98 tj 4.0.cranks but wont start - JeepForum.com
Search  
Sign Up   Today's Posts
User: Pass: Remember?
Advertise Here
Jeep Home Jeep Forum Jeep Classifieds Jeep Registry JeepSpace Jeep Reviews Jeep Gallery Jeep Clubs Jeep Groups Jeep Videos Jeep Events Jeep Articles
Go Back JeepForum.com > General Technical Discussions > Engines & Drivetrain > 98 tj 4.0.cranks but wont start

XJ Rail Sale!The Ruffstuff NOT Universal 4 Link Kit!Vanco Big Brake Kit Promotion!

Reply
Unread 10-16-2012, 06:01 PM   #1
thatguy69
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: lexington, ohio
Posts: 79
98 tj 4.0.cranks but wont start

98 tj cranks but wont start.fuel pump primes but injectors do not fire any fuel into cylinders.i have checked all fuses,changed both battery terminals and replaced my crank positioning sensor.my spotlight wires got a cut in them and shorted out,and now this popped up.i have checked all fuses im aware of.anybody got any advice?thanks in advance

__________________
98 TJ Sport 4.0 5 speed manual/4inch rough country long arm kit/35inch kevlar mtr tires with 17 inch moto metal skulls/
aussie lockers front and back/and a mean A$$ grind from 3rd to 4th!
thatguy69 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 10-22-2012, 04:34 PM   #2
pshivers
Registered User
2008 KK Liberty 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Westerville, OH
Posts: 124
Back probe the connector to your cps. Check to see if you have a 5v reference signal. This will tell you a) if your computer is alive and b) the wire integrity to the cps is good

Sent from my HTCEVOV4G using JeepForum
pshivers is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 10-22-2012, 09:58 PM   #3
thatguy69
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: lexington, ohio
Posts: 79
am i checking this while cranking?or while the ignition is in accessory? which wire also.and is there a schematic or manual i can download?
__________________
98 TJ Sport 4.0 5 speed manual/4inch rough country long arm kit/35inch kevlar mtr tires with 17 inch moto metal skulls/
aussie lockers front and back/and a mean A$$ grind from 3rd to 4th!
thatguy69 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 10-24-2012, 03:33 PM   #4
countrycruiser
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Location: Manhattan, Kansas
Posts: 2
If you can see it, here is a wireing diagram. crank sensor is at the bottom of the pic. just back probe with the key on, not cranking. it should be 5v
jk-crank.gif  
countrycruiser is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 10-24-2012, 07:18 PM   #5
thatguy69
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: lexington, ohio
Posts: 79
I'm getting 10.4 volts on the backfeed plug.is that ok?;
__________________
98 TJ Sport 4.0 5 speed manual/4inch rough country long arm kit/35inch kevlar mtr tires with 17 inch moto metal skulls/
aussie lockers front and back/and a mean A$$ grind from 3rd to 4th!
thatguy69 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 10-25-2012, 02:35 PM   #6
countrycruiser
Registered User
 
Join Date: Jul 2012
Location: Manhattan, Kansas
Posts: 2
If you are getting 10v on the orange wire going to the crank sensor, somthing is definitly not right. there must be a wire shorted to that org wire somwhere or the pcm is shorted out. if you trace the wire all the way and nothing is shorted to it, then check the org wire coming out of the pcm for 5v reference. if its still 10v then I would suspect the pcm.
countrycruiser is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Unread 10-25-2012, 06:49 PM   #7
thatguy69
Registered User
 
Join Date: Feb 2012
Location: lexington, ohio
Posts: 79
Like a bad pcm or a bad input wire going to my pcm?
__________________
98 TJ Sport 4.0 5 speed manual/4inch rough country long arm kit/35inch kevlar mtr tires with 17 inch moto metal skulls/
aussie lockers front and back/and a mean A$$ grind from 3rd to 4th!
thatguy69 is offline   Reply With Quote Quick reply to this message
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.
Note: All free e-mails have been banned due to mis-use. (Yahoo, Gmail, Hotmail, etc.)
Don't have a non-free e-mail address? Click here for a solution: Manual Account Creation
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.


Thread Tools






Jeep, Wrangler, Cherokee, Grand Cherokee, and other models are copyrighted and trademarked to Jeep/Chrysler Corporation. JeepForum.com is not in any way associated with Jeep or the Chrysler Corp.