Fueling Problems - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 02-04-2013, 02:00 PM Thread Starter
cezza168
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Location: Manchester, UK
Posts: 5
Wj Fueling Problems

2005 WJ Grand Cherokee 2.7 Diesel

I purchased the car in May 2012 and it ran fine until it was serviced in October. As part of the service the existing EDM fuel filter was replaced with a new EDM fuel filter. Almost immediately the engine became hard to start and would cutting out at speed when repeatedly put under load such as accelerating down a motorway slip road, lifting of the gas, accelerating again to get into the flow of the traffic and lifting off again. OBD also logged P1130 (fuel rail pressure problems). The fuel filter was swapped for another EDM, and then swapped again for genuine Jeep one, and the problems was cured until....

Early January the same poor starting and cutting out issues occurred again, but this time no fault code was logged. Starting was very poor but improved using ether/easy start. Did a leak off test and found No.4 injector was returning about 4 times as much fuel as the others. Replaced it. This made things a bit better, but not much:
  • When the car has been stood for less than 12 hours it starts and runs fine.
  • When it has been stood for more than 12 hours and the temperature is more than 5C it starts badly, but does start.
  • When it has been stood for more than 12 hours and the temperature is less 5C it will only start with ether/easy start.
  • And annoyingly it also cut out on the motorway again today.
Any suggestions gratefully received

Ceri

cezza168 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 02-05-2013, 03:10 AM
cmp77
Registered User
2003 WJ 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Wooster
Posts: 150
Motorway?
cmp77 is offline  
post #3 of 8 Old 02-05-2013, 03:10 AM
cmp77
Registered User
2003 WJ 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Wooster
Posts: 150
2005 wj ??????
cmp77 is offline  
post #4 of 8 Old 02-05-2013, 03:14 AM Thread Starter
cezza168
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Location: Manchester, UK
Posts: 5
Motorway = Freeway
Sliproad = entry/exit ramp
Yes 2005, they still sold the WJ in europe in 2005
cezza168 is offline  
post #5 of 8 Old 02-05-2013, 06:01 AM
itsmeonjeep
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Sep 2011
Location: Wishaw
Posts: 261
Dampness?

Sent from my iJeep

Grand Cherokee 1999 WJ. 4.0L I6 with nothing upgraded as yet! Just trying to keep the car on the road...
itsmeonjeep is offline  
post #6 of 8 Old 02-25-2013, 11:29 AM Thread Starter
cezza168
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Location: Manchester, UK
Posts: 5
Ok, an update on this....

The car was parked nose down for a change over the weekend at in-laws (nice clean driveway unlike mine!) After starting it yesterday morning (on easystart) there was a wet stripe side to side on the ground. Looking around the front of the engine I could now see diesel leaking from or close to the fuel pump at the front of the engine and the main belt was wet with diesel. I guess the diesel has then been flung off when started. I don't normally see this as the jeep is usually parked nose up and the diesel must have been dripping back wards and not onto the belts. This probably explains poor starting due to lack of fuel and the cut out at speed with air being entrained.

I'll get this stripped down over the next couple of days and come back with another update.

Cezza
cezza168 is offline  
post #7 of 8 Old 02-25-2013, 11:37 AM
alfaitalia
CRD Pilot!
 
alfaitalia's Avatar
2004 WJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: Bognor
Posts: 5,820
High pressure pump has gone. That the three lobed pump at the front. Had the same prob myself. About the only thing that can cause cutting out under load. See my thread on how to replace it. About 200 exchange on ebay.

If you can't fix it with a hammer, you've got yourself an electrical problem!
alfaitalia is offline  
post #8 of 8 Old 09-19-2013, 02:19 PM Thread Starter
cezza168
Registered User
 
Join Date: Nov 2007
Location: Manchester, UK
Posts: 5
Finally fixed it!
High pressure pump was leaking - replaced that, still faulty
Did another leak off test - decided to replace four remaining injectors, still faulty
Replaced low pressure / lift pump - still faulty
Replaced pressure regulator / DRV valve - success !

Now have a working car for winter

Cezza
cezza168 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome