Hard starting - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > WK2 Grand Cherokee Forum > Hard starting

New For October! Flowmaster Black Ceramic Coated 304S ExhaNew For October! Flowmaster Black Ceramic Coated 304S ExhaPremium LED Lighting by VISION X, Proudly sold at ROCKRIDG

Reply
Unread 08-20-2013, 06:43 AM   #1
rlj
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Atlanta
Posts: 446
Hard starting

Anyone have this issue? Once in a while when you engage the ignition button, it turns over for 5-6 seconds but never starts. After another attempt it starts. Took it in today to get the pressure checked on the fuel pump. Just wondering if it could be something else........

__________________
"The problem with socialism is that eventually, you run out of other people's money."

2011 Jeep Grand Cherokee Overland
2007 Jeep Wrangler Sahara Unlimited
3.25" Rough Country lift
Nitto Trail grapplers 35-12.50R 17
AEV Pintler 17x9 Silver Wheels
AirAid CAI
Superchips @ 93 Tune
and a bunch of other stuff......
rlj is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-22-2013, 11:36 AM   #2
overland_HO
Registered User
2013 WK 
 
Join Date: Jun 2008
Location: SLC, UT
Posts: 252
Quote:
Originally Posted by rlj View Post
Anyone have this issue? Once in a while when you engage the ignition button, it turns over for 5-6 seconds but never starts. After another attempt it starts. Took it in today to get the pressure checked on the fuel pump. Just wondering if it could be something else........
Sounds odd to me, never had or heard of that issue..Keep us updated!
__________________
13 Grand Cherokee Trailhawk HEMI|QDII|QL|ORAII
14 Silverado LT 3500|DMax|Allision|Z71
overland_HO is online now   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-23-2013, 06:15 AM   #3
rlj
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Atlanta
Posts: 446
My mechanic said there was a TSB concerning the issue and installed a software update. So far it hasn't happened since however he mentioned that the TSB made clear it improves the issue however it's not 100%. The good news, the re-flash was also suppose to fix numerous other things like upshifting, downshifting, and a host of others. So far the Jeep does seem drive better and a lot smoother......

TSB #
08-025-12

RRT#
12-026

DATE
04/14/12

TITLE
FLASH: HARD START, NO START, LONG CRANK, DRAINED BATTERY, RB2 RADIO WAKING UP AND CAUSING BATTERY DRAIN
__________________
"The problem with socialism is that eventually, you run out of other people's money."

2011 Jeep Grand Cherokee Overland
2007 Jeep Wrangler Sahara Unlimited
3.25" Rough Country lift
Nitto Trail grapplers 35-12.50R 17
AEV Pintler 17x9 Silver Wheels
AirAid CAI
Superchips @ 93 Tune
and a bunch of other stuff......
rlj is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-24-2013, 06:46 PM   #4
Matterhorn
Registered User
2012 WK 
 
Join Date: Jan 2012
Location: Springfield, NJ
Posts: 136
I've had a hard starting issue of a different fashion. I hear a thud or thump when my JGC starts in the morning.
Matterhorn is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-25-2013, 02:19 PM   #5
t-ray-foret
Registered User
2011 WK 
 
Join Date: Aug 2011
Location: berwick, la
Posts: 51
My wife was just telling me about this issue today i will have to check with my dealer about the reflash. I wonder since we are out of warranty if a reflash will cost me anything
t-ray-foret is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-25-2013, 04:47 PM   #6
BREJOLAW
Registered User
 
Join Date: Oct 2010
Location: WINDHAM
Posts: 25
Check out my thread above. Similar issue. Second time into dealership.
BREJOLAW is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-28-2013, 10:39 PM   #7
hobbie1
Registered User
2011 WK 
 
Join Date: May 2010
Location: Brentwood CA
Posts: 215
Mine had the following problems - rough idle, stalls, will not start. The TIPM was replaced today after a 3 week wait. Seems to idle better - not perfect but no longer like it is about to stall. I wrote an email to the Jeep CEO and managed to move to the top of the list. From what I'm hearing a 3 week wait is pretty good - Ha Ha. Now for the bad news, of the 700 or so built all are allocated. More bad news the dealer mentioned that the 2012's are now doing it. There was a 2012 sitting there in the service lane running. They were afraid to turn it off as the owner wanted to drive it home. I held the steering wheel and it had that nice almost mis fire feel while at idle. I smells RECALL as this is pretty bad stuff. As in Jeep dies in the middle of no where. The light mis idle is the start of the problem. Just an FYI I replaced the plugs - all 16 and it made no difference -the rough idle stayed till today after the new TIPM install.

__________________
__________________
2011 Overland 4X4 QDII QLII 5.7 - Adventure II
2012 RAM 2500 Cummins 4X4 Laramie Crew Cab
2005 Mercedes C-240 4-Matic
2013 Ford Mustang GT and 1966 Ford Mustang 289 5-SPD 289
hobbie1 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-30-2013, 07:24 AM   #8
GPV1
Registered User
2012 WK 
 
Join Date: Dec 2011
Location: , NY
Posts: 31
Same thing has started happening with mine, cranks for maybe 10 seconds no start. wait about 5 seconds and it ussually starts right up. Going to ask if the dealer has performed any of the TSB's listed below. I just got it back from the shop for a software update after the transmission defaulted to 4th gear and I had to limp it home.
GPV1 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-30-2013, 08:52 AM   #9
rlj
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Atlanta
Posts: 446
FYI, the TSB I had loaded stated that it's not 100% effective in fixing the hard start. And guess what, it's not! May have fixed some other issues like shifting and stuff however this morning it was another hard start. Started right up the second time. We have some other threads going with the same issue so hopefully we can figure it out sooner than later and it sounds like the 2012's are doing the same thing.
__________________
"The problem with socialism is that eventually, you run out of other people's money."

2011 Jeep Grand Cherokee Overland
2007 Jeep Wrangler Sahara Unlimited
3.25" Rough Country lift
Nitto Trail grapplers 35-12.50R 17
AEV Pintler 17x9 Silver Wheels
AirAid CAI
Superchips @ 93 Tune
and a bunch of other stuff......
rlj is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-30-2013, 10:13 AM   #10
SilverbackWK
Member
 
SilverbackWK's Avatar
2013 WK 
 
Join Date: Jan 2013
Location: Acworth, GA
Posts: 163
Quote:
Originally Posted by rlj View Post
Anyone have this issue? Once in a while when you engage the ignition button, it turns over for 5-6 seconds but never starts. After another attempt it starts. Took it in today to get the pressure checked on the fuel pump. Just wondering if it could be something else........
Had this same problem. It was random, and usually when cold. The engine would crank, but never start. If I waited a few minutes and tried again, it would start.

I had a bad Wireless Ignition Module, part number 5026535AJ. See http://www.jeepforum.com/forum/f309/...oblem-1553114/
__________________

2013 Grand Cherokee Altitude, 3.6L, 275/65/18 BF Goodrich TA KO, MTB KO 18", RRO 2.5" Lift, BWoody Extended Sway Bar Links, RRO Winch Mount with Combo Bar (modified), Warn Zeon 10-S Winch, RRO Sliders, Mopar Hitch and Tow Hooks, Rigid Industries Lights, GoPro Hero3 Black edition, Cobra 75WXST, 4' Firestik II
SilverbackWK is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 08-30-2013, 05:31 PM   #11
rlj
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Atlanta
Posts: 446
Quote:
Originally Posted by SilverbackWK View Post
Had this same problem. It was random, and usually when cold. The engine would crank, but never start. If I waited a few minutes and tried again, it would start.

I had a bad Wireless Ignition Module, part number 5026535AJ. See http://www.jeepforum.com/forum/f309/...oblem-1553114/
Thanks, I'll give it a shot. Nothing else has worked.......
__________________
"The problem with socialism is that eventually, you run out of other people's money."

2011 Jeep Grand Cherokee Overland
2007 Jeep Wrangler Sahara Unlimited
3.25" Rough Country lift
Nitto Trail grapplers 35-12.50R 17
AEV Pintler 17x9 Silver Wheels
AirAid CAI
Superchips @ 93 Tune
and a bunch of other stuff......
rlj is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools






Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.