Odd steering noise - video included - JeepForum.com

Reply
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 21 Old 10-28-2013, 08:58 PM Thread Starter
Booztd3
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Peoria IL
Posts: 13
Odd steering noise - video included

Guys

I don't post here often but a friend of mine dropped her Jeep off with me for diagnosis the other day and I'm having difficulty pinpointing the issue. I know audible issues are difficult to determine when you're not on the scene but I figured I'd try my best.

She has an 02' WJ 4.7 and the PS Pump took a dump a few months ago. From what I am told, immediately after the PS pump was replaced this sound appeared. You have to finesse the wheel to get it to make the noise but it happens often enough while driving that it needs fixed

(sound is much more audible ~20 second mark)


Initially it sounds like its coming from the column area but I've popped the panels off and it doesnt seem like it really is. Part of me is thinking the sound is resonating back through into the cabin from the steering shaft but this is hard to diagnose with a 1 man operation.

Another part of me thinks she may have gotten a bad pump out of the box. She complains the steering is a little stiffer compared to what it used to be but I have no idea what it felt like me before so its hard to judge. I have also verified that the system is bled and the fluid level is appropriate.

Thanks in advance


1990 300ZX
RB26, S366, E85, 5spd
770rwhp @ 30psi
10.2 @ 141mph
Booztd3 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 21 Old 10-28-2013, 09:00 PM
js12278
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: Springfield
Posts: 569
Sounds like a pump to me.
js12278 is offline  
post #3 of 21 Old 10-28-2013, 09:02 PM Thread Starter
Booztd3
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Peoria IL
Posts: 13
The odd thing is that you put your head right up next to that pump (I had her turn the wheel when she dropped it off) and the noise doesnt appear to be anywhere around the physical pump. Unless the pump is groaning, resonating through the hyd lines and being backfed up through the wheel.

1990 300ZX
RB26, S366, E85, 5spd
770rwhp @ 30psi
10.2 @ 141mph
Booztd3 is offline  
post #4 of 21 Old 10-28-2013, 09:07 PM
js12278
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Mar 2013
Location: Springfield
Posts: 569
I was going to edit my post and add exactly what you posted. Sounds like resonance.
js12278 is offline  
post #5 of 21 Old 10-28-2013, 10:10 PM
turpehar
Web Wheeler
 
turpehar's Avatar
1977 CJ5 
 
Join Date: Apr 2007
Location: Central, IL
Posts: 1,232
Garage
Quote:
Originally Posted by Booztd3 View Post
The odd thing is that you put your head right up next to that pump (I had her turn the wheel when she dropped it off) and the noise doesnt appear to be anywhere around the physical pump. Unless the pump is groaning, resonating through the hyd lines and being backfed up through the wheel.
I vote resonance. Newb

I've been married so long I don't bother looking
both ways before crossing the road.


(Trial + error)*Upgrades) - $ = (mac-n-cheese/hot dogs)+experience

https://www.facebook.com/CentralILOffRoad

http://centraliloffroad.com/
turpehar is offline  
post #6 of 21 Old 10-29-2013, 10:18 AM
joeisalsocool
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Oct 2012
Location: Mattydale
Posts: 54
I'd go out and get yourself a mechanics stethoscope to start.
It's a great tool that will assist you with all audible related issues.

Results @ Amazon.com
joeisalsocool is offline  
post #7 of 21 Old 10-29-2013, 11:03 AM
b00sted4banger
Registered User
 
Join Date: Oct 2013
Location: Orlando
Posts: 11
Just picked up a 2001 to daily and have a little fun with, and it does the same exact thing only it doesn't do it all the time. I thought the same of the noise potentially coming just from the dash but i guess you debunked that. If you discover what it is can you please report it back in here? Its on my list of things to fix
b00sted4banger is offline  
post #8 of 21 Old 10-29-2013, 12:48 PM Thread Starter
Booztd3
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Peoria IL
Posts: 13
I'm having the pump warrantied out and going to try and swap it tonight. Will update the thread once I know more

1990 300ZX
RB26, S366, E85, 5spd
770rwhp @ 30psi
10.2 @ 141mph
Booztd3 is offline  
post #9 of 21 Old 10-29-2013, 07:13 PM Thread Starter
Booztd3
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Peoria IL
Posts: 13
Well back to square one. New pump yielded the same damned noise.

1990 300ZX
RB26, S366, E85, 5spd
770rwhp @ 30psi
10.2 @ 141mph
Booztd3 is offline  
post #10 of 21 Old 10-29-2013, 08:17 PM Thread Starter
Booztd3
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Peoria IL
Posts: 13
Put some lithium grease on the rubber bushing that sits in the firewall for the steering shaft and also on the steering shaft u-joints. No change

I'm beginning to think its the steering gear box itself. Need a helper so I can dig in there and poke around

1990 300ZX
RB26, S366, E85, 5spd
770rwhp @ 30psi
10.2 @ 141mph
Booztd3 is offline  
post #11 of 21 Old 10-30-2013, 08:57 AM
BlueJc
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Sep 2013
Location: UK,Great Britain, 51st state of USA
Posts: 367
Do you have the correct PS fluid. Could this be an air lock somwhere?

2002 2.7 CRD Jeep grand Cherokee Ltd. You can take a horse to water but a pencil must be lead!
BlueJc is offline  
post #12 of 21 Old 10-30-2013, 09:14 AM Thread Starter
Booztd3
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Peoria IL
Posts: 13
The fluid I used meets the Chrysler spec and I had the vehicle up in the air for 5+ minutes rotating from lock to lock in an attempt to bleed the system out - I doubt it is a hydraulic issue. It really just sounds like two pieces of rubber having high friction, or two whales mating........either way

1990 300ZX
RB26, S366, E85, 5spd
770rwhp @ 30psi
10.2 @ 141mph
Booztd3 is offline  
post #13 of 21 Old 10-30-2013, 09:19 AM
bugaboots
Registered User
2002 WJ 
 
Join Date: Feb 2012
Location: faribault
Posts: 154
Does the noise still occur if you play with the wheel while the engine is not running?

1995 Cherokee 4.0 Stock(for now)
2002 Grand Cherokee Sport, OME HD lift, Bilstien 5100's, 63mm Bored t-body, IRO 2.5 exaust, 245/75/16 Revo2, Front tow hooks, 4.6L long rod stroker, Factory Jeep brush gaurd
bugaboots is offline  
post #14 of 21 Old 10-30-2013, 09:21 AM Thread Starter
Booztd3
Registered User
 
Join Date: Mar 2009
Location: Peoria IL
Posts: 13
Its impossible to replicate with the engine off because you have no steering assist. You have to turn the wheel kind of fast (you can see in the video) to get it to happen.

It also does not exist if you have the front end off of the ground. I suspect this is simply because there is no "load" on any of the associated steering components.

1990 300ZX
RB26, S366, E85, 5spd
770rwhp @ 30psi
10.2 @ 141mph
Booztd3 is offline  
post #15 of 21 Old 10-30-2013, 09:41 AM
Jeeples
Moderator
 
Jeeples's Avatar
2000 WJ 
 
Join Date: Jul 2006
Location: forum/f310/
Posts: 6,535
Check these out before doing any other work:

http://www.wjjeeps.com/tsb.htm#STEERING

I'm at work and don't really have the best quality speakers to listen to your noise, but if I had to guess, I'd take a look at TSB# 1900203

His: '00 WJ 4.7 Limited- Some stuff

Hers: '03 WJ 4.7 Laredo- Some more stuff

Build Thread

Quote:
Originally Posted by wjjeep19 View Post
It is what Jeeples has *PARTIALLY* stated.
Jeeples is online now  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome