42re diagnosis - JeepForum.com

LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 Old 01-30-2014, 02:03 AM Thread Starter
Registered User
2000 WJ 
Join Date: Aug 2013
Location: gloversville
Posts: 19
Unhappy 42re diagnosis

so i just put another engine in my jeep and when i started it up and checked for leaks i had tranny fluid leaking out of the bell housing. i did replace the pump seals and torque converter prior to putting the motor in and the motor and trans went in at once. the torque converter was fully seated in the tranny before putting the two together and the motor started and ran high idle due to timing issues but besides that normal. what did i do wrong? any ideas?

clute75 is offline  
Sponsored Links
post #2 of 3 Old 01-30-2014, 07:20 AM
Registered User
2002 WJ 
Join Date: Feb 2010
Location: Wyoming, Michigan
Posts: 1,078
Could be a seal not installed properly or a bad converter sealing surface. also the transmission vent is on the pump and fluid could be too full. Try cleaning it out and running it and see what happens.

2002 WJ 4.0 3" IRO, ES9000 shocks. Midland CB. 245/75R16 Dunlop M/T.
HydroLocked Offroad
88yjproject is offline  
post #3 of 3 Old 01-30-2014, 03:25 PM Thread Starter
Registered User
2000 WJ 
Join Date: Aug 2013
Location: gloversville
Posts: 19
i pulled the tranny and pump today and checked all the gaskets and seals they were all good . when it starts it sounds like the torque converter clunks into place so we are going to go back and make sure we got the converter for the 42re not the 44
clute75 is offline  

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.

Email Address:


Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.

Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome