2008 Jeep Liberty ESP/TCS Indicator lights stuck on - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Liberty Forums > KK Liberty Forum > 2008 Jeep Liberty ESP/TCS Indicator lights stuck on

Bestop underseat lock boxes @ oconee off road 706 534 9955Oconee Off-Road Now Offering Zone Off-Road Products!!!2007-2014 Jeep Wrangler Unlimited 4 Door Black Cargo Net (

Reply
Unread 01-27-2011, 10:26 AM   #1
tajee
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: Lowell, MA
Posts: 7
2008 Jeep Liberty ESP/TCS Indicator lights stuck on

This morning after pulling out of my driveway here in MA during a snow storm the ESP OFF message is being displayed on the dash along with the TCS Icon on the dash. I have shut the Jeep off twice to try and reset it but no luck.

Will this reset after it sits for a few hours? Is it possable some snow is stuck underneath?

tajee is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 10:43 AM   #2
Elt31987
Senior Member
 
Elt31987's Avatar
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Stoneham, Massachusetts
Posts: 944
Is it in 4WD Low? If not id disconnect the battery for 30 minutes then reconnect it.
__________________
---------------------------------------------------
2008 KK Liberty
Inferno Red
Daystar 2" Spacer Lift With SkyJacker Hydro Shocks
JBA Gen 5.5 Upper Control Arms
Rokmen Riddler 8.25 Differential Cover
2 KC Slimlite 100 Watt Driving Lights on JK Light Bar
245/75/16 All Terrains
Mopar Front Tow Hooks
Mopar Rear Tow Hook
Mopar Skids
Elt31987 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 10:53 AM   #3
tajee
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: Lowell, MA
Posts: 7
Yes I was driving in 4WD Low. Does that make a diference?
I have never seem the message and light stay on my entire 30min drive to work.
tajee is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 12:16 PM   #4
Elt31987
Senior Member
 
Elt31987's Avatar
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Stoneham, Massachusetts
Posts: 944
You dont want to drive in 4 LO unless your going through VERY deep snow or offroading and you need to climb a steep grade or go through deep mud. Driving on the streets of MA, 4WD Hi will be more than sufficent. The ESP off message in 4WD LO is normal. What this does is raises the threshhold for the ESP to allow the wheels to spin more. Also 4WD LO should not be driven over about 25 MPH. Put it in 4WD HI
__________________
---------------------------------------------------
2008 KK Liberty
Inferno Red
Daystar 2" Spacer Lift With SkyJacker Hydro Shocks
JBA Gen 5.5 Upper Control Arms
Rokmen Riddler 8.25 Differential Cover
2 KC Slimlite 100 Watt Driving Lights on JK Light Bar
245/75/16 All Terrains
Mopar Front Tow Hooks
Mopar Rear Tow Hook
Mopar Skids
Elt31987 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 12:19 PM   #5
Elt31987
Senior Member
 
Elt31987's Avatar
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Stoneham, Massachusetts
Posts: 944
Also i dont know if theyve cleaned your streets up yet but if the streets are only wet DO NOT use 4WD HI or LO as this will cause binding in the DriveTrain and damage the Transfer Case. Only use 4WD when there is a good amount of snow on the ground because there needs to be enough slippage for the wheels because the front and rear axles are locked together in 4WD
__________________
---------------------------------------------------
2008 KK Liberty
Inferno Red
Daystar 2" Spacer Lift With SkyJacker Hydro Shocks
JBA Gen 5.5 Upper Control Arms
Rokmen Riddler 8.25 Differential Cover
2 KC Slimlite 100 Watt Driving Lights on JK Light Bar
245/75/16 All Terrains
Mopar Front Tow Hooks
Mopar Rear Tow Hook
Mopar Skids
Elt31987 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 12:27 PM   #6
tajee
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: Lowell, MA
Posts: 7
I went back into 2WD and the messages still remained. Also tried 4WD HI and the same issue.

I went through a fairly large snow bank when pulling out of the driveway in reverse in 4WD LO
tajee is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 12:56 PM   #7
Elt31987
Senior Member
 
Elt31987's Avatar
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Stoneham, Massachusetts
Posts: 944
Its probably stuck in 4WD LO. Try rolling in Neutral under 5 MPH in 4WD LO then switch into 2WD. Or turn the key to the on position but dont start the Jeep, Hold the brake, Put it in Neutral, Then switch out of 4WD LO to 2WD
__________________
---------------------------------------------------
2008 KK Liberty
Inferno Red
Daystar 2" Spacer Lift With SkyJacker Hydro Shocks
JBA Gen 5.5 Upper Control Arms
Rokmen Riddler 8.25 Differential Cover
2 KC Slimlite 100 Watt Driving Lights on JK Light Bar
245/75/16 All Terrains
Mopar Front Tow Hooks
Mopar Rear Tow Hook
Mopar Skids
Elt31987 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 03:10 PM   #8
SuperRliBerty
Registered User
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Jan 2010
Location: Florida
Posts: 1,442
Tajee, ELT is absoulutely correct. click on the link below, click on the drivetrain that is in your KK and listen to the audio... also click on 2WD, 4WD HI and 4WD LO and listen to each audio.

http://www.jeep.com/en/4x4/how_syste.../selec_trac_2/
__________________
2008 Sport Liberty
Cold air intake*Trush (magnaflow) turbo muffler* Hypertech power program*
Hood Prop mod. Battery Quick Release mod.
Resonator removed (sounds like a V8 on start up)
SuperRliBerty is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 03:37 PM   #9
VMF
Registered User
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Jan 2009
Location: New York
Posts: 579
agree with ELT, you might have not put it in neutral when u were trying to get it out of 4lo.
also do you have command track II or selec track II
__________________
___________________________
2008 KK limited 4x4. Inferno Red
2009 JK Rubicon. Black
2004 UCF31. Black
2001 EM2. Inca pearl
2012 UD Limited. Royal Gray
VMF is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 04:13 PM   #10
tajee
Registered User
 
Join Date: Jan 2011
Location: Lowell, MA
Posts: 7
Am I supposed to have the Jeep in N to change over? I've always just placed it in park.

Not sure if I have track II or selec track II
tajee is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-27-2011, 04:27 PM   #11
Elt31987
Senior Member
 
Elt31987's Avatar
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Stoneham, Massachusetts
Posts: 944
Has to be in Neutral to switch into LO, HI you can be in Drive. If the Switch for 4WD says 4WD Auto its probably Selec Trac, If it says 4WD Lock, its probably Command Trac (Part Time)
__________________
---------------------------------------------------
2008 KK Liberty
Inferno Red
Daystar 2" Spacer Lift With SkyJacker Hydro Shocks
JBA Gen 5.5 Upper Control Arms
Rokmen Riddler 8.25 Differential Cover
2 KC Slimlite 100 Watt Driving Lights on JK Light Bar
245/75/16 All Terrains
Mopar Front Tow Hooks
Mopar Rear Tow Hook
Mopar Skids
Elt31987 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 02-02-2011, 08:48 PM   #12
Elt31987
Senior Member
 
Elt31987's Avatar
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Mar 2009
Location: Stoneham, Massachusetts
Posts: 944
Any update?
__________________
---------------------------------------------------
2008 KK Liberty
Inferno Red
Daystar 2" Spacer Lift With SkyJacker Hydro Shocks
JBA Gen 5.5 Upper Control Arms
Rokmen Riddler 8.25 Differential Cover
2 KC Slimlite 100 Watt Driving Lights on JK Light Bar
245/75/16 All Terrains
Mopar Front Tow Hooks
Mopar Rear Tow Hook
Mopar Skids
Elt31987 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 01-06-2013, 11:10 PM   #13
coolynglibrn
Registered User
 
Join Date: Jan 2013
Location: New lenox, IL
Posts: 1
Thanks

Thank you for this information. I had the same problem and driving it in neutral worked.
coolynglibrn is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.