cam questions - JeepForum.com

 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 5 Old 06-18-2014, 10:48 AM Thread Starter
coolbreeze48
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Location: capecoral
Posts: 5
cam questions

hi, 2003 jeep grand cherokee laredo 4.0i6
my jeep has the infamous lifter tick
so i removed the head to check, pulled all lifters,
and checked them, they all looked good with even wear and no cupping or scoring, so i proceeded to use a dial indicator for my camshaft to check lift.
i checke it while lifters and pushrod was in .
these are my findings .. highest reading was .250 and lowest was .241
now i think i found stock specs wich are
Camshaft Lobe Lift
Exhaust: 6.579 mm - (0.259 in.)
Intake: 6.477 mm - (0.255 in.)
is this cam any good,??

coolbreeze48 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 Old 06-18-2014, 01:30 PM
BIGBADWOLF
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Aug 2012
Location: Charlotte
Posts: 730
did you remove tension from the rockers? Hydraulic lifters are not solid with engine off and the plunger spring will give a little.
BIGBADWOLF is offline  
post #3 of 5 Old 06-18-2014, 05:26 PM Thread Starter
coolbreeze48
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Location: capecoral
Posts: 5
yes , pulled head took reading directly off of lifter, even pulled lifters to see if plunger would go down ,it didnt so got good reading
coolbreeze48 is offline  
post #4 of 5 Old 06-19-2014, 09:43 AM
BIGBADWOLF
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Aug 2012
Location: Charlotte
Posts: 730
Usually .001 is max for lobe wear. How accurate is your measuring? Are you using a dial indicator?
BIGBADWOLF is offline  
post #5 of 5 Old 06-20-2014, 06:04 PM Thread Starter
coolbreeze48
Registered User
 
Join Date: Jun 2014
Location: capecoral
Posts: 5
yea, i used a good dial indicator, the worse one was .013 out,
surprisingly the damb thing wasnt missing, just a mild lifter tick is all
hell being that far out the thing should have been missing
coolbreeze48 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome