00 wj 4.0 selectrac transmission problem please help!!!! - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 8 Old 01-30-2014, 06:48 AM Thread Starter
dghvac638
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Location: Holtsville
Posts: 4
Unhappy 00 wj 4.0 selectrac transmission problem please help!!!!

hey guys im new here i just bought a 2000 grand cherokee with only 82,000 miles. when i looked at truck and drove it everything was fine and shifted perfectly. the next day i got in it and when u go from either park or drive to rev or drive it dosent move untill the rpms go up every other gear shifts just fine no noises or clunks!! it seems to get a little better as the jeep warms up do i need to replace the tranny? or does someone have any clue what i can do please help thank you!!!

dghvac638 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 Old 01-30-2014, 07:00 AM
alfaitalia
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Feb 2011
Location: Bognor
Posts: 6,186
Hows the fluid level? That would be my first place to look.

If you can't fix it with a hammer, you've got yourself an electrical problem!
alfaitalia is offline  
post #3 of 8 Old 01-30-2014, 09:18 AM Thread Starter
dghvac638
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Location: Holtsville
Posts: 4
yes that was the first thing i did the fluid level is perfect! it also seems to get a little better as the tranny warms up?
dghvac638 is offline  
 
post #4 of 8 Old 01-30-2014, 10:42 AM
grussell
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: May 2013
Location: Denver
Posts: 599
What color is the fluid and how does it smell. Have someone put the transmission in drive with their foot on the brake and then check the level on the dipstick.

2001 GC Laredo 4.0 4x4 - Black l 2001 GC Laredo 4.0 4x4 - Silver
grussell is offline  
post #5 of 8 Old 01-30-2014, 10:43 AM Thread Starter
dghvac638
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Location: Holtsville
Posts: 4
The fluid looks like it was just replaced! It looks and smells fine! I will try that
dghvac638 is offline  
post #6 of 8 Old 01-31-2014, 09:14 AM
grussell
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: May 2013
Location: Denver
Posts: 599
Does it slip in all drive gears, 1,2 etc or just reverse and drive?

2001 GC Laredo 4.0 4x4 - Black l 2001 GC Laredo 4.0 4x4 - Silver
grussell is offline  
post #7 of 8 Old 02-01-2014, 08:37 AM Thread Starter
dghvac638
Registered User
 
Join Date: Jan 2014
Location: Holtsville
Posts: 4
Just reverse and drive all other shifting and driving is fine!
dghvac638 is offline  
post #8 of 8 Old 02-02-2014, 09:35 AM
grussell
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: May 2013
Location: Denver
Posts: 599
The chart from the FSM indicates the front clutch is slipping for reverse and the overdrive clutch is slipping for drive.
Attached Thumbnails
Chart.GIF  

2001 GC Laredo 4.0 4x4 - Black l 2001 GC Laredo 4.0 4x4 - Silver
grussell is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome