98 I6 Grand Cherokee Sputtering - JeepForum.com
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 10 Old 06-03-2013, 02:29 AM Thread Starter
jvillalp7
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Las Vegas
Posts: 10
98 I6 Grand Cherokee Sputtering

I have a 98 Grand Cherokee I6 that sputters and wants to stall every so often now that summer is here in Las Vegas,Nv. I had the Camshaft sensore replaced last year, it was the cause of me stalling out whenever I would get to running temp. A week ago I ran the A/C for about 10 minutes while idling then shut off. for about 10 minutes. Then the start up seemed rough and sounded/felt like it would stall. I revved the engine and sure enough it sounded brand new. And then today I started up just fine going through my neighborhood it didn't want to go past 20mph, sputtering and such about to stall, so I slammed the gas and it seemed to clear the problem for the day

jvillalp7 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 06-03-2013, 02:40 AM
Speedymcracer01
Registered User
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 663
Quote:
Originally Posted by jvillalp7 View Post
I have a 98 Grand Cherokee I6 that sputters and wants to stall every so often now that summer is here in Las Vegas,Nv. I had the Camshaft sensore replaced last year, it was the cause of me stalling out whenever I would get to running temp. A week ago I ran the A/C for about 10 minutes while idling then shut off. for about 10 minutes. Then the start up seemed rough and sounded/felt like it would stall. I revved the engine and sure enough it sounded brand new. And then today I started up just fine going through my neighborhood it didn't want to go past 20mph, sputtering and such about to stall, so I slammed the gas and it seemed to clear the problem for the day
Here is a couple ideas you can check into

Ive had a clogged converter do that before.its almost like running out of gas but you keep going
Your tps can also cause it to act this way my tps made mine spudder and stall it will rev up when sitting still but when you start off it didnt want to ecaler
Speedymcracer01 is offline  
post #3 of 10 Old 06-03-2013, 02:56 AM
Speedymcracer01
Registered User
 
Join Date: Feb 2013
Posts: 663
[QUOTE="Speedymcracer01;15512723"]

Here is a couple ideas you can check into

Ive had a clogged converter do that before.its almost like running out of gas but you keep going
Your tps can also cause it to act this way my tps made mine spudder and stall it will rev up when sitting still but when you start off it didnt want to accelerate the tranny didnt want to shift out either

Then the mass air flow will also do it but it doesnt normally clear up by revving the engine.actually revving the engine has not cleared it up with any of these problems usually if these sensors go bad it doesnt clear up.the idol will clear up but thats just until you try to go
Speedymcracer01 is offline  
post #4 of 10 Old 06-03-2013, 03:00 AM Thread Starter
jvillalp7
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Las Vegas
Posts: 10
The throttle was the first thing I am going to check tomorrow. Cause it wont stall all the way or shut off " I ran the A/C for about 10 minutes while idling then shut off. for about 10 minutes" I shut it off myself cause I was running a little hot. But mine also does sputter some sometimes after regular freeway use then having to sit at a traffic light, kind of like the idle isn't high enough. And I have never had a problem sitting still and idling only that one time when I ran the a/c idling and started it back up. It is either after driving and then idling or starting up then getting going. ill update tomorrow when I check out the throttle.
jvillalp7 is offline  
post #5 of 10 Old 06-24-2013, 04:59 AM Thread Starter
jvillalp7
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Las Vegas
Posts: 10
been away for awhile. Since I last posted its done it about 2 times just wont get up and then finally will, while parked it does have a knock the throttle seems fine im thinking transmission...
jvillalp7 is offline  
post #6 of 10 Old 06-24-2013, 05:05 AM Thread Starter
jvillalp7
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Las Vegas
Posts: 10
Also figured out that my gas tank as well as my iol cap are spring loaded which both failed, and made remove them mechanically...seriously!
jvillalp7 is offline  
post #7 of 10 Old 06-27-2013, 06:04 AM
xXchevyXx
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Worcester
Posts: 40
Got the same problem in my 2004 grand cherokee. Low end knock. Ill be rippin the oil pan out soon I'm gonna be doing an oil change too. I'm praying its just a loose bolt at the bottom of one of the pistons. Keep me posted, and ill return the favor.
xXchevyXx is offline  
post #8 of 10 Old 07-15-2013, 12:18 AM Thread Starter
jvillalp7
Registered User
1998 ZJ 
 
Join Date: Sep 2012
Location: Las Vegas
Posts: 10
Havent figued out the problem yet. My Jeep will go for weeks without the problem then will happen for a short period of time and then disappear again
jvillalp7 is offline  
post #9 of 10 Old 08-20-2013, 05:48 AM
xXchevyXx
Registered User
2004 WJ 
 
Join Date: Dec 2012
Location: Worcester
Posts: 40
Engines still running starting to thinks its just a bad lifter.
xXchevyXx is offline  
post #10 of 10 Old 08-20-2013, 05:50 AM
noodles5124
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: danbury
Posts: 723
Plugs and wire
noodles5124 is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the JeepForum.com forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid e-mail address for yourself.



Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome