step. I couldn't access the lens without removing that piece.
dukeryder is offline  
post #12 of 19 Old 03-22-2013, 05:32 AM
AOR
Registered User
2000 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2009
Location: Maryland
Posts: 180
I read this post which helped me but I wanted to add some feedback. I purchased an RB1 off ebay which was said to work great. It was not able to read any of the 4 NAV discs I have so I tried a wet disc cleaner twice and still it would not read the disc. I took the radio apart since the seller never responded to me with nothing to lose and on my model I found that I did not need to remove the face of the radio or the 4 screws that hold the mechanism in. I tried that first but was not not able to access the laser lens. I read that someone else had removed the small screw and took apart the three piece thing on top of the lens area. I took pictures first so I would know how it went back together.
It was a pain but with the help of my 8 year old using 2 picks I was able to slide the top piece back in and put the screw back in it. If I had to do it again I would be able to do the entire procedure in about 10 minutes once the radio was on the bench. I cleaned the lens both the copper colored area and the little green one with a Q-tip with rubbing alcohol and I put the radio back in and so far so good it is now working! I would not have known what to do if I did not find this thread thanks and I hope my posting helps others
Attached Thumbnails
IMG_2841.jpg  
AOR is offline  
post #13 of 19 Old 03-22-2013, 09:10 AM
LAjeep
Registered User
2007 WK 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Madison
Posts: 190
The disassembly and lens cleaning fixed mine for a while but then started acting up again so I got a "new" disc and everything worked fine then. Contact WJchris on this forum and he can fix you up. I sold the vehicle about a year ago with the RB1 in it but was working fine then.

2007 GC Limited 2WD Hemi
LAjeep is offline  
post #14 of 19 Old 12-09-2013, 08:41 AM
Oclvframe
Registered User
2003 TJ Wrangler 
 
Join Date: Nov 2011
Location: Cumming
Posts: 35
Does anyone have a photo of what exactly you need to clean and how the best way to clean it is? I see the carrier for the laser but not sure if that is all I need to clean or not.

-r
Oclvframe is offline  
post #15 of 19 Old 02-08-2014, 02:18 PM
Bermuda39
Registered User
 
Join Date: Feb 2014
Location: Lithonia
Posts: 2
RB 1 Disc Error

Thanks for all the input on RB1 radio......I have tried all but failed what is my next step that would not be so expensive.
I have bought a new Nav disc, the last release Part # 05064033AL from 2013 on ebay, then I cleaned the lens with alcohol and q-tips and then used compressed air in the unit which was very clean and my last attempt was to buy a DVD/CD lens cleaner. I still have the same problem from when I started out......*Reading disc error message* What would be my next step before I purchase a new unit. Please help me out. Thanks !
Bermuda39 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
Goin crazy CBates75 WJ Grand Cherokee Forum 12 10-28-2010 08:22 PM
Crazy O2 sensor issue, very confusing please look! JAC1502 WJ Grand Cherokee Forum 15 07-16-2010 11:00 AM
4.7 Won't Start. Gauges going crazy. Islesfan079 WJ Grand Cherokee Forum 5 06-29-2010 12:25 PM
Jeep shakes like crazy bassfisher999wj WJ Grand Cherokee Forum 13 05-20-2010 04:10 PM
Got some crazy OBD II readings steelstr45 WJ Grand Cherokee Forum 40 04-08-2010 06:34 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome