mtnmarc's '99 WJ build thread - Page 42 - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > Models > Jeep Grand Cherokee & Commander Forums > Grand Cherokee General Discussion > mtnmarc's '99 WJ build thread

Introducing MONSTALINER™ UV Permanent DIY Roll On Bed LineDan's Old as Dirt Birthday Sale!GEARSHADE Pocket Tops in stock and available at ROCKRIDGE

Reply
Unread 06-10-2013, 03:40 PM   #616
mtnmarc
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: May 2009
Location: Grass Valley, CA
Posts: 1,484
Quote:
Originally Posted by TJSWJ View Post
Looks like its different than the 97 TJ. That could be your problem right there, you need to know for sure what year sensor your using. 97 TJ uses pin#1 for signal output, 01 TJ uses pin#3
I ordered it off rockauto. Using the 01 tj as a reference. Soooo I may need to switch the orange and white/orange wires.

I'll try the drill thing first and see where that takes me.

__________________
99 WJ hp44, 3 link, Eaton e locker, 14" foa coilovers in the front. 14 bolt, 4 link, grizzly locker, 12" foa coilovers in the rear. 5.38s and 37s
mtnmarc is offline   Reply With Quote
Unread 06-10-2013, 08:32 PM   #617
dillonjm
30mm @ 70/sec
 
dillonjm's Avatar
2003 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2003
Location: Warrensburg, MO
Posts: 3,908
Hey brother, get yours sorted out yet?

I wired up mine tonight and got it to work. Mine was pin 3-5 on the abs plug and pin 3 output from the sensor, not that it matters since yours could be opposite.
__________________
03 Rubi on 35's (Weekend Toy)

11 Ram 2500 - 6.7 Cummins (DD/Tow Rig)

05 Liberty Limited (Wife's): Minor mods, OME/JBA Suspension, 245 70/17 Duratracs
dillonjm is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 10:49 AM   #618
mtnmarc
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: May 2009
Location: Grass Valley, CA
Posts: 1,484
Quote:
Originally Posted by dillonjm View Post
Hey brother, get yours sorted out yet?

I wired up mine tonight and got it to work. Mine was pin 3-5 on the abs plug and pin 3 output from the sensor, not that it matters since yours could be opposite.
****! No. I didn't get to work on it last night. Went to Greg's shop to pick up the old axles andbull**** with him for a little . I'm gunna mess with it tonight at work. It may be the fact that the sensor I have is opposite of everyone else's.
__________________
99 WJ hp44, 3 link, Eaton e locker, 14" foa coilovers in the front. 14 bolt, 4 link, grizzly locker, 12" foa coilovers in the rear. 5.38s and 37s
mtnmarc is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 11:25 AM   #619
mtnmarc
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: May 2009
Location: Grass Valley, CA
Posts: 1,484
I did find a pin out of my sensor off their site.



Airtex part number 5S4684

I'll see what my wiring is compared to the sensor after work. And basically redo all the wiring again if I need to.
__________________
99 WJ hp44, 3 link, Eaton e locker, 14" foa coilovers in the front. 14 bolt, 4 link, grizzly locker, 12" foa coilovers in the rear. 5.38s and 37s
mtnmarc is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 02:54 PM   #620
dillonjm
30mm @ 70/sec
 
dillonjm's Avatar
2003 TJ Wrangler 
 
Join Date: Jun 2003
Location: Warrensburg, MO
Posts: 3,908
That's showing pin 3 as the signal output. That's how mine is wired up.
__________________
03 Rubi on 35's (Weekend Toy)

11 Ram 2500 - 6.7 Cummins (DD/Tow Rig)

05 Liberty Limited (Wife's): Minor mods, OME/JBA Suspension, 245 70/17 Duratracs
dillonjm is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 09:31 PM   #621
mtnmarc
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: May 2009
Location: Grass Valley, CA
Posts: 1,484
Bam!



So I got it figured out. For some reason, the green wire at the abs harness wasn't supplying 12v to the sensor when it is the power wire for the old left rear abs sensor.

At first I double checked all the connections and traced the wires, making sure signal, ground and power wires had good connections. Then key on, didn't get power at the sensor. Jumped power to the green wire and spun the sensor, bam! Had a speedo!!!! So there is some reason why I'm not getting power through that wire. I spliced it in to the abs power wire and now I'm getting a speedo. Using the 41 tooth gear, its dead on. 37s and 5.38s.
__________________
99 WJ hp44, 3 link, Eaton e locker, 14" foa coilovers in the front. 14 bolt, 4 link, grizzly locker, 12" foa coilovers in the rear. 5.38s and 37s
mtnmarc is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 09:42 PM   #622
AgitatedPancake
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: Nov 2004
Location: Sac, California
Posts: 3,937
Winning! Well done bud, glad it was something simple, and everything was already on the right track except for that one little quirk.

Now chop part of the sheetmetal bumper out from under your headlight, and open up the wheel well openings on the rear plastic bumper . When I flexed it the tires were just able to grab the bumper. Not by a ton though
__________________
To contact me, email Greg@Frobotfab.com
Frobot Fabrication Facebook
01 WJ 5 Speed Claytons LA's, 36" Iroks, 35 spline 9" rear, Custom Ruffstuff 60-9" front axle.
Build Thread: http://www.mallcrawlin.com/forum//showthread.php?t=7387
AgitatedPancake's Youtube Channel
AgitatedPancake is offline   Reply With Quote
Unread 06-11-2013, 09:49 PM   #623
mtnmarc
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: May 2009
Location: Grass Valley, CA
Posts: 1,484
Now just gotta fix the check engine light for the o2 sensors. Hahah.

I need to cut. Just been super busy lately. I'm off tomorrow, so I may get to choppin!!

The whole front end needs to come apart, again. So we will see what happens.

I'm just glad the speedo gremlin is gone.
__________________
99 WJ hp44, 3 link, Eaton e locker, 14" foa coilovers in the front. 14 bolt, 4 link, grizzly locker, 12" foa coilovers in the rear. 5.38s and 37s
mtnmarc is offline   Reply With Quote
Unread 06-12-2013, 08:40 AM   #624
wj4play
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Apr 2010
Location: Des Moines, Iowa
Posts: 1,173
Good job , I would have sworn you would have needed a compensatior to correct your speed. Glad it's dead on

Sent from iPhone
__________________
99 Grand, 37" and mostly factory - Raised tank and trimmed fenders etc
wj4play is offline   Reply With Quote
Unread 06-12-2013, 08:50 AM   #625
TJSWJ
Registered User
2001 WJ 
 
Join Date: Mar 2010
Location: Olmsted Falls, ohio
Posts: 2,274
NICE! Glad to hear you got it straightened out!
__________________
[URL="http://www.jeepforum.com/forum/f197/tjs-01-wj-build-thread-1023461/"]4.5" Claytons, 33's, 231hd, locked, and more. Click here for details[/URL]
TJSWJ is offline   Reply With Quote
Unread 06-12-2013, 09:47 AM   #626
mtnmarc
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: May 2009
Location: Grass Valley, CA
Posts: 1,484
Before, the green wire was sending voltage to the sensor. So Idk what happened but I'm glad its figured out.

Trans shifts way better now. Before it had harsh 2-1 shifts, and in the parking lot, it would lock up both rear tires and chirp them.

And I think it fixed my very slight stalling issue. It had only stalled a handful of times, but it would be at horrible times like at a stop light or coming off the freeway. Idle stays constant while down shifting rather than dipping under 500 while on the brakes.
__________________
99 WJ hp44, 3 link, Eaton e locker, 14" foa coilovers in the front. 14 bolt, 4 link, grizzly locker, 12" foa coilovers in the rear. 5.38s and 37s
mtnmarc is offline   Reply With Quote
Unread 06-12-2013, 01:20 PM   #627
Bama_WJ
Web Wheeler
 
Bama_WJ's Avatar
2001 WJ 
 
Join Date: Sep 2007
Location: Owens Cross Roads, AL
Posts: 3,766
Quote:
Originally Posted by mtnmarc View Post
Using the 41 tooth gear, its dead on. 37s and 5.38s.
Good info for me. Thanks.
__________________
Daniel
1 Ton WJ Build In Progress

The Daily: 2011 Chevy Cruze Eco - Trifecta tuned and 37+ MPG

Wife's Jeep: 2006 WK Overland - OME HD Lift, 265/70/17 BFG AT's, 1.25" SpiderTrax wheel spacers, 3" Gibson Cat-Back

North Alabama Jeep
42RE Vent Mod - Seal your transmission!
YouTube. - My Video Channel
Facebook - Wheeling Pictures/Videos
The Jeep Wave. Bringing it back.
Bama_WJ is offline   Reply With Quote
Unread 06-12-2013, 06:38 PM   #628
skain8
Under Construction
 
skain8's Avatar
2002 WJ 
 
Join Date: Oct 2004
Location: Reading, PA
Posts: 3,540
Glad you got it worked out. Its always the little **** that drives you bonkers with a swap like this.
__________________
Tom

'02 WJ: 4.7L, 5", HP44/9", 231HD, tall & skinny KM2's
'99 XJ: stock
'99 XJ: stolen
'06 XK: sold
231HD build guide
skain8 is offline   Reply With Quote
Unread 06-15-2013, 01:32 PM   #629
wj4play
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: Apr 2010
Location: Des Moines, Iowa
Posts: 1,173
You have the 4.0 right?


Edit: 4.7 I see

5:38 is not to steep for you on the highway and 37"s?

Sent from iPhone
__________________
99 Grand, 37" and mostly factory - Raised tank and trimmed fenders etc
wj4play is offline   Reply With Quote
Unread 06-17-2013, 04:50 PM   #630
mtnmarc
Registered User
1999 WJ 
 
Join Date: May 2009
Location: Grass Valley, CA
Posts: 1,484
Quote:
Originally Posted by wj4play View Post
You have the 4.0 right?


Edit: 4.7 I see

5:38 is not to steep for you on the highway and 37"s?

Sent from iPhone
Its not too bad. Its at 2200 rpm at 65 mph. I don't drive much freeway with it so I don't really care.
__________________
99 WJ hp44, 3 link, Eaton e locker, 14" foa coilovers in the front. 14 bolt, 4 link, grizzly locker, 12" foa coilovers in the rear. 5.38s and 37s
mtnmarc is offline   Reply With Quote
Reply
Thread Tools


Suggested Threads





Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.