Can't read error codes. - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 7 Old 07-11-2013, 08:02 AM Thread Starter
SIGP2101
Registered User
2006 KJ Liberty 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ottawa
Posts: 15
Can't read error codes.

No matter what I do I can't get my Jeep Liberty Limited 2006 3.7L to spell out codes for me. I am utilizing key method. I got CEL yesterday first time ever and I am curious where to start troubleshooting but can't get codes out.
Tried following methods:

Off-On
Off-On
Off-On, within 5 seconds, nothing

On-Off
On-Off
On-Off
On, within 5 seconds, nothing

Tried all of the above with pressing and without pressing trip reset button. but no codes. Can any one provide any advice? Is there any other method other than going to garage.

SIGP2101 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 Old 07-11-2013, 09:18 AM
tjkj2002
Registered User
2002 KJ Liberty 
 
Join Date: Dec 2009
Location: Colorado
Posts: 8,386
Some years that key trick does not work.

'02 Liberty sitting on 35" tires,HP44,RockJock60,and AtlasII t-case
tjkj2002 is offline  
post #3 of 7 Old 07-11-2013, 03:11 PM
DaveJKJ
Registered User
2005 KJ Liberty 
 
Join Date: Nov 2008
Location: stuck in the mud again
Posts: 1,092
Quote:
Originally Posted by tjkj2002 View Post
Some years that key trick does not work.
Yes, my 05MY will read codes with the key trick. They might have stopped it with the 06MY like the OP has? Not sure what years they stopped. Last I knew it worked with 02-05MY but not sure after that.

IIRC it is.......on....off......on.....off and then on .....and codes will display or it will say "done". Haven't done it for awhile now.

War Veterans Jeep Group #31
Black Jeep Society #217
DaveJKJ is offline  
post #4 of 7 Old 07-11-2013, 10:15 PM
streetglideok
Registered User
2005 KJ Liberty 
 
Join Date: Jul 2011
Location: Castle Pines
Posts: 3,151
Quote:
Originally Posted by SIGP2101 View Post
No matter what I do I can't get my Jeep Liberty Limited 2006 3.7L to spell out codes for me. I am utilizing key method. I got CEL yesterday first time ever and I am curious where to start troubleshooting but can't get codes out.
Tried following methods:

Off-On
Off-On
Off-On, within 5 seconds, nothing

On-Off
On-Off
On-Off
On, within 5 seconds, nothing

Tried all of the above with pressing and without pressing trip reset button. but no codes. Can any one provide any advice? Is there any other method other than going to garage.
Even with the key method, you still need a device to check for codes, as not all codes will always come up, and in many cases, if you don't wish to guess the part that is bad, you need datastream capability.
streetglideok is offline  
post #5 of 7 Old 07-12-2013, 01:39 AM
Billwill
Registered User
2002 KJ Liberty 
 
Join Date: Jul 2007
Location: Hoedspruit, in the Bush, South Africa
Posts: 1,311
Quote:
Originally Posted by SIGP2101 View Post
No matter what I do I can't get my Jeep Liberty Limited 2006 3.7L to spell out codes for me. I am utilizing key method. I got CEL yesterday first time ever and I am curious where to start troubleshooting but can't get codes out.
Tried following methods:

Off-On
Off-On
Off-On, within 5 seconds, nothing

On-Off
On-Off
On-Off
On, within 5 seconds, nothing

Tried all of the above with pressing and without pressing trip reset button. but no codes. Can any one provide any advice? Is there any other method other than going to garage.
The Trip Reset button has got nothing to do with it.
Holding in the Trip Reset button while turning ON the ignition will excercise the cluster...turns all cluster lamps on and moves the gauges around then ends with a display something like "2.4" which is the software level of the cluster.

I do not believe that the 2006 KJ supports the key method of pulling codes...they changed the protocol from PCI to CAN in 2006 and I think they decided not to have the key method anymore...rather have KJ owners pay the Dealership to have codes read

2002 2.5 Export CRD Manual 5 speed.
Billwill is offline  
post #6 of 7 Old 07-12-2013, 07:37 AM Thread Starter
SIGP2101
Registered User
2006 KJ Liberty 
 
Join Date: Jun 2013
Location: Ottawa
Posts: 15
Code is gone, CEL is gone. I cleaned IAC two days ago and CEL is off this morning. Jeep idling at 550 RPMS like brand new. Also noticed immediate fuel economy improvement.


THANKS to all for the input!
SIGP2101 is offline  
post #7 of 7 Old 07-15-2013, 09:56 AM
Luke09
Registered User
2005 KJ Liberty 
 
Join Date: Oct 2008
Location: Barrie, Canada
Posts: 188
The KJ gets cranky when that little bugger is dirty Glad to hear your runnin smooth.

2005 Liberty Renegade - Dark Khaki
Frankenlift IIP, Mobil1 Synth.& Filter, PIAA Extreme White, Amsoil EA Filter, Spidertrax 1.25, 245/75/16 Duratracs
Luke09 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome