I blowed up another PS pump! WTF!?!? - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 9 Old 03-22-2010, 08:21 AM Thread Starter
Crewdude007
What, me worry?
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bel Air, MD
Posts: 533
I blowed up another PS pump! WTF!?!?

2000 WJ, 4.0L, about 165K, no lift, not wheeled, DD.

My factory original PS pump on my WJ died in November with about 160K on it so I replaced it. Followed all the advice I could find, i.e. used the correct fluid, bled all the air out, etc. Well, the replacement pump died on me on Saturday. I was sitting at a stop light when I saw smoke and smelled something burning. Sure enough, the pump had puked all over itself. Now I need to get the replacement replaced. It lasted less than 4 months. What did I do wrong? Was this just a bad pump? Should I install an inline filter to get rid of any crap that may still be in the lines? Any advice?

BTW, I did search for this first. I just want to hear what you all have to say.


Currently Jeepless
2001 XJ - SOLD
2000 WJ - SOLD
Crewdude007 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 Old 03-22-2010, 12:12 PM
kadetklapp
Registered User
1997 XJ Cherokee 
 
Join Date: May 2008
Location: Indiana
Posts: 1,355
Reman pump? My guess is a junk pump. Unless you got a factory new part from the dealer, it's a crap shoot. Does your Jeep have a power steering cooler? If so, it's possible that fluid is not getting cycled back into the reservoir fast enough or at all.

**1997 Jeep Cherokee SE**
Former Police Car assigned to 54-26, RIP.
kadetklapp is offline  
post #3 of 9 Old 03-22-2010, 01:01 PM
ZeeJay1997
Registered User
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 8,580
If it's the reservoir seal, be sure your cap is venting reservoir pressure out
ZeeJay1997 is offline  
post #4 of 9 Old 03-22-2010, 03:59 PM
bigbill888
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Nov 2009
Location: michigan
Posts: 969
You just have a leak somewhere. I bet the pump is fine.

96 ZJ Laredo, 4.0, 242, 230K
95 ZJ Limited, 4.0, 242, 140K
98 XJ Sport, 4.0, 231, 140K
All work well
bigbill888 is offline  
post #5 of 9 Old 03-22-2010, 04:25 PM
ratmonkey
R.I.P.
 
ratmonkey's Avatar
1997 ZJ 
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 19,793
the high pressure hose likes to take a dump from time to time. check that out before you throw another pump at it.

'97 zj 5.2, some stuff, some other suff, and some things that even work sometimes.

ratmonkey is offline  
post #6 of 9 Old 03-22-2010, 04:26 PM
ZJcrawler45
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Mar 2007
Location: Cbus, OHIO
Posts: 1,112
you "blowed" it up? lolllllllllll its blew

Captain Nate
ZJcrawler45 is offline  
post #7 of 9 Old 03-23-2010, 08:13 AM Thread Starter
Crewdude007
What, me worry?
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bel Air, MD
Posts: 533
Quote:
Originally Posted by bigbill888 View Post
You just have a leak somewhere. I bet the pump is fine.
I'm sure it's not just a leak. I checked it periodically b/c it made noise at full lock turns ever since it was installed and there wasn't a drop of ps fluid anywhere until it died. Then it was everywhere. It was pouring out the top of the reservoir even with the cap still on and tight.

Quote:
Originally Posted by ratmonkey View Post
the high pressure hose likes to take a dump from time to time. check that out before you throw another pump at it.
I replaced that hose when I put the pump in. It's only 4 months old as well. I'd rather just replace the pump since it's under warranty instead of spending a week fighting with the hose.

Quote:
Originally Posted by ZJcrawler45 View Post
you "blowed" it up? lolllllllllll its blew
Lol. I know.

When I install the new pump (probably tomorrow), should I flush the old fluid out of the lines first?

Currently Jeepless
2001 XJ - SOLD
2000 WJ - SOLD
Crewdude007 is offline  
post #8 of 9 Old 03-23-2010, 08:44 AM
StellaTheZJ
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Jan 2009
Location: BC
Posts: 629
There's a TSB on the WJs for hoses that rub each other. Usually the owner complains about a noise or vibration, and the dealership bends them a bit further apart or something. Check this out just in case it's a hose that's rubbed through. I think you'll find info on this on on WJJeeps.com - Jeep Grand Cherokee WJ 1999-2004
StellaTheZJ is offline  
post #9 of 9 Old 03-23-2010, 12:33 PM
bigbill888
Registered User
1996 ZJ 
 
Join Date: Nov 2009
Location: michigan
Posts: 969
Quote:
Originally Posted by Crewdude007 View Post
I'm sure it's not just a leak. I checked it periodically b/c it made noise at full lock turns ever since it was installed and there wasn't a drop of ps fluid anywhere until it died. Then it was everywhere. It was pouring out the top of the reservoir even with the cap still on and tight.
Making noise at full lock is normal. Put another pump in, it's your $$

96 ZJ Laredo, 4.0, 242, 230K
95 ZJ Limited, 4.0, 242, 140K
98 XJ Sport, 4.0, 231, 140K
All work well
bigbill888 is offline  
Reply

Tags
power steering pump , pump , steering

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Similar Threads
Thread Thread Starter Jeep Forums Replies Last Post
water pump + power steering pump z rated ZJ Grand Cherokee Forum 3 09-16-2014 05:50 AM
New power steering pump and pressure hose, now excessive pump noise Jeeples ZJ Grand Cherokee Forum 14 03-15-2011 03:59 PM
New aftermarket high quality fuel pump? second pump in 3 years?!!!!? SPL Tech ZJ Grand Cherokee Forum 8 11-02-2010 05:12 PM
'96 GC 5.2 -- Oil pump help please.... gp49 ZJ Grand Cherokee Forum 2 11-08-2006 03:24 PM
Fuel pump wont pump Sakman ZJ Grand Cherokee Forum 14 05-15-2006 06:41 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome